Acasă Actualitate Replica Academiei Române: „jidan” rămâne în DEX cu mențiunea „nerecomandat”

Replica Academiei Române: „jidan” rămâne în DEX cu mențiunea „nerecomandat”

DISTRIBUIȚI

Agitația „academică“ stârnită de comisionarul vamal M. Katz, implicat în șmenuri penale, devenit semiotician de ocazie, s-a încheiat ieri odată cu replica fermă a Academiei Române, care a anunțat că termenul „jidan“ nu se va scoate din vocabular, respectiv din DEX, așa cum sugera aberant M. Katz.
 „Cuvântul «jidan» este un cuvânt care promovează rasismul, discriminarea promovate de fasciști și regimul nazist și ca atare, în esență, este un cuvânt interzis de Legea 107/2006 pentru aprobarea OUG 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii“ – se arată în răvașul-somație trimis de către Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea AntiSemitismului către Academia Română – Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Alexandru Rosseti“.
Oengeul lui Katz mai afirmă că „maniera în care este definit cuvântul «Jidan» în DEX ediția 2009 reprezintă o ofensă foarte gravă care crează un cadru umilitor și degradant pentru comunitatea evreiască,  dăunător pentru societatea românească și încurajează propaganda naționalist-șovină și ura rasială – antisemitismul, afectând iremediabil dreptul la demnitate personală al evreilor, cetățeni români, și încălcând prin urmare OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare – republicată“.
Academicianul Marius Sala, director al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti“ și vicepreședinte al Academiei Române, a declarat: „Nu poți să scoți un cuvânt din limba română. O să avem grijă în noile ediții ale DEX să reformulăm în așa fel încât să nu creeze suspiciuni“.
În ce privește definiția cuvântului „jidan“, Academia Română a mai precizat că în edițiile viitoare ale Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX) vor fi incluse indicații precum „cu sens peiorativ, nerecomandat“.
Gâlceava lui Katz cu vocabularul limbii române are ca punct de plecare o inițiativă similară a unor organizații care se ocupă cu biznisul oengist, printre care și una de homălăi cu privire la retragerea termenului de „țigan“ din vocabular.
Asocierea în acest demers a poponarilor împreună cu țiganii a provocat oleacă de derută deoarece duce cu gândul la o ofensivă comună homo-țigănească, deși nu prea s-a auzit de țigani poponari până acum. Acțiunea desfășurată de organizațiile respective împotriva limbii române arată că ne putem aștepta în curând și la o solicitare adresată Academiei Române de a se scoate din DEX și cuvintele ce definesc homosexualitatea drept „atracție sexuală anormală față de persoane de același sex, perversiune sexuală“, deși chiar în argoul comun pederaștilor există niște expresii cu mult mai sugestive despre activitatea ciufulirii detritusurilor anale desfășurată de freneticii uraniști amatori de dușuri aurii (pipilică unii peste alții, practică comună poponauților) sau a fistingului (ciufulirea manuală a dindosului).

Operațiunea dabăl G

Ofensiva gipsy-gay-lor (nume de cod Operațiunea GG) asupra limbii române și-a găsit ecou și în mediul comisionarilor vamali de calibrul intelectual al lui M. Katz, expert (și) în semantică, nu doar în activități ilegale pe care DEX-ul Ministerului de Finanțe le-a denumit evaziune fiscală, fals și uz de fals. Este posibil ca Maximillian Katz să fi cerut Academiei Române să scoată din DEX cuvântul „jidan“ și din motive strict personale deoarece termenul are și sensul de „afacerist lipsit de scrupule“, adică exact ceea ce pare să fie el, dacă avem în vedere ceea ce a stabilit Ministerul de Finanțe din perioada în care era condus de Daniel Dăianu, cel care a desființat duty-free-urile de la Otopeni unde-și făcea veacul M. Katz până să treacă la un nou tip de bizniz, antisemitismul.
Domeniul antisemitism.ro ce prezintă activitatea oengeului lui Katz intitulat pompos Centrul pentru combaterea antisemitismului, aparține, culmea, tocmai firmelor EDF ASRO SRL și EDF Properties SRL, firme menționate într-un comunicat al Ministerului de Finanțe din 1998, în care se afirma: „Verificările efectuate la cele două societăți au dat la iveală ilegalități precum evaziune fiscală, fals și uz de fals; s-au constatat încălcări grave ale Legii 87/1994, Codului Vamal, Legii nr.12/1998 și Ordinului 586/1993 al Ministerelor Finanțelor și Comerțului“.
Într-un elan super-califragilistic-expiali-docious (cuvânt cu sens de formulă magică), Maximilian Katz a încercat ștergerea din memoria colectivă a unui cuvințel din DEX ce nu provine din limba română, termenii de „jidan“ – „jidov“ provenind din rădăcina slavizată jid- și sufixați cu -ov (jidov) și -an (jidan) care la origine derivă din numele propriu ebraic devenit etnonim Iehuda (mulțumire lui Iahve, adică lui Dumnezeu) – iehudi fiind cuvântul cu care evreii se denumesc pe ei înșiși în ebraică. În polonă sună Zyd, în maghiară -zsidÛ -, germană – Jude -, engleză – Jew -, franceză – Juif – , spaniolă – judio, ladino – judio -, arabă – yahud, iar în idiș – Id sau Yid.
Faptul că Maximillian Katz s-a dovedit prin propria sa activitate pre-oengistă-holocaustologistă un personaj care acoperă exact definiția din DEX a „jidanului“ – respectiv un „afacerist lipsit de scrupule“, este numai și numai problema sa personală, recalibrată la nivel național și mondial, dacă avem în vedere acoperirea mediatică oferită lui Katz de „New York Times“ ori Associated Press, publicații unde ziariștilor se pare că le este interzisă utilizarea lui goaglă.
Dacă ar fi avut și ei goaglă, ca Vanghele, poate ziariștii prestigioaselor instituții atinse grav de criza mondială ori de caniculă  ar fi aflat că profilul personajului Katz nu prea corespunde celui de cavaler dalb al semioticii și că împingerea sa în față riscă să arunce în derizoriu teme serioase de altfel, care meritau să fie tratate de specialiști, nu de comisionari vamali combinatori ai unor afaceri dubioase.
Oricum, M. Katz s-a dovedit în ce-l privește super-califragilistic, dacă avem în vedere că prin măiestre combinații ori printr-o formulă magică a scăpat (și) de probleme penale, după ce numele său a apărut în contextul unui scandal legat de o șpagă de 2,5 milioane de dolari, în Epoca Năstase, iar acum s-a ales cu mega-publicitate free, că nu degeaba a lucrat el pe sectorul duty-free.   

George Roncea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.