Acasă Actualitate Româno-libanezul Said Baaklini este cercetat și pentru terorism

Româno-libanezul Said Baaklini este cercetat și pentru terorism

DISTRIBUIȚI

Interpușii lui SOV, aripa libaneză

Libanezul Said Baaklini, reținut zilele trecute în Bulgaria, este cercetat și pentru terorism, informează surse din zone apropiate anchetei declanșate de procurori. Autoritățile au fost sesizate oficial, în acest caz, de către Agenția Națională de Control al Exporturilor (ANCEX) după ce libanezul i-a solicitat aprobare pentru exportul unor motoare cumpărate de la Uzina Constructoare de Mașini (UCM) Reșița. Aceasta este, în realitate, explicația mobilizării exemplare a instituțiilor implicate (SRI și Parchet), fapt care a dus la arestarea rapidă a lui Baaklini, în Bulgaria, la puțin timp după ce părăsise țara, în paralel cu arestarea la București a celor doi administratori de la UCMR. De remarcat că, și în acest caz, colaborarea Serviciului Romån de Informații cu instituțiile partenere din străinătate a permis rezolvarea rapidă și discretă a unei probleme de securitate ce ar fi putut avea consecințe imprevizibile. De altfel, Said Baaklini s-a aflat de mai multă vreme în atenția SRI, care a contribuit la demantelarea acțiunilor evazioniste de mare amploare ale acestuia. Pe de altă parte însă, cunoscut drept un interpus al lui Sorin Ovidiu Vîntu, el avånd multă vreme birourile uneia dintre firme chiar în sediul Gelsor din Splaiul Unirii, romåno-libanezul Said Baaklini a fost protejat constant de justiție, deși i-au fost aduse, de-a lungul timpului, mai multe acuzații de contrabandă cu diverse produse (cafea, conserve etc.). Dosarul în care este cercetat Baaklini este instrumentat acum de procurorii DNA, alături de libanez fiind cercetați un parlamentar (se pare că este vorba despre senatorul PDL de Constanța Mircea Banias) și doi dintre administratorii societății UCM Reșița, directorul general Adrian Chebuțiu și directorul executiv Adrian Preda.
Conform unor surse judiciare, Baaklini a achiziționat cinci motoare de la UCMR, prin intermediul firmei sale Libarom Agri, iar ulterior a solicitat rambursarea TVA-ului aferent, operațiune care, conform acelorași surse, este ilegală. Astfel, infracțiunile de care sunt acuzați oficial atåt Baaklini, cåt și cei doi conducători de la UCMR sunt evaziune fiscală și rambursare ilegală de TVA.
Potrivit Mediafax, Chebuțiu l-ar fi ajutat pe inculpatul Said Baaklini să realizeze „stabilirea cu rea-credință de către SC Libarom Agri SRL a taxelor TVA“, pentru a obține fără drept restituiri din bugetul de stat.
Această operațiune a constat în înregistrarea în contabilitate a unei facturi în valoare totală de 1.312.106.000 lei, „supraevaluată cu valoarea de 245 de milioane de euro“, urmată de cererea de restituire de TVA în valoare de 60 de milioane de euro de la bugetul de stat, au precizat sursele citate.
Chebuțiu ar fi evidențiat în actele contabile sau în alte documente legale cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale. Astfel, potrivit surselor citate, factura în valoare de peste 1,3 miliarde de lei „se referă la perceperea unor comisioane pentru acte de comerț ce nu au avut loc în realitate“.
În același mod au fost evidențiate și facturi emise în 28 august 2010 de SC Beta Trading&Investiment SRL, în valoare de peste 750 milioane de lei, și SC Mike Trading & Investiment SRL, în valoare de peste 535 milioane de lei, au mai arătat sursele citate de Mediafax.
Contractele încheiate cu societățile Libarom Agri, Beta Trading & Investiment și Mike Trading & Investiment conțin „elemente necorespunzătoare realității sub aspectul valorii facturate, precum și a realității angajamentului de a efectua prestațiile respective“, au mai precizat sursele citate.
O frumusețe de caz!
Cum se știe deja, primul a fost arestat libanezul, după ce DNA a cerut și a obținut un mandat european de arestare de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe 28 noiembrie, conform informațiilor de pe site-ul ÎCCJ, judecătorii au dispus, în dosarul 9777/1/2010, arestarea preventivă a lui Said Baaklini pe o durată de 30 de zile, începånd cu ziua încarcerării. Tot atunci s-a mai dispus „emiterea mandatului european de arestare a inculpatului“. Procurorii au fost nevoiți să apeleze la Înalta Curte deoarece în cauză este cercetat un senator (se pare că este vorba despre senatorul Mircea Banias, unul dintre capetele mafiei din Portul Constanța). Interpusul lui Vîntu, aflånd „pe surse“ că urmează să fie reținut, a reușit să fugă în Bulgaria, după aceeași rețetă încercată de Nicolae Popa și Ioana Maria Vlas în vremurile tulburi ale FNI. De această dată, însă, existența elementelor privind implicarea libanezului într-o operațiune de terorism, a dus la monitorizarea lui de către SRI, așa încåt fuga sa peste graniță n-a luat pe nepregătite autoritățile romåne și bulgare, el fiind arestat imediat ce a fost obținut mandatul emis de ÎCCJ. Administratorii UCMR, Adrian Chebuțiu și Adrian Preda, au fost reținuți și ei miercuri, 1 decembrie, după ce au fost audiați ore în șir de procurorii DNA.

Dubla utilizare a motoarelor de la Reșița

Informațiile privind implicarea libanezului într-o operațiune de terorism fac trimitere la „dubla utilizare“ a motoarelor achiziționate de la UCMR. Pe site-ul ANCEX există precizări clare cu privire la categoria în care pot fi încadrate produsele speciale cum sunt, se pare, cele cumpărate de libanez. „Prin produse cu dublă utilizare se înțeleg acele produse și tehnologii care au în mod normal utilizări civile, însă, datorită caracteristicilor lor, pot avea aplicații militare sau pot contribui la dezvoltarea și producerea armelor de distrugere în masă. Controlul exporturilor de produse cu dublă utilizare reprezintă o componentă importantă a politicii externe a Romåniei în perioada de după 1990. Cadrul legislativ și cooperearea inter-instituțională fac posibilă creșterea contribuției țării noastre la întărirea securității și stabilității regionale și globale.
Avånd ca scop controlul produselor și tehnologiilor care pot contribui la dezvoltarea, producerea și utilizarea armelor de distrugere în masă, controlul exporturilor reprezintă dimensiunea comercială a securității internaționale. Dezvoltările din acest domeniu sunt puternic influențate de tendințele de globalizare a economiei mondiale, inclusiv cele referitoare la exporturile de arme și de produse cu dublă utilizare, civilă și militară. Existența unui sistem dezvoltat de control al exporturilor de produse și a unei autorități naționale capabile să administreze eficient acest domeniu a reprezentat una dintre condițiile pentru admiterea Romåniei în NATO și integrarea în Uniunea Europeană“ – se consemnează pe site-ul ANCEX.

Ieftin și Bun SRL

Libanezul Said Baaklini, care a primit cetățenia romånă în 1998, a fost implicat în numeroase afaceri al căror scop a fost evaziunea fiscală de mari dimensiuni. Asta l-a și apropiat de Sorin Ovidiu Vîntu, care l-a folosit chiar și ca bidon pentru sifonare de bani de la Banca Romånă de Scont (BRS), cu cåteva zile înainte de izbucnirea scandalului legat de unele tranzacții suspecte derulate de acea bancă. Baaklini s-a aflat pe o listă cu 26 de persoane prin conturile cărora a bătut Vîntu, via Teodor Nicolaescu, făcånd o gaură de 750 miliarde de lei vechi. Pe måna libanezului, Vîntu a scos astfel 4,8 miliarde de lei. Pe aceeași listă cu Said Baaklini s-a aflat și cel mai apropiat dintre locotenenții lui Vîntu, Gheorghe Rațiu, din contul căruia au fost sifonați atunci 43 miliarde de lei, la fel ca și Octavian Partenie (sifonare de 9,2 miliarde de lei), fostul secretar de stat împuternicit cu constituirea Băncii de Investiții și Dezvoltare (BID) a lui SOV.
Membru de bază al mafiei arabe din Romånia, Said Baaklini a fost implicat îndeosebi în operațiuni de contrabandă cu cafea și conserve, el fiind chiar poreclit „regele conservelor“ din Romånia. Desigur, al conservelor de contrabandă. Firma care l-a consacrat pe piața neagră a evaziunii fiscale este Libarom Agri SRL, înființată în 1998 și deținută împreună cu libanezul Elie Bakhazi, societate prin care a făcut și ultima afacere cu motoarele de la UCM Reșița. Înainte de aceasta, el a țepuit statul romån cu mai multe sute de mii de dolari prin intermediul firmelor Karelia și Smoker SRL. Astăzi, cu excepția firmei Libarom, Baaklini mai figurează ca asociat în firma Ieftin și Bun SRL, fosta Cedo Mir Impex SRL, o societate al cărei obiect de activitate este fabricarea băuturilor alcoolice distilate și pe care Baaklini a preluat-o în 2004.

Baaklini este partener de „ghidușii“ cu frații Awdi

Puțini știu că evazionistul romåno-arab a fost numit în 2005 administrator la Societatea Comercială Expediții Mesagerie, Bagaje, Coletărie, Valori Bănești și Corespondență C.F.R. Mesagerie – S.A. București, firmă care a fost condusă pånă în aprilie 2005 de Awdi Mehdi, un alt membru al aceleiași mafii arabe, frate al patronului Rodipet, Hassan Awdi. De altfel, Baaklini a mai fost asociat într-o firmă împreună cu frații Awdi, societatea Portfolio (fosta Star Credit Rating Agency SRL). El a fost chiar și administrator la Rodipet. Presa a relatat că un alt frate al celor doi Awdi, Mohamad Ali Awdi, este un susținător deschis al organizației teroriste Hezbollah. Iată un fragment publicat pe site-ul lui Mohamad, referitor la poziția libanezului față de Hezbollah: „Mohamad este conștient de importanța relațiilor dintre Liban și Statele Unite; totuși, respinge ferm Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU 1559 (Rezoluția prin care se cere și desființarea aripii militare a Hezbollah, care a fost votată, în septembrie 2004, de 9 din cele 15 membre ale Consiliului de Securitate, printre care și de Romånia). Pentru Mohamad, problema dezarmării Hezbollah este una domestică, deși respinge ideea dezarmării, din moment ce rezistența este încă activă, în încercarea de a elibera Fermele Sheeba de ocupația israeliană. Rezoluția 1559 este legitimă, dar periculoasă pentru Liban. Prin urmare, trebuie făcute toate eforturile pentru a evita o nouă prăbușire a Libanului în haos, ca rezultat al implementării orbești a acestei controversate rezoluții“ – afirma fratele Awdi.
Așadar, băieții din grupul lui Baaklini au experiență în chestiuni ce țin de domeniul pe cåt de delicat pe atåt de exploziv al terorismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.