Acasă Actualitate Regionala Vamala Brasov a usurat bugetul statului cu 40 miliarde de lei

Regionala Vamala Brasov a usurat bugetul statului cu 40 miliarde de lei

DISTRIBUIȚI

Printr-o decizie a sefului Vamii Brasov, Constantin Stoian, bugetul statului a fost usurat de 40 miliarde de lei. Cum? Foarte simplu! Desi rapoartele Biroului de Supracontrol Brasov demonstrau ilegalitatea operatiunii de restituire a garantiilor depuse de firma SC Kraft Foods Romania SA Brasov, seful DRVI Brasov s-a dovedit a fi mai presus de lege. El a hotarat ca firma importatoare de cafea trebuie sa-si recupereze banii depusi drept garantie la bugetul statului. Mai interesant este ca, din informatiile noastre, aceasta ilegalitate s-a facut la presiunile sefului DGV, Dinu -Vama-.

Transformarea ilegalului in legal

Firma SC Kraft Foods Romania SA a facut numeroase demersuri pe langa conducerea DRVI Brasov pentru a obtine restituirea garantiilor depuse la bugetul statului pentru operatiunile de import efectuate in perioada decembrie 1999 – mai 2001, fiind insa permanent refuzata. Dar, pe taramul coruptiei, totul este posibil! Asa ca, peste noapte, in urma unei decizii a sefului Vamii Brasov, statul a fost usurat de 40 miliarde de lei, iar firma Kraft Foods Romania si-a -recuperat- banii. Cum a fost posibil asa ceva? Printr-o transformare profesionista a ilegalului in legal. Deoarece valoarea declarata in vama a fost sub nivelul prevazut in Baza de Date Statistice la import (BDS), a fost instituita procedura de control a cafelei importate de SC Kraft Foods Romania SA Brasov. Numai ca rezultatul acestor controale a fost interpretat in functie de interese. Asa se face ca procedura de control a fost finalizata prin deciziile directorului DRVI Brasov nr. 25 si 26/29.05.2001, care dispun acceptarea valorii de tranzactie si restituirea garantiilor instituite.

Finalul, previzibil de altfel, a fost urmatorul: in luna iunie 2001, DRVI Brasov a restituit firmei SC Kraft Foods Brasov SA suma de 39.486.560.187 de lei, reprezentand garantia la dispozitia statului pentru operatiunile de import subevaluate ale firmei amintite. Gurile rele spun ca aceasta ilegalitate s-a facut la presiunea sefului Directiei Generale a Vamilor, Dinu Gheorghe. Suma a fost deja virata in contul Kraft Foods Brasov, iar, din informatiile noastre, Dinu Vama si acolitii sai si-au insusit comisioanele.

Dar realitatea este cu totul alta…

In urma verificarilor efectuate de catre BSCV Brasov, s-a constatat ca valorile declarate in vama de importator au fost cu 33% mai mici fata de nivelul minim prevazut de BDS. De exemplu, pentru cafeaua Jacobs Kronung, valoarea declarata in vama de catre firma Kraft Foods a fost de 2,67-3,72 USD/kg, iar nivelul minim este de 8 USD/kg.

Raportul BSCV spune ca -modul de determinare a valorii in vama pentru cafeaua importata de SC Kraft Foods Romania SA Brasov nu poate fi acceptat deoarece cumparatorul nu demonstreaza ca valoarea de tranzactie este foarte apropiata de valoarea in vama a marfurilor identice sau similare, cum este determinata prin aplicarea metodei valorii calculate-. Mai mult, conform art. VII al Acordului General pentru Tarife si Comert 1994 si nota relativa la acesta (parte integranta a Acordului de la Marrakech privind constituirea Organizatiei Mondiale de Comert – ratificat prin Legea nr. 133/1994), -valoarea in vama a marfurilor importate trebuie sa fie stabilita pe baza valorii reale a marfurilor importate, la care se aplica drepturile similare si nu trebuie sa se bazeze pe valoarea produselor de origine nationala sau pe valori arbitrare si fictive-.

Concluzia raportului este foarte clara: nu este legal ca firma SC Kraft Foods Romania SA Brasov sa-si recupereze garantiile.

In loc de incheiere…

Din informatiile noastre, volumul garantiilor colectate pe timpul vechii conduceri a Directiei Generale a Vamilor, din operatiunile de import subevaluate, care se afla in momentul de fata la dispozitia DGV, este de circa 2.000 miliarde de lei. Mai mult, aceleasi surse spun ca in momentul de fata se pregateste o operatiune asemanatoare celei descrise mai sus, prin aceeasi firma SC Kraft Foods Romania SA, care urmareste sa-si recupereze vreo 60 miliarde de lei. Din informatiile noastre, operatiunea este pe cale de a se realiza la Directia Regionala Vamala Bucuresti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.