Acasă Actualitate Reîntors în 2018, asistentul care refuză să fie mâna a doua în...

Reîntors în 2018, asistentul care refuză să fie mâna a doua în operații nefiind medic, emigrează din nou

DISTRIBUIȚI

Plin de optimisn, în vara anului 2018, Cristian Sardaru se repatria din Italia unde lucrase ca asistent medical pentru mulți ani. Cristian s-a angajat la Spitalul Județean Vâlcea ca asistent de chirurgie, compartimentul blocul operator, unde a încercat să împărtășească din experiența sa acumulată în străinătate. Desigur că inerția și închistarea colegilor și șefilor nu au putut fi înfrânte. Foarte activ pe internet, Cristian a dezbătut cu argumente o multitudine de subiecte despre sistemul sanitar, domeniu fierbinte al societății românești. După un an și jumătate și o scrisoare transmisă ministrului Sorina Pintea la care individa nu a catadicsit să răspundă, dezamăgit, asistentul anunță că va deveni din nou emigrant:

„Din jurnalul unui emigrant devenit tot emigrant.
1 iunie 2018 revenit in tara in sistemul sanitar romanesc, 15 octombrie 2019 parasit pentru a treia oara sistemul prin demisie. Probabil sunt incompatibil cu acest sistem sanitar!
Salut toti colegii si colegele asistente , salut medicii cu care am colaborat mai mult sau mai putin, sper ca intr-o zi acest Spital Judetean Valcean sa poata mai mult pentru pacientii sai, pentru personalul care nu mimeaza munca sau calitatea operei lor. Va urez succes tuturor ,sa auzim numai de bine!”, scrie Cristian Sardaru pe contul său de Facebook.

De-a lungul timpului în care a activat ca asistent în Râmnicu Vâlcea, Cristian Sardaru a evidențiat mai multe probleme cu care se confruntă sistemul, cea mai importantă fiind chiar cea sesizată în scrisoarea trimisă Sorinei Pintea și anume că asaistenții medicali sunt folosiți în România ca „mâna a doua” în operații deși din punct de vedere legal, aceștia nu au calificarea necesară. Pe bună dreptate, Cristian Sardaru îi solicită lui Pintea un răspuns dacă această situație reprezintă sau nu o infracțiune. pintea nu răspunde:
Iată scrisoarea:
„Ma numesc Cristian Sardaru asistent medical la Spitalul Judetean de Urgenta Ramnicu Valcea, sectia chirurgie , compartimentul BLOC OPERATOR, probabil nu ati primit email anterior si ma gandesc ca poate de data aceasta reusesc.

Subiectul sesizarii mele este acelasi, exercitarea abuziva a unei profesii sanitare, in cazul nostru de catre o alta profesie si anume asistentul medical de BLOC OPERATOR, SALA OPERATORIE ce intra mana a doua in interventiile chirurgicale. Este sau nu o infractiune, este reglementat de vreun ordin de ministru ?
Are asistentul medical competentele necesare, calificarea sa participe la interventia chirurgicala ca mana a doua , sau al doilea operator ?
In opinia mea asistentul de sala operatorie e un Matteo Politi in carne si oase.

Daca si raspunsul dumneavoastra este da, ca al medicilor de la Spitalul judetean Ramnicu Valcea , va rog frumos doamna ministru sa il specificati in noua lege a profesiilor sanitare. Asistentul medical de sala operatorie trebuie sa intre mana a doua in interventiile chirurgicale, sa se supuna fara nicio problema ordinelor medicului operator care isi asuma in totalitate interventia, riscul,siguranta pacientului !

Ceea ce vreau eu sa avertizez intreaga breasla a profesiilor sanitare este faptul ca legile nescrise din sanatate si acest compromis ne face si mai slabi si mai vinovati si mai urati de pacienti,de cetateni.

E adevarat ca petrecand foarte multi ani intr-un sistem in care improvizatiile sau depasirea atributiilor sunt aspru pedepsite, ma fac sa fiu mult mai exigent la ceea ce am trait si am vazut in acest an in blocul operator.

Romania este probabil singura tara care nu are o lege specifica , care sa defineasca echipa operatorie asa cum normele europene in materie de siguranta a pacientului o prevad, check list al echipei chirurgicale , un check list preoperatoriu cum prevede si OMS. Avem insa o definitie si un nume care ne definesc evolutia noastra de dupa 1989 „Cadrele Medicale” nici macar hidosenia asta COMUNISTA nu am reusit sa o abrogam.

Ca sa inchei doamna ministru Sorina Pintea, sper totusi sa imi raspundeti daca opinia mea este o ineptie sau o problema ce trebuie sa o rezolvati dumneavoastra si ministerul dumneavoastra pentru ca stiu ca, colaborarea cu OAMGMAMR este absenta dupa cum imi spuneati in mesajele precedente.

Va multumesc anticipat dna ministru Sorina Pintea , in asteptarea unui raspuns din partea dumneavoastra !

Cu respect,
as. med Cristian Sardaru

Așadar, după cum spuneam și cu alte ocazii, nu salariile mici erau motivul pentru care personalul medical emigrează.

Citește și Posibilul malpraxis medical e anchetat în România după modelul rusesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.