Acasă Actualitate Se caută directori pentru 19 institute naționale de cercetare

Se caută directori pentru 19 institute naționale de cercetare

DISTRIBUIȚI

Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare a lansat concursuri pentru ocuparea funcției de director general la 19 institute naționale de cercetare-dezvoltare

Plecând de la premisa că institutele naționale de cercetare-dezvoltare participă la elaborarea strategiilor de dezvoltare în domeniul specific și desfășoară activități de cercetare-dezvoltare pentru realizarea obiectivelor cuprinse în strategia națională de cercetare, acestea constituie baze de competență științifică și tehnologică, de expertiză și de perfecționare a resurselor umane, precum și de documentare științifică și tehnică. În acest sens, actul managerial trebuie să asigure gestionarea potențialului deținut cu eficiență maximă.

Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare a inițiat un act normativ pentru organizarea concursurilor de ocupare a funcției de director general la institutele naționale de cercetare dezvoltare care a fost aprobat la 10 august 2016. Referitor la concursuri a fost elaborată o nouă metodologie care urmărește transparentizarea, simplificarea procedurilor și creșterea gradului de accesabilitate a cercetătorilor.

Prin modificările și completările aduse de noul act normativ se asigură accesul reprezentaților Patronatului Român din Cercetare și Proiectare și al organizației sindicale reprezentative din institutul național de cercetare-dezvoltare în calitate de observatori.

Metodologia de organizare a concursurilor prevede reducerea numărului documentelor necesare înscrierii, precum și posibilitatea depunerii online a acestora. Totodată, aceasta clarifică și îmbunătățește procedura de organizare a concursului, prin introducerea condițiilor de înscriere și admitere astfel încât să permită participarea în mod real și a cercetătorilor experimentați din statele membre ale Uniunii Europene. Realizările profesional-științifice ale candidaților trebuie să fie cel puțin echivalente cu cele ale unui cercetător științific gradul II.

Se prevede obligativitatea informării potențialilor candidați, anterior înscrierii la concurs, cu privire la clauzele contractuale din contractul de management, la natura acestui raport juridic și la atribuțiile funcției de director general.

S-au redefinit cerințele pe baza cărora s-au stabilit criteriile de evaluare și selecție și, totodată, s-a modificat modalitatea de calculare a notelor prin introducerea unui coeficient de ponderare în funcție de importanța criteriului. S-a introdus noțiunea de plan de interviu și a fost stabilit un model cadru al acestuia.

Pentru crearea premiselor unui management performant și responsabil se introduce obligativitatea, pentru candidatul desemnat câștigător, a prezentării ofertei manageriale și a priorităților de dezvoltare pentru institutul național de cercetare-dezvoltare pe termen scurt și mediu, în fața angajaților săi. De asemenea, se stabileste un model cadru a contractului de management.

Organizarea concursului în baza acestei metodologii va contribui la creșterea calității actului managerial pe termen scurt și lung, la nivelul institutelor naționale de cercetare dezvoltare, cu impact pozitiv asupra rezultatelor activităților de cercetare-dezvoltare în cadrul acestora.

Informații suplimentare sunt disponibile la:

http://research.ro/ro/articol/4113/despre-ancsi-astazi-16-09-2016-s-au-lansat-concursurile-pentru-ocuparea-functiei-de-director-general-la-18-institute-nationale-de-cercetare-dezvoltare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.