Acasă Actualitate PSD vrea să ceară capul lui Predoiu după raportul de țară

PSD vrea să ceară capul lui Predoiu după raportul de țară

DISTRIBUIȚI

PSD va solicita, atåt în cadrul Coaliției guvernamentale, cåt și președintelui Traian Băsescu, revocarea din funcție a ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, în cazul în care Raportul CE pe Justiție, din iunie, va fi defavorabil, au arătat surse din PSD. Mai mulți lideri ai PSD au declarat, pentru Mediafax, că revocarea lui Predoiu din funcția de ministru al Justiției va fi cerută în cadrul coaliției de guvernare ca primă măsură politică. Aceleași surse au mai arătat că, dacă Raportul pe Justiție va fi unul defavorabil, PSD va acuza public faptul că o resposabilitate principală i-ar reveni și lui Traian Băsescu, social-democrații urmånd să argumenteze că șeful statului a fost cel care l-a impus pe Predoiu în funcția de ministru.

PSD vrea Ministerul Justiției

Deși la nivelul conducerii PSD nu a fost stabilită o decizie politică în ceea ce privește eventualele solicitări ale social-democraților în situația în care Predoiu va fi remaniat, mai mulți lideri ai partidului au apreciat că, în funcție și de rezultatele alegerilor europarlamentare, PSD ar fi îndreptățit să revendice portofoliul Justiției.
Argumentul avansat de aceștia este că, deși Protocolul de guvernare dintre PD-L și PSD prevede nominalizarea unui independent la Ministerul Justiției, PSD ar putea invoca principiul parității miniștrilor, în condițiile în care social-democrații au pierdut un loc în Executiv prin comasarea funcției de vicepremier cu portofoliul Internelor și Administrației. Președintele Consiliului Național al PSD, Adrian Năstase, a declarat, marți, pentru Mediafax, că, în cazul unui raport defavorabil pe Justiție, Cătălin Predoiu „poartă în mod evident o principală responsabilitate“.
„Dacă Raportul va fi defavorabil, devine evident faptul că Traian Băsescu nu a prea avut noroc în ultimii cinci la miniștrii de Justiție“, a mai spus Năstase.
Și președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat că revocarea lui Predoiu este posibilă în cazul unui Raport pe justiție defavorabil.
„E posibil, se poate, însă e greu de anticipat acum. Trebuie văzut exact după Raportul Comisiei Europene“, a declarat, pentru Mediafax, Iliescu.
Pe de altă parte, potrivit unor surse din PD-L, Raportul Comisiei Europene, indiferent de eventualele aspecte negative pentru Romånia, ar putea aduce demisia lui Predoiu.

Așteaptă și demisia

Unii lideri democrat-liberali anticipează o demisie a actualului ministru al Justiției, indiferent de Raport, aducånd ca argument faptul că mandatul acceptat de Predoiu la învestire a fost elaborarea celor patru Coduri juridice și gestionarea Justiției pånă la Raportul CE din iunie.
De altfel, Predoiu a afirmat, imediat după nominalizarea ca ministru și audierea în Parlament, că obiectivul lui este ridicarea monitorizării CE pe Justiție și adoptarea codurilor juridice.
Stolojan: PSD poate să ceară demisia, însă decizia aparține premierului
Prim-vicepreședintele PD-L, Theodor Stolojan, a declarat că premierul are atributul exclusiv al schimbării unui ministru și doar el poate lua o decizie.
„Ei (cei din PSD – n.r.) pot să ceară și orice om din Romånia poate să ceară demisia oricui vrea. Există însă o responsabilitate clară, primul ministru poate să ia o decizie vis-a-vis de activitatea satisfăcătoare sau nesatisfăcătoare a unui ministru“, a spus Stolojan.
El a continuat: „Este atributul exclusiv al primului ministru. El poate lua o decizie și singur, restul pot să își dea cu părerea“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.