Acasă Actualitate PSD, PNL și UDMR au distrus ariile protejate

PSD, PNL și UDMR au distrus ariile protejate

DISTRIBUIȚI

„Coaliţia PSD-PNL-UDMR, ajutată de AUR, a decis, astăzi, că ariile naturale protejate pot fi sacrificate doar pentru a scăpa de răspundere penală pe cei care au heltuit circa 300 de milioane de euro în proiecte ilegale şi pentru a proteja interesele băieţilor deştepţi din energie. Aceeaşi mare alianţă PSD-PNL-UDMR-AUR a decis că deciziile definitive ale instanţelor pot fi ignorate, la fel cum pot fi ignorate şi avertismentele Uniunii Europene. USR este singurul partid care a votat, în şedinţa de azi a plenului Camerei Deputaţilor, pentru ariile protejate şi pentru domnia legii.

„Pentru un câştig iluzoriu – 0,4% din întreaga producţie naţională – PSD, PNL, UDMR şi AUR au decis distrugerea unei bune părţi din ariile protejate ale României. Este păcat ce face majoritatea la putere. Când ai o haină mai scurtă, nu-ţi amputezi braţul. Soluţia la problema crizei energetice nu este distrugerea ariilor protejate, avem soluţii alternative: de la parcuri de eoline blocate pentru că statul nu îşi face treaba la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi proiectul reactoarelor nucleare modulare. Se face un rău iremediabil naturii, nu se poate reloca aria protejată, aşa cum am auzit susţinut în Parlament, astăzi, în mod aberant”, declară deputatul USR, Stelian Ion.

„PSD, PNL, UDMR şi AUR au intrat, astăzi, cu buldozerul peste deciziile instanţelor din România. Au ignorat procedura de infringement declanşată de Comisia Europeană fix pentru astfel de hidrocentrale construite în arii protejate, ceea ce înseamnă că, pe lângă prejudiciile de mediu uriaşe, incalculabile, riscăm şi amenzi. Amenzi pe care România le va avea de plătit din banii noştri, ai tuturor. Pentru cine nu ştie, aceste hidrocentrale mici pe care vor cu orice preţ să le vadă finalizate în arii protejate au capacitate de producţie de doar 0,4% din totalul naţional, ceea ce înseamnă că argumentul cu scăderea facturilor românilor este o mare minciună. Şi, atunci, pentru c au votat această lege? Pentru ca firmele lor de casă să poată fura linişte. Pentru ca unii să se îmbogăţească şi să scape de răspundere penală”, precizează deputatul USR de Mureş Adrian Giurgiu.

Adoptat de Senat săptămâna trecută, proiectul PSD care distruge ariile protejate ale României a fost dezbătut, pe repede-înainte, marţi, în Comisia pentru politică economică şi Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

A fost introdus, la fel de rapid, pe ordinea de zi a plenului de miercuri, iar pentru că jocurile din coaliţia la putere nu s-au aliniat de la prima oră a zilei, şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a fost prelungită până când PSD, PNL, UDMR şi AUR au bătut palma.

Potrivit ultimelor modificări convenite în comisii, în paralel cu plenul, vor fi considerate ca fiind „proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională” toate obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu un procent de realizare mai mare de 60% la data de 1 mai 2022.

Hidrocentralele în cauză ar urma să fie puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025. Cu alte cuvinte, pe lângă faptul că reprezintă doar 0,4% din totalul producţiei, nici vorbă să fie vreun ajutor în rezolvarea actualei crize a facturilor la energie, aşa cum în mod fals argumentează marea coaliţie PSD-PNL-UDMR-AUR.

Efectele dezastruoase asupra mediului vor începe, însă, să se vadă cu mult înaintea punerii în funcţiune a hidrocentralelor. Se vor defrişa sute de hectare de pădure, care dau oxigen românilor, pentru a face lacuri de acumulare. La nivel mondial, lacurile de acumulare sunt considerate responsabile pentru 7% din gazele cu efect de seră.

Coaliţia sărăciei, susţinută de preşedintele Iohannis, dacă ar fi aşa de preocupată de facturile la energie ale românilor ar trebui, în primul şi în primul rând, să-l schimbe din funcţie pe incompetentul ministru Virgil Popescu şi să adopte soluţiile propuse de USR încă din octombrie 2021.

Restul sunt minciuni şi populisme ieftine.”, se arată într-un comunicat al USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.