Acasă Actualitate România, ultima în clasamentul democraţiilor europene!

România, ultima în clasamentul democraţiilor europene!

DISTRIBUIȚI

România a ajuns, sub guvernarea PSD-PNL, în cea mai ruşinoasă poziţie posibilă din Uniunea Europeană: pe ultimul loc în indexul democraţiilor din UE. Rezultatul este cu atât mai trist cu cât „concurenţa” a fost puternică: Ungaria este condusă practic de un dictator deghizat în despot luminat, în Polonia justiţia este chiar mai controlată politic decât la Bucureşti, iar Bulgaria este condusă de un guvern interimar, după ce anteriorul cabinet reformist a fost dat jos de forţele care se opun europenizării ţării vecine.

Vă daţi seama, aşadar, cât de jos a fost dusă România de guvernarea PSD-PNL?

Nici la nivel mondial nu stăm mai bine: locul 62 în clasament, sub ţări care, până de curând, erau considerate regimuri autoritare, dar care au evoluat remarcabil, precum Thailanda, care este pe locul 55.

Scorul slab scos de ţara noastră la indicele democraţiei nu este surprinzător, dacă ne gândim ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani: votul românilor a fost desconsiderat, iar la putere a fost adus, prin manevre de culise, iar nu prin alegeri, PSD, partid care venea după „marţea neagră” a justiţiei, după OUG 13, după Jandarmeriada din 10 august 2018.

Din momentul în care PNL s-a aliat din nou cu fraţii politici de cruce ai lui Liviu Dragnea, Parlamentul a devenit o simplă anexă a coaliţiei de guvernare. Legiferarea are loc aproape în totalitate prin ordonanţe de urgenţă adoptate fără dezbatere publică, iar mai apoi aprobate în Senat şi Camera Deputaţilor în mare viteză, cu votul unei majorităţi parlamentare supuse, care nu comentează, nu discută. Doar votează cuminte, la comanda liderilor PSD şi liberali.

Dezbaterea parlamentară nu mai are aproape nici o relevanţă. Pentru că PSD şi PNL nu mai vor decât să controleze totul şi să-şi impună, cu autoritate, viziunile lor de multe ori antieuropene şi antieconomice.

Am ajuns în situaţia stranie, pe care nu credeam că o vom mai vedea într-o Românie cu adevărat democratică, ca decizii care afectează milioane de oameni să fie luate într-un cerc foarte restrâns.

Din păcate, România mai stă prost la două capitole, potrivit Indicelui Democraţiei 2023: la participare politică, ţara noastră are un scor de doar 5,56. Thailanda are 8,33, iar Polonia 6,67.

La capitolul cultură politică, am adunat abia 3,75 puncte, în timp ce Ungaria are 6,88, Polonia 6,25 şi Thailanda 5,63.

Românii trebuie să înţeleagă că numai implicându-se în politică – ca cetăţeni atenţi la ce fac politicienii, în primul rând – putem schimba periculoasa direcţie pe care ne aflăm. Votul tău contează! Dar şi mai mult contează să fiţi paznicii abuzurilor politicienilor, să dublaţi eforturile opoziţiei şi să sancţionaţi greşelile. Astăzi, coaliţia dintre PSD şi PNL uzurpă democraţia.

Marius BODEA
Senator USR de Iaşi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.