Acasă Actualitate Realitatea TV, amendată pentru că în ziua votului a făcut publice exit-pollurile...

Realitatea TV, amendată pentru că în ziua votului a făcut publice exit-pollurile parțiale

DISTRIBUIȚI

Realitatea TV a primit în premieră, ieri, o amendă CNA de 7.500 de lei pentru că a îndemnat publicul să meargă pe site-ul televiziunii pentru a vedea rezultatele parțiale ale exit-pollurilor, în ziua alegerilor prezidențiale. În aceeași ședință, CNA a amendat tot Realitatea TV cu 5.000 de lei, la sesizarea candidatului Kelemen Hunor, pentru că el nu a beneficiat de acces egal cu ceilalți candidați în emisiunile postului. Iar Antena 3 a primit o amendă de 10.000 de lei, la sesizarea PD-L, pentru că reprezentanții acestui partid nu au fost invitați la dezbaterile din studio nici în ultimele zile de campanie, după cum au spus pentru HotNews.ro reprezentanții CNA.
În cazul exit-pollurilor parțiale, sesizările au venit de la PNL și ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei. Rezultatele parțiale ale exit-pollurilor au fost postate online de unele instituții media și în cazul alegerilor precedente, însă atunci nu au existat sesizări pe adresa CNA, fapt pentru care forul nu a luat atunci o decizie în acest sens, a declarat pentru HotNews.ro președintele CNA, Răsvan Popescu.
Argumentul votului favorabil pentru această amendă „a fost că o astfel de acțiune riscă să influențeze electoratul în procesul de votare – când îi trimiți să vadă astfel de sondaje, alegătorii sunt descurajați sau încurajați să voteze pentru un candidat sau altul. Postul a făcut trimitere către un site al său, influențând electoratul în timpul votului. Este prima dată când am primit sesizări în legătură cu asemenea cazuri, deși s-au mai întâmplat, iar acum am pus piciorul în prag“, a spus Răsvan Popescu.
Site-ul televiziunii este administrat de compania F5, parte a grupului Realitatea-Cațavencu.
Unii membri CNA au argumentat că trimiterile către site, pentru a vedea rezultatele parțiale ale exit-pollurilor, sunt incorecte, dar nu neapărat contrare legii, care interzice prezentarea pe post de sondaje și estimări în ziua alegerilor. Membrii CNA au decis însă, cu majoritate de voturi, să aplice o amendă de 7.500 de lei postului Realitatea TV.
Postul a fost amendat cu 5.000 de lei și pentru că nu a acordat acces egal pentru candidatul Kelemen Hunor și pentru reprezentanții acestuia în emisiunile sale, comparativ cu alți candidați. Postul Antena 3 a fost amendat, la rândul său, cu 10.000 de lei, în urma unei sesizări a PDL-ului, pentru că nici în ultimele zile de campanie reprezentanții acestui partid nu au luat parte la dezbaterile din studio. Antena 3 a fost amendată de CNA și pe parcursul campaniei electorale, în condițiile în care, după data de 5 noiembrie, membrii PD-L nu au mai fost prezenți în cadrul dezbaterilor din studio ale acesteia, cu excepția unei emisiuni cu Vasile Blaga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.