Home Actualitate -Razboi- intre vanatorii de munte, la Brasov

-Razboi- intre vanatorii de munte, la Brasov

DISTRIBUIŢI

Timp de 10 zile peste 1.100 de militari din cadrul Brigazii de Vanatori de Munte Sarmisegetusa din Brasov participa la cea mai mare aplicatie militara din ultimii sase ani in care a fost implicata aceasta unitate. Impartiti in doua tabere rivale, militarii se vor infrunta in teren muntos, dar si la nivel de comandamente. Evaluarea exercitiului va arata care este coeziunea intre soldati si ofiteri, cat de bine stiu sa ia decizii comandantii de companii sau batalioane si daca soldatii sunt pregatiti fizic pentru actiuni reale de lupta.

Vanatoare intre -Rosii- si -Albastrii-

La aplicatia -Ciucas 2002- participa trei batalioane de vanatori de munte, unul de artilerie si unul de logistica. Militarii si ofiterii sunt impartiti in doua tabere, -Rosii- si -Albastrii-. In zona aplicatiei au fost deplasate peste 200 de camioane militare, transportatoare blindate si tunuri. Soldatii stau in corturi, raspanditi prin paduri, au grupe de cercetasi care isi spioneaza inamicul, astfel incat comandantii sa stie cum si unde sa atace. -Suntem aici de patru zile. La inceput tabara am avut-o cu tot batalionul, apoi ne-am raspandit in functie de cum am fost repetati-, a declarat, sambata, soldatul Robert Sparlea.

Exercitiul care a avut loc sambata a avut un scenariu complex: -Albastrii- au plecat din taberele situate pe doua vai de parauri diferite, incercand sa cucereasca doua varfuri si sa impinga cat mai departe fortele -Rosii-. Toate manevrele au fost observate de arbitri, care au urmarit daca militarii respecta ordinele comandantilor, au evaluat miscarile trupelor si au punctat actiunile celor doua tabere. -Primul scop este de a testa comandantii de unitati din punct de vedere al capacitatii de a conduce trupele in teren, de aplicare a procedurilor NATO si de atingere a standardelor impuse pentru noi pana la sfarsitul anului-, a declarat generalul Ioan Bucaciuc, comandantul Brigazii de Vanatori de Munte Sarmizegetusa.

Costul intregii aplicatii se ridica la peste 1,5 miliarde de lei. Militarii vor mai sta in munti inca cinci zile, urmand ca spre finalul exercitiului sa intre in actiune si o companie de protectie nuclearo-chimica. Scenariul prevede si un atac terorist cu o arma chimica.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.