Acasă Actualitate Salata orientala cu stafilococi

Salata orientala cu stafilococi

DISTRIBUIȚI

– Prefectul Radu Catalin Mardare nu a luat nici o masura, preferand sa astepte rezultatele analizelor de la Bucuresti

– Analizele de la Bacau au demonstrat ca incarcatura microbiana din mancare era de doua ori si jumatate mai mare decat este normal, iar incarcarea in stafilococi a depasit de 240 de ori limita admisa

– Ca un facut, directorii institutiilor responsabile sunt acum in concediu


Scandalul toxiinfectiei alimentare de la Colegiul National -Vasile Alecsandri- din Bacau, izbucnit exact acum o saptamana, ar fi trebuit sa fie lamurit, macar partial, in cursul zilei de marti. Informatiile mult asteptate nu au avut insa nici pe departe efectul scontat. Maniera in care actioneaza autoritatile si angajatii institutiilor care ar fi trebuit sa vegheze la sanatatea noastra lasa senzatia ca intreaga poveste va ramane fara nici o finalitate.

Dupa ce, acum doua zile, analizele efectuate de Directia de Sanatate Publica din Bacau au demonstrat prezenta in salata orientala a unui stafilococ, care a fost depistat si in secretia nazala a trei angajate de la Hades, marti s-au finalizat si rezultatele celorlalte analize. Testele de salubritate, coproculturile recoltate de la personalul firmei si cele de pe mainile bucatareselor au iesit bine. Nu insa si cele legate de incarcatura bacteriana si stafilococi. Analizele arata ca numarul de germeni din salata orientala a fost de 25.000 pe gram, fata de 10.000 de germeni pe gram, cat este permis de lege, adica de doua ori si jumatate mai mult. Cat priveste prezenta stafilococilor in mancare, numarul acestora este de 240 fata de unul singur, atat cat prevad STAS-urile.

Prefectul Radu Catalin Mardare ne-a declarat ca noutati vizavi de acest caz nu exista. El a afirmat ca asteapta rezultatele analizelor prin care vor fi confruntati stafilococul depistat in secretia nazala a angajatelor de la Hades cu cel gasit in salata orientala pe care firma lui Gabriel Dracea le-o oferea elevilor de la -Alecsandri-.

Singurul lucru pe care prefectul l-a spus cu o mai mare convingere a fost acela ca directorii institutiilor care au atributii de control vor raspunde, daca se va constata ca nu si-au facut treaba asa cum trebuie. Doctorita Daniela Lupascu, sefa Inspectiei Sanitare de Stat, nu este foarte convinsa ca in cazul celor 30 de eleve de la Liceul -Alecsandri- a fost vorba de o toxiinfectie alimentara. -Practic, elevele au fost internate pe baza celor spuse de ele, cum ca au dureri de burta si varsaturi. Au fost initial cateva, dupa care au venit si celelalte. In plus, la cantina firmei Hades am gasit doar 5.000 de germeni in mancare, iar la Spitalul TBC si mai putini, 1.600. Cel mai probabil cred ca a fost vorba nu de o toxiinfectie alimentara, ci de o enterocolita. Cred asta deoarece la Spitalul TBC imbolnavirea pacientilor s-ar fi putut produce si mai rapid, pentru ca ei sunt mai sensibili-, ne-a declarat doctorita.

Cireasa de pe tort o constituie insa o declaratie a directoarei Daniela Lupascu, care a spus ca, dupa ce a suspendat activitatea de catering a firmei Hades si a aplicat amenda de numai trei milioane de lei pentru carnea tocata suspecta, a inceput sa fie presata cu telefoanele de patronul Gabriel Dracea si de conducerea Colegiului -Alecsandri-. De la liceu s-a solicitat nici mai mult, nici mai putin, decat reinceperea furnizarii de mancare in sistem catering. Directorul adjunct Veronica Grigore ne-a declarat ca va cere Directiei de Sanatate Publica eliberarea din nou a avizului sanitar pentru redeschiderea cantinei liceului.

Ce va urma in toata aceasta poveste e greu de spus. Firesc ar fi ca cei care se fac vinovati de faptul ca 30 de copii au intrat peste noapte in spital sa-si dea demisia sau macar sa fie sanctionati. Puse cap la cap, elementele existente in acest moment demonstraeza ca activitatea de catering a firmei Hades a fost cu probleme, atat elevii liceului, cat si pacientii Spitalului TBC invocand adeseori mancarea proasta.

Cel putin patru institutii ar fi trebuit sa previna intoxicatia colectiva de la Colegiul -Alecsandri-: Directia de Sanatate Publica, Inspectia Sanitara de Stat, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor si Directia Sanitar-Veterinara. Si directorul Colegiului -Alecsandri-, caruia i s-au semnalat mai multe nereguli, de care nu a tinut cont. Pentru treaba pe care subordonatii au facut-o de mantuiala, nimeni nu se simte acum raspunzator.

Eduard Adam, Eduard Cucu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.