Acasă Actualitate SNMF solicită guvernului sumele necesare majorării salariilor asistenților din medicina de familie

SNMF solicită guvernului sumele necesare majorării salariilor asistenților din medicina de familie

DISTRIBUIȚI

SNMF se revoltă. După ce sistemul privind medicina de familie s-a privatizat, salariile angajaților acestor cabinete au rămas în sarcina medicului de familie care din sumele primite de la stat pentru serviciile prestate trebuie să-și drămuiască lunar ca un economist banii pentru chirie, utilități, consumabile medicale, contabil, internet, IT-st pentru că totul este digital, salariul asistentei, al femeii de serviciu, impozitele și din ce mai rămâne să mai trăiască și el cu familia lui.
Majoritatea asistenților medicali din cabinetele de medicină de familie sunt plătiți cu salariul minim pe economie. În general, asistenții din aceste cabinete sunt cei care nu au putut sau nu au vrut să dea celebrele șpăgi la angajarea în sistemul de stat.
După publicarea proiectului de buget pe 2019, Societatea Naţională de Medicina Familiei anunță că domeniul este în colaps:

„Medicina de familie este în prag de colaps din cauza neglijării sistematice manifestate de guvernanţii pentru care acest sector medical nu reprezintă un domeniu de interes nici la nivel administrativ şi nici ca obiectiv politic.

Medicii de familie din România îşi exprimă public nemulţumirea faţă de finanţarea medicinei primare în 2019, fapt care aruncă medicina de familie în criză.

Societatea Naţională de Medicina Familei (SNMF) solicită autorităţilor să asigure stabilitate pentru cabinetele medicilor de familie, temelia oricărui sistem public de sănătate funcţional şi eficient.

Cabinetelor medicilor de familie din România li s-a alocat în 2018 un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, sub 6% din FNUASS total, fapt care a făcut ca funcţionarea cabinetelor sa fie la un nivel de „supravieţuire”. În condiţiile în care personalul medical (medici şi asistenţi medicali) din unităţile sanitare de stat (medicina şcolară, ambulatoriu integrat, spitale) a beneficiat de finanţări (salarii şi bugete) mărite cu până la 100%, medicii de familie au aşteptat o reparaţie a acestor inechităţi.

S-a sperat că guvernanţii vor dispune măsurile reparatorii promise cu ocazia rectificării bugetare din august 2018, respectiv alocarea financiară pentru anul 2019. A fost motivul pentru care medicii de familie au depus eforturi să asigure funcţionarea cabinetelor de medicină de familie în condiţiile în care nu s-au putut asigura creşteri salariale pentru angajaţi (asistenţi medicali şi alte categorii de personal) similare cu cele din sistemul bugetar şi nu s-au putut face investiţii.

În proiectul de buget pentru 2019, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de numai 6% faţă de anul trecut, procent care poate să acopere doar creşterea costurilor generată de inflaţie. Argumentele noastre care demonstrează necesitatea echilibrului în sistemul medical şi implicit necesitatea creşterii finanţării in asistenţa medicală primară, nu au determinat reacţiile fireşti în rândul unor decidenţi preocupaţi de starea de sănătate a populaţiei şi de accesul la servicii medicale. Prin subfinanţarea sistematică a medicinei de familie se pune în pericol existenţa acestui sector medical şi implicit pacienţii, motiv pentru care ne aflăm în situaţia de a căuta soluţii alternative pentru asigurarea supravieţuirii cabinetelor.

Ne manifestăm speranţa că decidenţii români, guvernanţi şi parlamentari, în calitate de aleşi ai cetăţenilor care sunt de altfel pacienţii noştri, vor înţelege că au inclusiv obligaţia de a asigura sănătatea acestora şi accesul la servicii de sănătate. Sperăm că ne vor susţine solicitările prin iniţierea şi susţinerea unui amendament pentru creşterea bugetului medicinei de familie, dovedind astfel că înţeleg importanţa sectorului de asistenţă medicală primară. Considerăm că interesul pacienţilor şi dreptul la o practică medicală eficientă sunt motivaţii serioase care vor depăşi barierele administrative şi politice.

dr. Dina Mergeani
preşedinte SNMF”

1 COMENTARIU

  1. Dorim o lege clara pentru asistentii medicali din medicina de familie, oricat ar creste venitul medicilor la noi nunse va vesea nimic, sau vor da ceva la negru cum se mai practica. Dorim o lege a noastra separata si o grila clara de salarizare. Nu ni se recunosc gradele medicale, nu avem sporuri, avand in vedere ca noi suntem primii care luam contact cu toate categoriile de boli. CONCEDIILE DE ODIHNA SUNT UN VIS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.