Acasă Actualitate Soldat german identificat in Romania, cu ajutorul unui mesaj gasit langa osemintele...

Soldat german identificat in Romania, cu ajutorul unui mesaj gasit langa osemintele sale

DISTRIBUIȚI

* Sora soldatului decedat a fost gasita dupa 55 de ani

* Aceasta este singura ruda in viata si doreste sa intre in posesia mesajului lasat de camaradul fratelui sau

Totul a plecat de la fotografia morm_ntului

Un reporter al ziarului german ADZ a reusit, in urma unor investigatii efectuate in Germania, sa dea de urma rudelor soldatului german ale carui oseminte au fost descoperite ingropate in fata bisericii din satul Dreptu, comuna Poiana Teiului, alaturi de un mesaj lasat de un camarad. Jurnalistul german s-a sesizat ca urmare a articolului aMesaj de la un soldat neamt ucis in razboi- aparut la sfirsitul lunii martie in cotidianul -Monitorul de Neamt- si a demarat o actiune cu scopul de a identifica si anunta rudele soldatului. Rezultatele nu au intirziat sa apara, jurnalistul reusind, destul de repede, sa identifice singura ruda in viata a lui Otto Hofmann, si anume sora acestuia. In aceste conditii, ziaristul german i-a trimis preotului bisericii Dreptu, Dumitru Chiorbeja, o scrisoare care contine mai multe intrebari cu privire la descoperirea facuta. Scrisoarea precizeaza ca rudele soldatului au primit in luna septembrie 1944 o fotografie care reda un mormint aflat in fata unei biserici, insa au refuzat sa creada ca tinarul soldat murise.

-Ma adresez dumneavoastra, parinte, in speranta ca ne puteti furniza informatii, stiind ca sora caporalului a primit, in septembrie 1944, o poza dintr-o localitate neidentificata de catre ea, care reda un mormint din fata unei biserici, insa familia a refuzat sa creada ca apartine celui asteptat de cei dragi acasa. Va rugam sa ne spuneti ce s-a intimplat cu osemintele soldatilor, respectiv cu osemintele lui Otto Hofmann. Exista un mormint sau un loc pe care familia sa il caute sau sa-l viziteze? S-a pastrat cumva scrisoarea sau chiar sticla in sine, pentru ca familia este interesata in a le obtine…-, se arata in scrisoarea adresata preotului Chiorbeja de catre ziaristul german Remmel Francisc.

Mesajul dintr-o sticla

Parintele Dumitru Chiorbeja a precizat ca ii va raspunde ziaristului german la toate intrebarile puse cit mai curind posibil. aScrisoarea am primit-o la sfarsitul lunii mai si ma pregatesc sa le trimit raspunsurile la intrebarile puse. Nu stim, deocamdata, daca familia va dori sau nu sa ia osemintele, dar din cite am inteles eu ei sint interesati sa afle mai multe date cu privire la locul si mesajul lasat de Otto Hofmann. Probabil ca o sa vina in Romania si atunci o sa le dau scrisoarea-, a declarat preotul Dumitru Chiorbeja.

In cursul lunii martie, lucratorii Romtelecom au descoperit, cu prilejul unor sapaturi executate pentru extinderea retelei telefonice pe Valea Bistritei, trei schelete ce apartineau unor tineri ostasi nemti. Alaturi de oseminte, descoperite in fata bisericii din satul Dreptu, in imediata apropiere a unui mormint ce apartine tot unui soldat german, a fost gasita o sticla in care se afla un mesaj. In sticla de un litru de culoare inchisa, care era infundata cu un dop de pluta, s-a gasit o foaie dintr-o agenda, pe care cineva a scris in limba germana citeva date cu privire la identitatea unui ostas german. Mesajul s-a pastrat foarte bine, fiind ferit de degradare. Scrisoarea facea referire la identitatea unui fruntas al armatei germane, locul sau de nastere, numele parintilor, adresa din Germania, cauza mortii, precum si unitatea militara si numarul matricol. Linga craniu, lucratorii Romtelecom au mai descoperit o placuta din aluminiu pe care erau trecute datele de identificare ale soldatului. Preotul Chiorbeja a invelit osemintele in pinza alba sfintita, dupa metoda crestineasca, si le-a ingropat in mormintul si langa crucea lui Fritz Stenbrener, dupa care a oficiat apoi o slujba de pomenire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.