Acasă Actualitate Școlile obligă părinții fără venituri să plătească pentru declarații notariale

Școlile obligă părinții fără venituri să plătească pentru declarații notariale

DISTRIBUIȚI

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenția asupra unui abuz ale cărui victime sunt copiii care ar trebui să beneficieze de tichetele educaționale în valoare de 500 lei. Părinții fără venituri sunt obligați de școli să prezinte o declarație notarială care să ateste că nu au venituri.

Copiii din familii defavorizate, cu venituri foarte mici, din învățământul preșcolar, primar și gimnazial ar trebui să beneficieze de tichete educaționale pentru rechizite și alte materiale școlare, în valoare de 500 de lei.

În realitate, numai declarația notarială care li se solicită părinților costă în jur de 100 de lei. Dacă luăm în calcul faptul că mulți dintre acești părinți locuiesc în mediul rural, ținând cont și de costurile deplasării la un notar, rezultă că pentru a primi tichetul valoric, părinții trebuie să cheltuiască în jur de 150 de lei, aproximativ 30% din suma de care ar trebui să beneficieze copiii. Practic, o treime din suma destinată copiilor este deturnată de la beneficiarul legal.

Cerința privind declarația notarială nu este specificată în actele normative care reglementează acordarea tichetelor educaționale. Pe lângă faptul că se solicită adeverință cu salariul net și cu toate că instituțiile statului ar trebui să cunoască veniturile pe care le obțin persoanele fizice, școlile cer și o declarație la notariat din care să rezulte ca nu au venituri, iar în lipsa acestui document cererile pentru acordarea sprijinului în valoare de 500 lei sunt refuzate.

În acest context, FACIAS a solicitat clarificări de la Ministerul Educației, căruia i s-a cerut să răspundă la o serie de întrebări privind modul în care s-a ajuns în situația actuală și dacă există intenția de a remedia această problemă, astfel încât familiile fără venituri să poată beneficia, în practică, de întreg ajutorul cuvenit. Rezultatele acestui demers vor fi făcute publice după primirea răspunsului oficial.

2 COMENTARII

  1. Ministrul educației are directiva de la iohannis sa implementeze programul România educata. Ce putem constata? Cel care a conceput proiectul (iohannis) este un excroc politic care a EDITAT 7 case cu acte false. Șeful guvernului este și el un plagiator, adică tot un fel de hot nenorocit. Asa stand lucrurile ii spun lui Sorin Cimpeanu ca un proverb romanesc spune :spune cu cine te aduni ca să-ți spun cine ești

  2. EDITAT. Aveti idee cat de multi parinti din rural mint si spun ca nu au venituri, desi traiesc in vile colosale si au bolizi de lux ? Ati auzit de programul EURO200, prin care statul plateste 200 de euro famillior fara venituri, in vederea achizitionarii unui computer ? Evident, se da tot la scoli si evident ca la ridicarea acesstor tiche este coada de zeci de bolizi de lux la poarta scolii. Acesti nemernici zic ca nu au venituri, dar ei pleaca 3-6 luni in strainatate, de unde se intocr cu zeci de mii de euro si rad de prostii care stau pe salarii de mizerie in Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.