Acasă Actualitate PSD încurajează în disperare votul în străinătate pentru a-l ajuta pe Barna...

PSD încurajează în disperare votul în străinătate pentru a-l ajuta pe Barna și astfel să intre și Dăncilă în turul al doilea

DISTRIBUIȚI
Începând cu alegerile prezidențiale din 2014, românii care trăiesc în afara granițelor țării au fost umiliți și li s-a încălcat sistematic dreptul la vot. După alegerile europarlamentare din 2019 PSD se zbate ca toți românii din diaspora să voteze. Motivul? Aceștia ar putea înclina balanța în favoarea candidatului USR Dan Barna în lupta acestuia cu președintele Klaus Iohannis iar PSD ar putea prinde turul al doilea.
Astfel, într-un comunicat de presă remis Curentul, AEP anunță privind măsurile întreprinse Autoritatea Electorală Permanentă în vederea informării alegătorilor din străinătate cu privire la modalităţile de exercitare a dreptului la vot la alegerile pentru Preşedintele României
„Ca urmare a scrisorii deschise prin care mai multe grupuri civice solicită Autorităţii Electorale Permanente (AEP) informaţii privind măsurile care vizează promovarea modalităţilor de vot pe care le au la dispoziţie alegătorii din străinătate la alegerile pentru Preşedintele României din toamna acestui an, AEP face următoarele precizări:
– În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, de informare şi educare a alegătorilor, AEP a lansat portalul www.votstrainatate.ro încă dinaintea promulgării Legii nr. 148/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, iar acesta a devenit funcţional în aceeaşi zi în care a intrat în vigoare această lege, mai exact în data de 28 iulie 2019, ora 12:00. Totodată menţionăm ca preşedintele AEP a explicat noile prevederi legale privind exercitarea dreptului de vot, precum şi procedura de înregistrare pe portal în cadrul mai multor conferinţe de presă. În acelaşi timp, instituţia a asigurat diseminarea informaţiilor pe această temă prin intermediul comunicatelor de presă, publicate încă de la momentul promulgării legii.
– Instituţia noastră a promovat şi promovează în continuare înregistrarea alegătorilor din străinătate prin toate canalele de comunicare pe care le are la dispoziţie: pagina oficială de Internet, pagina Facebook, canalul Youtube.
– Autoritatea Electorală Permanentă se află în contact permanent cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Românilor de Pretutindeni, precum şi cu reprezentanţii comunităţilor de români din străinătate în vederea realizării unei campanii eficiente de comunicare cu privire la modalităţile de vot pe care le au la dispoziţie alegătorii din afara ţării pentru scrutinul din toamnă. În acest sens, pe parcursul lunii august, conducerea AEP alături de reprezentanţii ai MAE şi ai Ministerului Românilor de Pretutindeni vor participa la întâlniri cu reprezentanţii comunităţilor de români din străinătate, organizate la sediile misiunilor diplomatice din principalele oraşe europene, precum şi la întâlniri cu reprezentanţii comunităţilor de români din străinătate aflaţi în vacanţă în România. Aceste acţiuni îşi propun creşterea gradului de conştientizare a drepturilor şi responsabilităţilor românilor din diaspora, precum şi a promovării înregistrării pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea votului prin corespondenţă sau cu cea a votului la o secţie de votare mai aproape de casă.
– Instituţiile responsabile cu promovarea votului în străinatate, AEP şi MAE, împreună cu Ministerul Românilor de Pretutindeni sunt în proces de elaborare a mai multor tipuri de materiale informative destinate alegătorilor, şi anume, clipuri de informare şi materiale tipărite (broşuri, pliante şi ghiduri).
– După începerea perioadei electorale, respectiv 28 august 2019, aceste instituţii vor informa constant cetăţenii cu privire la informaţiile relevante şi la termenele calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale.
AEP este deschisă tuturor propunerilor şi sugestiilor societăţii civile care pot contribui la o mai bună informare a alegătorilor români din afara ţării.
În acest sens, preşedintele Autorităţii invită vineri, 9 august 2019, ora 10:00, la sediul AEP din strada Stavropoleos nr. 6, reprezentanţii tuturor grupurilor civice semnatare ale scrisorii deschise pentru discuţii aplicate pe marginea subiectelor invocate.”, se arată în comunicat.
Nu-i așa că par bine intenționați?

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.