Acasă Actualitate Remeș, erou de telenovelă

Remeș, erou de telenovelă

DISTRIBUIȚI

¥ Decebal Traian Remeș a demisionat, ieri, din funcția de ministru al Agriculturii, la solicitarea premierului Tăriceanu
¥ Decizia a fost luată în urma difuzării de către postul public de televiziune a unor imagini legate de cazul de corupție pentru care s-a demarat deja anchetarea lui Remeș
¥ Dincolo de încălcarea sau nu a unor proceduri legale în ceea ce privește difuzarea imaginilor, dincolo de declarațiile politicienilor care, fie salută gestul ministrului, fie cer demisia Guvernului, dincolo de rezultatul anchetelor legate de acest caz de corupție, rămâne… cerneala în care un demnitar în funcție a târât o țară întreagă
¥ A! Și mai rămâne ceva… o altă înregistrare video, adică episodul 2, respectiv livrarea cârnaților caltaboșilor și pălincii

¥ Acest nou episod anunțat la același post de televiziune public a fost primit la pachet cu celălalt prezentat miercuri seara, ambele fiind titrate, montate aranjate, numai bune de dat la TV 

Televiziunea publică a anunțat ieri, noi secvențe  video, care surprind momentul în care fostul ministru al agriculturii, Ioan Avram Mureșan și omul de afaceri Gheorghe Ciorbă descarcă pachetele cu cârnați, caltaboși, pălincă și sarmale la casa din Baia Mare a lui Traian Remeș. De asemnea, postul național de televiziune a prezentat și o înregistrare audio a unei convorbiri telefonice dintre Mureșan și Steliana Remeș, soția ministrului demisionar. În respectiva înregistrare, Mureșan îi spune soției lui Remeș că urmează să îi aducă ceva. Soția îi răspunde că nu este acasă dar că îl poate primi menajera.

Cârnați, caltaboși și euroi, livrați cu titrare cu tot

Potrivit unor surse din TVR, atât filmul difuzat miercuri seară ce prezenta momentul în care ministrul demisionar primește un plic de la Mureșan, cât și filmul în care în rolurile principale figurează caltaboșii, cârnații și pălinca, au fost livrate gata titrate și montate. Deci TVR nu a făcut altceva decât să ruleze filmul, singura intervenție fiind comentariul reporterului care descria ce reprezintă imaginile. Plicul primit de postul de televiziune public avea expeditor anonim…

Pe urmele surselor…

Scandalul iscat de înregistrări a făcut ca până și Consiliul Național al Audiovizualului să sesizeze procurorul general al României pentru a face investigații în acest caz. CNA a analizat art. 78, litera d, din Codul de reglementare în audiovizual, care spune că "în cazul prezentării de materiale audiovizuale provenind din surse externe redacției, să se precizeze acest lucru, fac excepție materialele audiovizuale provenite de la agențiile de presă" și art. 7 din Legea audiovizualului, referitor la caracterul confidențial al surselor unei informații: "caracterul confidențial al surselor de informare utilizate în conceperea sau elaborarea de știri, de emisiuni sau de alte elemente ale serviciilor de programe este garantat de prezenta lege". Deși nu au observat încălcări ale legislației audiovizuale în cazul TVR, care a difuzat respectivele imagini, la propunerea lui Ioan Onisei, CNA a votat sesizarea Procurorului General al României, Laura Codruța Kovesi, în legătură cu faptul că un materialul probatoriu dintr-un dosar în curs de cercetare a fost difuzat, ceea ce înseamnă încălcarea Codului de procedură penală și a drepturilor omului.

Episodul 2

În ciuda sesizărilor făcute de diverse instituții ale statului cu privire la faptul că se fac dezvăluiri ce pot afecta ancheta în derulare Rodica Culcer a decis că este de "interes public" să apară și episodul 2 al șaradei. Acest lucru în contextul în care încă de la prezentarea primului episod Culcer a cam trecut peste autoritatea supremă din TVR, anume Alexandru Sassu. Acesta a susținut că a aflat despre aceste înregistrări cu câteva minute înainte de a fi difuzate, de pe agențiile de presă. Revenind la cea de-a doua înregistare video, anterioară celorlalte două difuzate miercuri seară de TVR, Mureșan merge împreună cu Ciorbă, la casa lui Remeș unde lasă mai multe lăzi cu diverse produse. Mureșan însuși cară mai multe lăzi pe terasa casei lui Remeș, la un moment dat chiar alergând câțiva pași pentru a grăbi descărcarea produselor, în condițiile în care familia sa susține că este bolnav de diabet. Pe lângă această înregistrare video mai apare și o conversație audio între Mureșan și soția lui Remeș.

Decebal Traian Remeș a demisionat ieri din funcție, la solicitarea premierului și în urma difuzării de către postul public de televiziune a unor imagini șocante. "Primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu i-a solicitat în această dimineață ministrului agriculturii, Decebal Traian Remeș, să își prezinte demisia din funcție, iar acesta a acceptat. Primul-ministru a luat această decizie ca urmare a recentului scandal de presă care îl are în centrul atenției pe ministrul agriculturii, considerând că acesta nu își mai poate exercita în mod eficient atribuțiile sale", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru.

Sesizări la Cotroceni

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție l-a sesizat pe președintele Traian Băsescu, la începutul acestei săptămâni, pentru ca șeful statului să ceară urmărirea penală a ministrului Decebal Traian Remeș, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
"În temeiul prevederilor art. 109 alin. 2 din Constituția României, art. 12, art. 16 alin. 1 și 2 și art. 19 din Legea 115/1999 privind răspunderea ministerială, republicată și modificată, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție l-a sesizat pe președintele României pentru ca acesta să ceară urmărirea penală față de Remeș Decebal Traian, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență prevăzută de art. 257 din Codul penal, în dosarul nr. 157/P/2007 al Direcției Naționale Anticorupție", se arată în comunicatul remis mediei cu acest prilej.

Opoziția vrea mai mult

¥ PD cere demisia premierului

PD consideră că nu este suficientă demisia ministrului Decebal Traian Remeș și solicită demisia premierului Călin Popescu Tăriceanu, deoarece "corupția stă la masa Guvernului", a declarat ieri vicepreședintele democrat Cezar Preda.
El a precizat că PD nu a discutat încă despre posibilitatea inițierii unei moțiuni de cenzură, dar că "situația politică extrem de gravă" impune măsuri urgente de rezolvare. Preda a susținut că România nu va fi în stare să-și respecte angajamentele europene cu actualul Executiv, pentru că acesta nu are "oameni capabili".
"În analiza noastră, considerăm că România este condusă cu nesimțire. Așa cum trăim și vedem în viața noastră de zi cu zi, unor nesimțiți nu ai ce să le faci. Nesimțitul nu știe niciodată când trebuie să plece, să se oprească, că face rău cuiva. El are mintea odihnită, are un scop precis și în atingerea acestuia nu poate să-l împiedice nimeni", a spus Preda.

¥ PRM apreciază gestul lui Remeș

Demisia ministrului agriculturii era absolut necesară, ca un act prin care orice om își apără demnitatea și posibila nevinovăție, în condițiile în care este implicat într-un asemenea scandal de presă, a declarat ieri vicepreședintele executiv al PRM, Lucian Bolcaș.
"Dacă cineva s-a îndoit până acum de poliția politică pe care o exercită Direcția Națională Anticorupție, acum a avut proba directă, la o oră de maximă audiență, pe postul public de televiziune. Este un moment de mare cumpănă pentru Consiliul Superior al Magistraturii, care are responsabilitatea de a se dovedi garantul constituțional al independenței justiției", a subliniat Lucian Bolcaș.

¥ PLD vrea alt guvern

Președintele PLD, Theodor Stolojan, a solicitat ieri demisia de urgență a premierului Călin Popescu Tăriceanu, pe care îl consideră "principalul responsabil pentru numirea în funcția de ministru a unui om precum Decebal Traian Remeș".
"Premierul Călin Popescu Tăriceanu are datoria să-și asume integral răspunderea politică pentru activitatea de ministru a lui Decebal Traian Remeș. Este incalificabil faptul că, în timp ce România avea de lucrat la capacitate maximă pentru a-și îndeplini angajamentele postaderare și a obține 100% din subvențiile europene pentru agricultură, Decebal Traian Remeș, omul numit în funcție de domnul Tăriceanu, se ocupa de cu totul alte lucruri, care n-aveau nicio legătură cu funcția de ministru", a afirmat liderul PLD. Stolojan crede că motivele prezentate public de premierul Tăriceanu referitor la acceptarea demisiei lui Decebal Traian Remeș trebuie să "conducă rapid" la demisia a cel puțin altor doi miniștri ai Cabinetului – Tudor Chiuariu și Paul Păcuraru.

¥ PSD cere demisia executivului

PSD consideră că guvernul trebuie să demisioneze urgent. Declarația a fost făcută ieri de către Cristian Diaconescu, purtătorul de cuvânt al social-democraților.
"Este foarte clar că ne aflăm în fața unui guvern nepopular asupra căruia planează suspiciuni grave de corupție. În opinia PSD, guvernul trebuie să demisioneze urgent, ar fi un gest de asumare politică foarte serioasă atunci când apar elemente complicate în legătură cu poziția României ca stat membru al Uniunii Europene", a afirmat Diaconescu.
În opinia lui, ar trebui demarată o anchetă din partea principalului reprezentant al autorității judecătorești – CSM – privind modul în care "mijloace de probă din dosarul lui Remeș au ajuns în presă. O înregistrare audio sau video este probă în justiție numai dacă aceasta este coroborată cu alte mijloace de probă. Va fi foarte dificil ca o probă din dosar, vizionată de cetățenii României, să fie acum coroborată cu alte probe. (…) Nu este prima oară când probe din dosar devin elemente de consum public".

¥ PNL, în acord cu Remeș

Ministrul pentru relația cu Parlamentul, Mihai Voicu, a declarat ieri că "demisia lui Traian Remeș din funcția de ministru al agriculturii este un gest politic și nu trebuie să fie interpretat ca având legătură cu cazul lui Ioan Avram Mureșan". El consideră că Remeș a demisionat pentru a proteja imaginea partidului și a guvernului din care face parte.
"Rămâne un mare semn de întrebare și, în acest caz, recunosc că eu sunt inginer, însă este o chestiune de bun-simț, dacă este normal ca elemente dintr-un dosar mai mult sau mai puțin colate, mai mult sau mai puțin falsificate să apară la TV. Spun asta din punctul de vedere al justiției și mai ales al procurorilor", a spus ministrul liberal pentru relația cu Parlamentul, Mihai Voicu.

¥ PC spune că-i de bine

Conservatorul Sergiu Andon nu exclude ca probele să fie date publicității de anchetatori și spune că e necesară anchetă în acest caz. Potrivit lui Andon, este ceva nefiresc în faptul că se face anchetă prin intermediul televiziunilor și faptul că lucruri importante pentru o anchetă penală sunt difuzate la televizor este periculos pentru justiție, pentru urmărirea penală.
El a precizat, pentru Mediafax, că, din punctul de vedere al imaginii persoanei în cauză, Decebal Traian Remeș, dacă se va dovedi că este nevinovat, atunci faptul că s-au dat probele opiniei publice constituie obiectul infracțiunii de abuz în serviciu, dar dacă se dovedește că Remeș este vinovat, atunci nu există nicio infracțiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.