Acasă Social Medicii vor purta banderole albastre săptămâna viitoare

Medicii vor purta banderole albastre săptămâna viitoare

DISTRIBUIȚI

Sindicatul Promedica, afiliat Federaţiei Hipocrat din România a transmis o scrisoare deschisă ministrului Sănătății și l-a anunțat demararea acţiunilor sindicale care vor începe cu purtarea banderolei albastre, în semn de protest, pe parcursul saptămanii 10 – 14 octombrie 2016:

Către Ministerul Sănătății
SCRISOARE DESCHISA
În atenția Domnului Ministru Vlad Voiculescu,
Sindicatul Medicilor Promedica dorește să vă transmită prin această scrisoare deschisă, atât dumneavoastră personal –în calitate de Ministru al Sănătății, cât și tuturor decidenților de pe scena executivă şi legislativă a României, că o mulțime de așteptări legate de sintagma “Sănătatea – Prioritate națională” au rămas nerezolvate.
NOI, medicii români am așteptat o schimbare radicală, atât în ceea ce priveşte statutul nostru într-o țară lovită de tragedia națională de la Colectiv, cât și în ceea ce privește dreptul pacientului la asistență medicală, garantat de stat.
V-am solicitat în numeroase rânduri să organizați întâlniri în care să fie dezbătute problemele sistemului medical, pe care poate spuneți chiar că le-ati organizat , dar nu cu medicii. Poate cu alții, care se pricep la medicină, dar nu cu practicienii. De fapt, practicienii sunt oameni obositi, depășiți de situatie pentru că lucrează în continuare 31 de ore fără întrerupere și umiliţi în ultimele două luni cu contracte care reglementează CE? Ce aţi vrut dumneavoastră, domnule Ministru, ce le-ati recomandat managerilor – să ne plătească mai prost ca până atunci.
Am sperat că situația se va îmbunătăți, că vom avea condiții de muncă, echipament, acces la informație de specialitate, că ne veți oferi rectificări legislative care să corecteze tot ce nu a fost aplicat corect sau forțat. Am sperat că veti sparge monopolul Ministerului Sănătății asupra vieţii private a medicilor Acțiunea de modificare a Ordinului 870/2004 pare să fi eșuat lamentabil, fapt dovedit de întârzierea apariției modificărilor. Consecința neasumării acestor modificări este strâns legată de faptul că mulți medici nu mai doresc să mai facă gărzi în afara normei de bază.
Am așteptat o schimbare radicală, dar strategia dumneavoastră a fost orientată intr-o altă direcție, aceea de a arăta opiniei publice că eroii (calomniați) care vor asigura continuitatea activității medicale prin serviciul de gardă, sa fie insultați public pentru că nu se mulțumesc cu sumele prezentate.
Deciziile luate împotriva medicilor sunt decizii luate împotriva pacienților.
După 30 de ore lucrate continuu, oboseala acumulată duce la scăderea calității actului medical, cu punerea în pericol a vietii pacienților, cât și a medicilor, in egală măsură. În plus există situații în care un medic ajunge să efectueze chiar şi mai mult de 7 gărzi lunar, pentru a acoperi deficitul de personal şi a asigura un act medical continuu.
Am sperat că începând cu data de 1 octombrie 2016 vom putea ajunge la un consens în ceea ce priveste flexibilitatea programului, astfel încât să putem să ne realizăm norma de bază dar și pentru acoperirea normelor de muncă vacante, generate de vidul de specialiști. Acum constatăm cu mâhnire că nu ați intenționat să reglementați acest lucru și continuați să vă faceți că nu vedeți că noi ne confruntăm cu aceleași probleme.
Vă imaginați cumva, că o să continuăm să muncim forțat, independent de voința noastră, atât cât reușește un angajator să ne pună pe grafic?
Cu toată disponibilitatea arătată de noi în ultimele luni, vă informăm că revendicările noastre sunt departe de a fi rezolvate.
Pe fondul acestor nemulțumiri Sindicatul Promedica a solicitat Federaţiei Hipocrat din România, la care este afiliată, demararea acţiunilor sindicale care vor începe cu purtarea banderolei albastre, în semn de protest, pe parcursul saptămanii 10 – 14 octombrie 2016 . Vă asiguram că vom continua demersurile pentru a ne îmbunătăţi condiţiile în care ne practicăm meseria. Sperăm că înţelegeţi importanţa şi urgenţa măsurilor care trebuie luate şi aşteptăm un răspuns la cererile noastre.
Cu deosebita consideratie,
Dr. Eleodor Carstoiu
Presedinte Sindicat Promedica
07.10.2016

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.