Acasă Actualitate Securistul care l-a lucrat pe Emil Constantinescu a confirmat existenta dosarului -Geologul-

Securistul care l-a lucrat pe Emil Constantinescu a confirmat existenta dosarului -Geologul-

DISTRIBUIȚI

Fostul sef al statului, Emil Constantinescu, a fost urmarit informativ de Securitate, in perioada anilor *80, intr-un dosar intitulat -Geologul-, ca urmare a unei intalniri pe care a avut-o cu un cetatean american. Dezvaluirile au fost facute, ieri, de catre fostul ofiter de contrainformatii militare Cornel Satmareanu, audiat de catre Curtea Suprema de Justitie, in procesul in care Corneliu Vadim Tudor este judecat pentru comunicare de informatii false si ofensa adusa autoritatii.

-Profesorul Emil Constantinescu venea anual in zona muntilor Aninei-Locvei-Oravita, pentru activitati de cercetare a cuprului si sisturilor bituminoase. Cuprul era un metal strategic pentru economia nationala, iar Emil Constantinescu era detinator de secrete deosebite-, a mai afirmat colonelul Satmareanu.

In perioada 1975-1980, Cornel Satmareanu era ofiter de contrainformatii militare si desfasura activitati de contraspionaj in zona Caras-Severin. In anii *80-*83, ofiterul raspundea de toate informatiile care veneau din Italia, Anglia, Canada si Statele Unite si care priveau zona sa din Romania.

-In acea perioada, in satul Sfanta Elena, unde erau doar 12-15 case, a venit un cetatean american pentru studierea folclorului romanesc din zona-, a declarat Satmareanu, subliniind ca strainul a fost pus sub observatie, pentru ca nu prea avea ce folclor sa studieze, perimetrul fiind mic.

Fostul ofiter de contraspionaj a adaugat ca, timp de doua saptamani, cetateanul american nu a facut nimic, dupa care s-a deplasat la Moldova Noua, unde s-a intalnit intr-un bar cu profesorul Emil Constantinescu. -Au stat de vorba cinci-sase ore. Nu stiu ce si-au spus, dar a doua zi dimineata, la ora 4.00, cetateanul american a parasit Romania-, a afirmat Satmareanu.

Fostul ofiter de contraspionaj a afirmat ca, pana in anul 1988, Emil Constantinescu s-a aflat in atentia Securitatii.

Fostul ofiter sustine ca Emil Constantinescu trebuia, profesional, sa instiinteze forurile superioare despre intalnirea cu cetateanul american, dar nici macar verbal nu a facut-o.

Corneliu Vadim Tudor si Andrei Zeno, fost ofiter de Securitate si actual deputat PRM, au afirmat, in 1999, ca fostul presedinte Emil Constantinescu ar fi avut contacte secrete cu un atasat militar strain, in perioada 1982-1985. Parchetul Curtii Supreme de Justitie a stabilit insa ca nu exista probe care sa ateste faptul ca, in perioada mentionata, Emil Constantinescu, pe atunci geolog, ar fi desfasurat activitati de natura sa lezeze securitatea statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.