Acasă Actualitate Rafila blochează aplicarea legii „Stop nosocomiale”

Rafila blochează aplicarea legii „Stop nosocomiale”

DISTRIBUIȚI

USR îi solicită ministrului Alexandru Rafila adoptarea, de urgenţă, a normelor de aplicare pentru legea „Stop nosocomiale”, lege care poate duce la salvarea multor vieţi în România. Dacă nu este capabil sau nu găseşte timp, între plimbările sale prin locuri exotice, Alexandru Rafila să plece din fruntea Ministerului Sănătăţii.

„Zilnic, în România mor oameni cu zile din cauza infecţiilor intra-spitaliceşti. Vestea bună ar fi că avem bani europeni ca să reducem acest risc şi o legislaţie dedicată siguranţei pacientului încă din ianuarie 2021. Problema e că avem şi un leneş incompetent care blochează şi banii, şi legislaţia. Pentru că fără legislaţie nu putem cheltui banii. Numele leneşului incompetent e Alexandru Rafila. Şi, din păcate, e ministrul Sănătăţii în România. Ştiţi ce face domnul Rafila când nu încearcă amânarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului? Se face că nu vede cum infecţiile intra-spitaliceşti fac în continuare ravagii în spitalele din România. Domnule Rafila, plecaţi acasă. Nu sunteţi nici harnic, nici competent, nici bineintenţionat. Sunteţi doar un politruc căruia îi place să se plimbe şi să-şi pună mâna la ochi când vede probleme. Noi, cei de la USR, vă cerem astăzi să respectaţi dreptul pacienţilor la siguranţă şi să vă daţi demisia”, declară deputatul USR Tudor Pop.

„Am ascultat, ieri, la Cluj-Napoca, timp de două ore, mame care au venit la un spital de stat din România, controlat de Ministerul Sănătăţii, cu copii sănătoşi şi au plecat cu ei în sicrie. În acest timp, domnul Rafila avea întâlniri, prin Cuba, cu reprezentanţii Ministerului regiunii Caraibe. De fapt, domnul Rafila este într-o vacanţă pe bani publici. Refuzul lui Alexandru Rafila să facă norme pentru o lege adoptată în consens de toate partidele este crimă cu premeditare şi bătaie de joc la adresa tuturor românilor care mor prin spitale, inclusiv la adresa unui fost coleg de partid al ministrului Rafila, care a murit, în decembrie 2020, nu de COVID-19, aşa cum a minţit statul român, ci de acinobacter luat din Spitalul Militar. Rafila ar trebui să demisioneze de pe planetă, nu doar de la Ministerul Sănătăţii, pentru cinismul de care dă dovadă”, afirmă deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Din ianuarie 2021, la iniţiativa USR, România are o lege la standarde europene pentru prevenirea, combaterea şi tratamentul infecţiilor intra-spitaliceşti sau nosocomiale.

Pe scurt, legea:

– Stimulează raportarea la nivel de spitale prin identificarea periodică a bacteriilor rezidente în secţiile din spital

– Obligă autorităţile locale şi centrale să urmeze, fiecare în parte, măsurile legale pentru prevenirea şi controlul IAAM în unităţile medicale subordonate

– Obligă fiecare unitate medicală să elaboreze şi să actualizeze anual planurile de prevenire a IAAM şi de utilizare judicioasă a antibioticelor

– Face obligatoriu screening-ul bacteriologic al pacienţilor înaintea intervenţiilor chirurgicale sau invazive

– Schimbă structura spitalelor de categorie I, astfel încât să aibă capacitatea de a izola pacienţii infectaţi sau colonizaţi pentru a nu mai plimba infecţiile dintr-un salon în altul

La o interpelare a parlamentarilor USR, Ministerul Sănătăţii condus de Alexandru Rafila a justificat lipsa normelor de aplicare astfel: „emiterea unui astfel de act normativ presupune un vast proces de documentare în vederea elaborării şi cuprinderii cvasi-totalităţii situaţiilor existente care, până în prezent, nu este finalizat”.

2 COMENTARII

  1. Buna ziua,
    Interesant ca o astfel de initiativa il pune la zidul infamiei publice pe ministrul sanatatii Alexandru Rafila si nu prea este loc de aparare pentru acesta, pentru ca indirect sunt vizati baronii PSD-ului care sunt in spatele managementului Spitalelor Judetene si sa vezi circ daca doamna Oana Mihaila – omul USR-ului si Vlad Voiculescu vor face publice cate ceva din ceea ce stiu in realitatea mandatelor detinute.
    Sunt curios daca Alexandru Rafila va fi aparat de conducerea PSD-ului in acest atac media din partea USR-ului, care in mod cert va sapa la credibilitatea publica a acestui partid in perspectiva urmatoare.

  2. Ce credibilitate sa mai aiba PSDeul mai Mihneo cand primul lucru pe care l-au facut dupa ce sau aliat cu PNLeul si UDMRisti a fost sa mareasca pretul la energie electrica si gaze,chiar daca ideea asta nu a fost a PSDeului astia au votato fara sa spuna un cuvant contra(practic au auzit romani intro zi de dimineata ca sau marit preturile) si nici cei de la ANRE a carei conducete este numita de PSD nu au spus nimic in apararea romanilor cu toate ca aveau motive legale sa conteste legea aia si tu spui acum despre o incercare a USRistilor sa decribizeze PSDeului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.