Home Actualitate Salariul mediu net a crescut cu 6,3% în luna martie față de...

Salariul mediu net a crescut cu 6,3% în luna martie față de februarie

DISTRIBUIŢI

Câştigul salarial mediu net în România a fost în valoare de 5.185 lei în luna martie, în creştere cu 309 lei (+6,3%) față de luna februarie 2024 și în creștere cu 13,9% față de luna martie a anului trecut, arată datele publicate miercuri de INS.

Câștigul mediu net salarial care a depășit 1.000 de Euro reprezintă suma care rămâne din salariu după ce angajatorul a plătit statului CAS (25%), CASS (10%) și impozit pe venit (10%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (13.250 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2779 lei).

În luna martie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net:
– cu 42,1% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 35,6% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale

– între 20,0% și 24,0% în fabricarea băuturilor, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), telecomunicaţii

– între 13,0% și 17,5% în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi de editare, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi de servicii anexe extracţiei, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.