Home Social Cu mana in buzunarul asiguratului

Cu mana in buzunarul asiguratului

DISTRIBUIŢI

In loc sa trieze listele (si sa strice ploile multor firme de medicamente care au pompat bani grei pentru o pozitie pe lista medicamentelor gratuite si compensate), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate introduce plafoane. Rezultatul: fie se formeaza cozi interminabile la farmacii in primele doua-trei zile din luna, cat se elibereaza compensate si gratuite, fie se acumuleaza datorii.

Asadar, tot bolnavii sunt cei care sufera, fiind nevoiti sa ia in piept, o data cu boala, si criza din farmacii sau din cabinetele medicilor de familie. In final, cu reteta compensata in mana, ei scot banii din propriul buzunar. Desi lunar li se retine pe statul de plata contributia la fondul de sanatate, desele blocaje financiare ii lasa pe asigurati buni de plata aproximativ o jumatate de an.

Cum insa medicamentele sunt foarte scumpe, persoanele nevoiase se afla in imposibilitatea de a-si asigura un tratament corect. De la sine inteles ca, in jungla asigurarilor de sanatate romanesti, traieste cine poate atata vreme cat criza de responsabilitate este in plina expansiune.

De cate ori are ocazia, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate trambiteaza ca nicaieri in lume nu se pot compensa toate retetele. Ca pretext, in loc sa trieze listele (si sa strice ploile multor firme de medicamente care au pompat bani grei pentru o pozitie pe lista medicamentelor gratuite si compensate), introduce plafoane. Rezultatul: fie se formeaza cozi la farmacii in primele doua-trei zile din luna, cat se elibereaza compensate si gratuite, fie se acumuleaza datorii.

Bolnavii, mai mult pagubiti decat beneficiari

Desi a fost impusa ca o masura teoretica de disciplina si de control strict al banilor asiguratilor, impunerea unui plafon la medicamentele compensate si gratuite nu si-a aratat inca efectele pozitive. Mai mult, CNAS prefera sa perpetueze limitarea prescriptiilor medicale, chiar daca metoda s-a dovedit a fi dezastruoasa pentru asigurati.

Deocamdata, tot bolnavii sunt cei care sufera, fiind nevoiti sa ia in piept, o data cu boala, si criza din farmacii sau din cabinetele medicilor de familie. In final, cu reteta compensata in mana, ei scot banii tot din propriul buzunar. Desi lunar li se retine pe statul de plata contributia la fondul de sanatate, desele blocaje financiare (medicul a depasit plafonul prescriptiilor, farmacia a cheltuit suma prevazuta de casele de asigurari pentru decontarea medicamentelor subventionate sau distribuitorii refuza sa mai furnizeze produse pe datorie) ii lasa pe asigurati buni de plata aproximativ o jumatate de an.

Cum insa medicamentele sunt foarte scumpe, persoanele nevoiase se afla in imposibilitatea de a-si asigura un tratament corect. Este de la sine inteles ca in jungla asigurarilor de sanatate romanesti traieste cine poate atata vreme cat criza de responsabilitate este in plina expansiune.

Medicamente scumpe si plafoane mici

Si pentru anul acesta CNAS a dispus mentinerea plafoanelor pe reteta. Majorarea plafoanelor este aproape insignifianta, in conditiile in care medicamentele eficiente sunt foarte scumpe. -In cazul bolilor pentru care asiguratii beneficiaza de medicamente fara contributie personala si care nu sunt stabilite protocoale terapeutice, valoarea retetelor gratuite a fost majorata de la un milion de lei la 1.800.000 de lei. Pacientii au dreptul la trei medicamente pe o reteta, al carei cost sa fie cuprins in limita sus-mentionata. In cazul in care contravaloarea celor trei medicamente prescrise depaseste suma stabilita, acestea vor putea fi eliberate cu aprobarea caselor de asigurari de sanatate-, precizeaza un comunicat al CNAS.

Modalitatea de decontare pentru medicamentele compensate prevede o proportie de 65% din pretul de vanzare cu amanuntul al medicamentului din farmacii suportat de CNAS, iar 35% de catre asigurat.

Pe romaneste, decontare ca la loterie: cine apuca medicamente din plafon traieste, cine nu, ramane perdantul anonim si fara voie al ruletei rusesti, denumita de autoritatile sanitare -lista medicamentelor gratuite si compensate-.

Drumuri pentru linistea functionarilor

Pentru ca bataia de joc sa fie si mai evidenta, CNAS a mai inventat un artificiu birocratic: retetele medicale care depasesc valoarea de 1,8 milioane de lei mai sunt onorate de catre farmacii decat daca au avizul caselor de asigurari de sanatate.

Consumatorii de medicamente scumpe sunt, in general, bolnavii cronici. Din incapacitatea de a-si administra resursele, CNAS vine cu reguli care il pun in dificultate pe asiguratul bolnav. Acesta este purtat pe drumuri pentru ca armata de functionari din asigurarile de sanatate (platita tot din banii contribuabilului) sa poata controla prescriptiile: merge la medicul de familie, care il trimite pentru investigatii la specialist – specialistul ar putea sa-i dea reteta gratuita, dar prefera sa nu se complice si il trimite inapoi la medicul de familie, care transcrie reteta specialistului; cu reteta obtinuta, merge la farmacie, de unde ia preturile medicamentelor; in final, ajunge la casa de asigurari, unde sta la coada pentru a-si depune reteta, care poate fi avizata sau nu.

Si ne intoarcem de unde am pornit. Avizul dat de casa de asigurari ar fi cel putin inutil daca lista medicamentelor subventionate ar fi fost facuta cu cap. Si mai ales in interesul asiguratilor. Din pacate, bolnavii de inima (al caror numar ar trebui sa alarmeze) nu pot sa-si cumpere medicamentele chiar si compensat, in timp ce chlamidia, o boala cu transmitere sexuala, care nu omoara pe nimeni, se trateaza gratuit.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.