Acasă Special Teoria conspirației: o absurditate?

Teoria conspirației: o absurditate?

DISTRIBUIȚI

Mulţi dintre compatrioţii noştri cred că România este victima unei conspiraţii care urmăreşte stoparea progresului ţării şi jefuirea bogăţiilor sale.
“Teoria conspiraţiei” are rădăcini în felul cum secole de-a rândul, ţara noastră cunoscută ca având mari bogăţii naturale a plătit tribut formal şi informal marilor puteri cu care se învecina, acestea fiind dornice să-şi exercite hegemonia economică şi politică asupra spaţiului Carpato- Dunărean .Aceasta a fost esenţa relaţiilor cu Imperiul Otoman, Ruşia Ţaristă şi Imperiul Austro Ungar care îşi disputau adesea avantajele pe care le-ar putea avea din jefuirea Ţărilor Româneşti.
    Perioada cea mai întunecată a asupririi României de către un vecin puternic şi lacom, a fost cea a anilor 1945-1958, când mari unităţi militare sovietice staţionau pe teritoriul României, fiind întreţinute de resursele unei ţări secătuite de război. La acest jaf s-a adăugat cel al „Sovromurilor” organizate astfel încât o mare parte a bogăţiilor noastre plecau fără nici o justificare în URSS.
    După Revoluţie, o imensă speranţă a cuprins populaţia ţării dornică să-şi ia soarta în propriile mâini şi a avansa pe căile progresului. Au trecut aproape 27 de ani, în care stagnarea sau chiar regresul din multe domenii i-a desamăgit profund pe români. Şi cum să nu fie aşa  dacă, în mai bine de un sfert de secol, nu am fost în stare să construim o singură autostradă care să ne lege de Occident ; dacă zeci de intreprinderi mai mult sau mai puţin rentabile, au încăput pe mâna unor „proprietari” care le-au dezmembrat, lăsând în locul lor grămezi de ruine ; dacă perla milenară a staţiunilor balneare din Europa – Băile Herculane, este în paragină, la fel ca şi alte staţiuni balneoclimaterice, altă dată prospere ; dacă principalul autor al loviturii de stat din decembrie 1989 – Ion Iliescu a deturnat pentru mulţi ani cursul firesc al revoluţiei anticomuniste şi deşi este răspunzător pentru moartea a peste 1000 de oameni în decembrie 1989, este liber, nejudecat, a fost de 3 ori Preşedintele ţării şi când îi va veni sorocul, va fi probabil înmormântat cu onoruri militare. Cum să nu fie profund desamăgiţi românii, dacă corupţia la nivelul cel mai înalt face ravagii, dacă numeroşi parlamentari învinuiţi de afaceri necurate, au fost exoneraţi de a fi judecaţi, continuând să “elaboreze” legile ţării în interesul lor ; dacă ani de zile am avut ca Prim ministru un politician dovedit a fi un plagiator ordinar şi dacă şeful celui mai important partid al ţării a fost condamnat penal şi continuă să fie în fruntea acestui partid.
Sistemul sanitar este  în derivă, se înregistrează mereu “accidente medicale” în urma cărora mor oameni care ar fi putut fi salvaţi.
Învăţământul, în permanentă “reorganizare”, crează nenumăraţi liceeni care promovează bacalaureatul în proporţie  de 50%.
În Marea Neagră s-a descoperit acum câţiva ani o imensă bogăţie – o rezervă uriaşă de gaze, ce ar putea face din România un mare exportator, dar de atunci nici un cuvânt al oficialităţilor despre ce se întreprinde pentru valorificare.
Terenul agricol din România – cândva mare exportatoare de cereale, este dramatic nefolosit şi ca urmare, importăm sistematic mari cantităţi de produse agricole şi alimentare.
Clădirile din Bucureşti, avariate grav de cutremurele din anii : 1940, 1977, 1986 şi 1990, stau cu “bulină roşie” nereparate şi ferească Dumnezeu de un nou cutremur mare – care ar putea fi devastator.
În ultimii ani, România se depopulează din cauza sporului natural negativ şi a emigraţiei, estimările ONU arătând că România va avea în jurul anului 2050, doar 15 mil. de locuitori; măsuri pentru a împiedica acest fenomen tragic sunt aproape inexistente.
Foştii deţinuţi politici anticomunişti – printre care am cinstea să mă număr – sunt marginalizaţi, neavând nici un cuvânt de spus pentru pedepsirea miilor de torţionari aflaţi în libertate şi care primesc retribuţii grase drept “recompensă” pt crimele pe care le-au comis.
    Trista listă de mai sus, ar putea fi extinsă, dar pentru economia spaţiului editorialist, ne  oprim aici cu prezentarea elementelor negative din ţara noastră, de după 1990.

Desigur, există şi lucruri pozitive care s-au petrecut în ţara noastră după 1990. Pluralismul politic – aşa cum este el  – libertatea de circulaţie în interiorul şi în afara ţării, aderarea la NATO şi UE constituie elemente importante pentru destinul României şi desigur că ele nu sunt singurele.
    Dacă punem însă în balanţă ceeace este pozitiv cu ceeace este negativ în desfăşurarea anilor post revoluţionari, concluzia este deprimantă : am realizat puţin şi am păgubit mult !
    Nu sunt adeptul “teoriei conspiraţiei internaţionale” împotriva României, am scris chiar câteva articole în care am combătut această ideie, dar ceva- ceva te face să te gândeşti că undeva “se coc” proiecte antinaţionale care au dus ţara în starea actuală. Este foarte probabil ca dinăuntrul ţării, rămăşiţele fostei securităţi şi ale nomenclaturii comuniste, împreună cu urmaşii acestora se străduiesc  să-şi păstreze avantajele ticăloase din trecut, chiar dacă acest lucru înseamnă dezastrul ţării.
Nu este deloc exclus ca aceştia să fie în legătură cu “neprietenii noştri” din afara ţării, care îi susţin politic, propagandistic şi probabil financiar.

Teoria conspiraţiei este doar o plăsmuire a minţilor milioanelor de români profund  decepţionaţi de starea ţării.
Greu de răspuns la această dramatică întrebare. Incontestabil este faptul că în mîinile noastre stă puterea de a eradica treptat cauzele acestei situaţii.
 Prin inteligenţă şi solidaritate.

Dr. Gheorghe Boldur -Lăţescu        

Fost deţinut politic anticomunist
                                                        

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.