Acasă Actualitate Restaurarea sitului Sarmizegetusa Regia (UNESCO) – cel mai mare proiect al ultimilor...

Restaurarea sitului Sarmizegetusa Regia (UNESCO) – cel mai mare proiect al ultimilor 30 de ani

DISTRIBUIȚI

Vineri, la Deva, a fost prezentat proiectul „Restaurarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia”, documentaţie realizată de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) împreună cu colectivul ştiinţific al şantierului arheologic la solicitarea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara.

Evenimentul s-a desfăşurat la Palatul Magna Curia în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, ai INP, ai CJ Hunedoara, ai administraţiei publice locale, instituţiilor şi autorităţilor publice implicate în protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural naţional.
Prezentarea de la Deva este rodul protocolului de colaborare şi al contractului de prestări servicii privind elaborarea de studii de investigaţii (etapa I şi II) şi DALI (etapa a III-a) pentru monumentul istoric de la Sarmizegetusa Regia – monument de importanţă naţională şi universală, încheiate între CJ Hunedoara şi INP în anul 2018.

Potrivit directorului INP, domnul Ştefan Bâlici, proiectul prezentat la Deva, are trei obiective principale. Primul se referă la conservarea materialului istoric care există, a vestigiilor arheologice, al doilea obiectiv este recuperarea înţelesurilor şi a caracteristicilor arhitecturale ale ruinelor, iar al treilea presupune interpretarea şi prezentarea monumentului.

„Este un proiect major cum nu s-a mai făcut în România de mai bine de 30 de ani, un proiect de asemenea anvergură pe un sit arheologic. Acoperim toate aceste trei paliere şi aş zice, dacă m-aş referi la un gest pe care îl facem aici, care mi se pare cel mai important, este acela de recuperare a topografiei antice care e o topografie antropică. Sunt terase geometrice făcute de om, nu e un munte natural, e un munte care a fost prelucrat. În timp, aceste caracteristici geometrice şi rigoarea aceasta a formei s-au pierdut. Noi încercăm să recuperăm în primul rând această topografie şi apoi detaliile arhitecturale în măsura în care ruinele ne permit asta”, a declarat domnul Ştefan Bâlici.

Invitaţi la eveniment, reprezentanţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, domnul Alexandru Pugna – secretar de stat şi doamna Rela Nicoleta Ştefănescu – secretar general, au reiterat sprijinul Guvernului pentru găsirea soluţiilor legale de transmitere în administrarea CJ Hunedoara a tuturor cetăţilor dacice de pe teritoriul judeţului nostru.

„Este îmbucurător faptul că, la Hunedoara, aveţi o echipă la Consiliul Judeţean interesată pentru rezolvarea acestor probleme, iar pe noi ne bucură că avem oameni cu care putem colabora. Prezenţa noastră aici este garanţia faptului că Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale este alături de dumneavoastră şi că îşi doreşte rezolvarea tuturor problemelor legate de proprietatea acestor locuri unde se găsesc cetăţile dacice, dar şi de rezolvarea proiectului foarte îndrăzneţ care ne-a fost prezentat astăzi aici”, a declarat domnul Alexandru Pugna.

Vicepreşedintele CJ Hunedoara, domnul Sorin Adrian Vasilescu, a subliniat importanţa proiectului realizat de către specialiştii INP şi a reconfirmat determinarea administraţiei judeţene pentru a pune în valoare patrimoniul naţional din Munţii Orăştiei.

„Astăzi vedem rodul studiilor făcute la Sarmizegetusa Regia, valoarea totală a acestui proiect fiind de aproximativ 145 de milioane de lei. Este vorba despre o sumă uriaşă pentru un proiect uriaş, o sumă pe care CJ Hunedoara nu o are, dar care poate fi obţinută din alte surse. Etapizat, se pot face paşi concreţi în realizarea obiectivelor propuse”, a declarat domnul Sorin Adrian Vasilescu.

Studiile şi documentaţiile realizate de specialiştii INP vor sta la baza viitoarelor lucrări de conservare, restaurare şi punere în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia pe care CJ Hunedoara intenţionează să le deruleze în următorii ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.