Home Actualitate VIDEO: Sinecuriștii PSD și PNL pentru ICR s-au făcut de râs la...

VIDEO: Sinecuriștii PSD și PNL pentru ICR s-au făcut de râs la audierile din Parlament

DISTRIBUIŢI
USR a votat în Parlament împotriva numirilor în funcţii de conducere la ICR din străinătate. Senatorul Radu Mihail a declarat : „Nu acceptăm ca ICR să devină o instituţie compromisă, populată de sinecuri. PSD şi PNL fac ceea ce ştiu mai bine: să-şi împartă funcţii şi să pună la conducerea instituţiilor oameni total nepregătiţi profesional, strict pe criterii politice.”
Astăzi, au fost votaţi, pe repede-înainte, alte şase nume pentru funcţii de conducere la ICR Londra, Lisabona, Viena, Chişinău şi Varşovia.

Audierile au fost doar de formă, iar votul s-a dat pe linie de partid. Doar USR a votat împotriva acestor numiri.

„Pentru că nu acceptăm ca ICR să devină o altă instituţie compromisă, populată de sinecuri. Am spus-o şi în timpul audierilor: faptul că totul este decis pur politic, fiind funcţii acordate ca sprijin unor colaboratori, nu este în niciun caz constructiv. Cazul Londra este un caz absolut aberant, ce se întâmplă este o ruşine pentru modul în care vrem să reprezentăm cultura română în lume”, a declarat senatorul Radu Mihail, prezent la audieri.

În funcţia de director al ICR Londra a fost propusă şi votată Catinca Nistor. Ce o recomandă? Este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoţian. A fost trimisă în judecată pentru că şi-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, ca director interimar al Teatrului Bulandra, funcţie pe care a ocupat-o în mandatul Gabrielei Firea. Întrebată în timpul audierilor care sunt principalele sale obiective pentru acest mandat, a afirmat cu nonşalanţă că deocamdată nu este în măsură să răspundă la întrebare şi că va putea răspunde concret în anul… 2023.

Petre Opriş este un alt nume controversat aflat pe lista propunerilor de astăzi, ca director adjunct la ICR Varşovia. El are în spate o carieră militară, iar din 2009 este pensionar militar (locotenent-colonel dr. în rezervă). L-am rugat la audieri să ne dea un exemplu din activitatea sa profesională de o experienţă legată de gestiunea de evenimente culturale. A răspuns că între 1999-2002 a fost redactor la Revista de Istorie Militară. Dumnealui nu are nicio legătură cu diplomaţia culturală şi cu promovarea culturii române.

ICR devine, prin numirile făcute de PSD-PNL, o instituţie compromisă de incompetenţa pe care o aduc cu sine numirile făcute pe baza relaţiilor de partid.

România merită să fie cunoscută şi promovată în lume pentru cultura sa, iar pentru asta e nevoie ca poziţiile esenţiale de la cârma instituţiilor culturale să fie ocupate de oameni competenţi, conectaţi la lumea culturală contemporană.

2 ARII

  1. Ce penibila e duduia Catinca Nistor, rar am vazut atata prostie si aroganta. Macar daca era vreo Oana Pellea sau vreo actrita tanara talentata ca sunt zeci in Ro, dar ea e una amatoare. Si cu pb penale dovedite. Nu mi-e jena nici cu Claudiu Marin, EDITAT gatuit de emotie care nu stie diferenta dintre portfel si portofoliu si care pleaca la Viena. Pare fox genul de sclavete EDITAT.Nici cu aia de la Lisabona care a debitat numai prostii si pare EDITAT. Bravooo Liviu Jicman, esti baiat destept. Cauti numai prosti ca sa pari tu mai rasarit.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.