Acasă Actualitate Securitatea i-a prevăzut sf?â?Ñrșitul lui Ceaușescu

Securitatea i-a prevăzut sf?â?Ñrșitul lui Ceaușescu

DISTRIBUIȚI

Notele secrete despre evoluția loviturii de stat din decembrie 1989

Documente strict secrete, realizate de Departamentul Securității Statului și, personal, de șeful DSS, general-colonel Iulian Vlad, în exemplar olograf unic, doar pentru ochii lui Nicolae Ceaușescu, văd pentru prima oară lumina tiparului, după 20 de ani, în formatul lor original. În exclusivitate pentru cititorii „Curentul“, publicăm integral aceste informări – disponibile în format electronic pe site-ul ziarului – din care reiese cåt se poate de clar că Ceaușescu și-a cunoscut sfårșitul, prevăzut de altfel de specialiștii serviciului de informații romånești. Astăzi, din ce în ce mai multe mărturii și documente confirmă sută la sută analizele secrete. Inclusiv „generalul cu piciorul în ghips“ spune, după 20 de ani, ceea ce șefii DSS afirmau încă din 1989: Securitatea nu a tras niciun foc de armă; au fost agenții speciali ai GRU și KGB. Totodată, publicăm în oglindă mărturia făcută în premieră de un jurnalist despre revolta de la Timișoara care masca lovitura de stat de la București.
Pornind de la întâlnirea pe care Bush și Gorbaciov urmau să o aibă la Malta, generalul Vlad – ulterior arestat și încarcerat de ruși prin intermediul agentului GRU Nicolae Militaru la ordinul lui „Iliescu-KGB“ – îi explică lui Ceaușescu, pe 1 decembrie 1989, evoluția pe care o va avea lumea, după unificarea Germaniei, spre o Uniune Europeană aflată într-un echilibru între Rusia și Statele Unite. Din notele remise chiar pe 18 decembrie 1989, reiese că principalele state care vor acționa pentru îndepărtarea sa vor fi URSS, care va prelua puterea prin agenții săi, și Ungaria, care dorește „autonomia“ Transilvaniei, ceea ce s-a adeverit ulterior cu prisosință.

18 decembrie 1989

Buletin de informare întocmit pentru șeful statului, Nicolae Ceaușescu, de Serviciul de Cercetare Analiză și Sinteză din Centrul de Informatică și Documentare (unitate a Departamentului Securității Statului), pus la dispoziție de istoricul Cristian Troncotă.

STRICT SECRET
Exemplar unic
REZUMAT
Informații mai deosebite din telegrame
R. S. România

1. Acțiunea „ORIENT ‘89“ (…) – Vizita în Iran (n.r.)
2. Agenția France Presse și posturi de radio occidentale cu emisiuni în limba română au relatat că sute de manifestanți au împiedicat forțele de ordine din Timișoara să-l evacueze pe Tokes Laszlo din sediul Bisericii Reformate unde se adăpostise.
– Ziarul „Die Welt“ scrie că celor 300-700 de persoane care s-au adunat în fața bisericii din Timișoara li s-au alăturat și alți simpatizanți, ajungând la circa 5000. Potrivit altor știri, la manifestație ar fi participat circa 10.000 de persoane.
– Se susține că au avut loc confruntări sângeroase, sute de manifestanți au fost bătuți și mulți dintre ei au fost arestați.
– Duminică dimineața, România ar fi închis granița cu Ungaria prin punctul de trecere a frontierei la Nădlag, iar zona în care se află orașele Timișoara și Arad ar fi fost încercuită de forțele de securitate.
– Duminică seara, în fața Ambasadei R. S. România din Budapesta a avut loc o demonstrație antiromânească de susținere a lui Tokes Laszlo, la care au participat circa 150 persoane, membri ai Forumului Democratic Ungar, care au purtat lozinci ostile țării noastre și care a durat 30 de minute. La încheierea manifestației, fără incidente, s-a precizat că se va organiza una și luni seara la orele 21.30, ora locală.
– Gyozo Modvay, secretar al „Mișcării internaționale Tokes Laszlo“, a anunțat că gruparea sa va organiza la 19 decembrie a.c. în orașul Hotvan „prima demonstrație națională“ în favoarea minorității maghiare, la care vor participa Matyas Szuros, președintele interimar al Ungariei, Kalman Kulcsar, ministrul Justiției, Istvan Palgy din partea colegiului pentru minorități etnice și Erno Raffy, istoric, deputat în Parlament.
– Zoltan Sido, președintele „CSEMADOK“ (organizație oficială a maghiarilor cehoslovaci), într-un interviu acordat cotidianului ungar „Magyar Hirlop“ și-a exprimat „protestul împotriva politicii naționale a României“, adăugând că organizația pe care o conduce „își ridică glasul în favoarea lui Tokes Laszlo și Suto Andras“ (telegramă Budapesta).
3. Postul de radio „B.B.C.“ relatează că la Brașov ar fi avut loc o demonstrație, la 8 decembrie, de 30 de minute în fața uzinei „Steagul Roșu“, la care au participat 200-300 muncitori care au cerut „hrană, căldură și libertate“. Demonstrația a fost dispersată de miliție.
4. Factori de decizie argentiniană apreciază:
– În perioada următoare, Guvernul Român va fi supus la presiuni psihologice în scopul înlocuirii lui cu altul, în care P.C.R. să nu mai aibă rolul conducător.
– U.R.S.S. și Ungaria, prin intermediul radioteleviziunii vor incita populația Transilvaniei la revoltă împotriva guvernului de la București.
– U.R.S.S. va acționa pentru a obține sprijin în România în direcția „reactivării“ unor români care au studiat în Uniunea Sovietică și simpatizează cursul politic din această țară.
– U.R.S.S., S.U.A. și unele țări vest-europene vor acționa pentru limitarea schimburilor economice cu țara noastră.
– S.U.A. intenționează să întrerupă livrarea de uraniu către România.
– U.R.S.S. și S.U.A. fac puternice presiuni asupra unor state sudamericane, inclusiv Argentina, pentru ca acestea să nu mai întrețină legături economice cu România „până ce această țară nu se democratizează“.
– Directoratele ziarelor argentiniene au primit indicația precisă de a nu mai publica articole favorabile despre România și tovarășul Comandant suprem (telegramă Buenos Aires).

Generalul Iulian Vlad a previzionat viitorul Europei după Malta pe 1.12.1989

1 decembrie 1989

Raport olograf, exemplar unic, semnat și parafat de generalul colonel Iulian Vlad – șeful DSS -, adresat președintelui României, Nicolae Ceaușescu, privind problemele ce urmau a fi abordate, în cadrul întâlnirii de la Malta, între Mihail Gorbaciov și George Bush.

Nr. 0075/989
STRICT SECRET

Raportăm următoarele informații obținute pe mai multe linii, cu privire la întâlnirea dintre Bush și Gorbaciov:
1. În cadrul noilor convorbiri la nivel înalt dintre SUA și URSS, organizate la inițiativa sovieticilor, cele două părți vor aborda cu prioritate probleme privind redefinirea sferelor de influență și elaborarea unei noi strategii comune care să le asigure, în continuare, un rol dominant în toate problemele internaționale.
– Este de așteptat să se ajungă la noi înțelegeri de restrângere a zonelor de confruntare directă în favoarea celor de convergență a intereselor.
– Sunt date că URSS va face noi concesii în favoarea americanilor în schimbul obținerii de ajutoare economice și financiare.
– Se urmărește stabilirea unui nou echilibru pe continentul european care să permită atenuarea treptată a diferențelor de sistem politic și economic între țările socialiste și cele capitaliste și asigurarea transpunerii în practică a conceptelor privind „dezideologizarea relațiilor internaționale“ și crearea așa-numitei „case comune europene“.
– În acest context, se va aborda și problema existenței celor două blocuri militare, în sensul menținerii acestora încă o anumită perioadă, cel puțin până la stabilizarea situației din Europa de Est.
– În ceea ce privește intensificarea preocupărilor guvernului de la Bonn pentru reunificarea Germaniei, se va conveni să fie sprijinite, dar pentru o perioadă temporizate spre a fi încadrate în „procesul de integrare europeană“.
– Ambele părți se vor pronunța pentru accelerarea negocierilor bilaterale de reducere a armamentelor și cheltuielilor militare, URSS fiind interesată să aloce mai multe fonduri pentru satisfacerea unor necesități interne, iar SUA să diminueze deficitul mare al balanței de plăți.
Este posibil ca, în timpul întâlnirii, Bush să facă publică intenția de a reduce efectivele americane staționate în Europa, ca un răspuns la măsurile similare adoptate unilateral de URSS.
– Pe planul relațiilor bilaterale, președintele SUA va manifesta disponibilitate pentru sprijinirea economică a URSS, condiționat de extinderea reformelor sovietice prin luarea în considerare în și mai mare măsură a mecanismelor economiei de piață.
– Pe lângă solicitarea expresă de ajutoare financiare, Gorbaciov va insista pentru obținerea de către URSS a clauzei națiunii celei mai favorizate din partea SUA, precum și pentru reducerea restricțiilor pe linia transferului de tehnologie.
Notă:
– Din datele de care dispunem rezultă că la întâlnirea dintre Bush și Gorbaciov ar urma să se discute și problema exercitării de noi presiuni coordonate asupra acelor țări socialiste care nu au trecut la aplicarea de „reforme reale“, fiind avute în vedere îndeosebi RP Chineză, Cuba și România.
– Cu privire la țara noastră, Bush va releva că statele membre ale NATO vor continua aplicarea de restricții în relațiile lor cu România și va solicita ca și URSS să procedeze în mod similar, mai ales prin reducerea livrărilor sovietice de țiței, gaz metan și minereu de fier.
2. În cadrul consultărilor din ultimele zile cu Administrația de la Washington, guvernele Angliei, Franței, RF Germania și Italia au insistat pentru:
– evitarea adoptării de către SUA și URSS a unor hotărâri definitive referitoare la modificarea echilibrului militar din Europa, fără consultarea prealabilă și consimțământul țărilor vest-europene;
– realizarea treptată a reducerii armamentelor și efectivelor dislocate în Europa, urmând ca problema unor diminuări semnificative să fie analizată numai după ce vor exista garanții certe că URSS este dispusă să renunțe la forța sa militară;
– respectarea de către SUA a înțelegerilor convenite anterior cu statele vest-europene ca fiecare dintre acestea să aibă un rol sporit în influențarea situației din Europa de Est, astfel încât să-și asigure promovarea propriilor interese pe termen lung în această zonă.
Franța și Anglia au solicitat totodată ca, în perspectiva construirii unei confederații a celor două state germane, să se prevină deplasarea centrului de putere din Europa către Germania unificată, precum și o polarizare politico-economică și chiar militară între aceasta și URSS de genul celei existente înaintea celui de-al Doilea Război Mondial.

General-colonel (ss) I. Vlad
Arhiva Civic Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.