Acasă Actualitate Sorin Freciu, omul de casă al lui Vîntu, reținut pe Otopeni

Sorin Freciu, omul de casă al lui Vîntu, reținut pe Otopeni

DISTRIBUIȚI

Arestarea lui Nicolae Popa la Jakarta, în Indonezia, și pierderea alegerilor de către prietenul său Mircea Geoană nu sunt singurele vești proaste pentru Sorin Ovidiu Vîntu la acest sfårșit de an. Potrivit informațiilor noastre, unul din oamenii de casă ai lui Vîntu, Sorin Freciu,  a fost reținut de procurorii DIICOT  la plecarea de pe aeroportul Otopeni în data de 7.12.2009. Conform acelorași surse, Freciu a fost dus la Parchet și reținut pentru 24 de ore. Pus în fața transcrierilor convorbirilor telefonice în care Vîntu îi spunea cum să facă transferuri bancare pentru Nicolae Popa în Indonezia, acesta a acceptat să colaboreze cu anchetatorii în vederea inculpării lui Vîntu, susțin sursele noastre. Acesta este și motivul pentru care Freciu nu a mai fost prezentat judecătorilor Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de  zile. Sorin Freciu, specialistul care ne predă afacereza la televiziunile lui Vîntu, vorbește mai nou diicoteza cu anchetatorii care vor să știe cum l-a susținut financiar mogulul pe „minunatul“ său prieten Nicolae Popa în Indonezia. De la Freciu procurorii pot afla lucruri interesante despre prăbușirea FNI, despre falimentul BID și BRS și despre toate afacerile lui SOV, deoarece specialistul în afacereză a stat de-a dreapta mogulului la toate tunurile financiare trase de acesta.

Conturi sechestrate, promisiuni neonorate

Dincolo de poveștile pe care le-ar putea depăna Freciu în fața anchetatorilor în legătură cu afacerile lui SOV, viitorul nu sună bine pentru mogul nici în ceea ce privește banii. Surse oficiale ne-au confirmat că în prezent conturile lui Vîntu din Cipru sunt puse sub sechestru, lucru extrem de neplăcut pentru marele mogul obișnuit să-i cumpere pe toți la prețul corect.
De asemenea, imperiul mediatic al lui SOV se clatină puternic din temelii, acesta declarând public că nu va mai investi un leu în ziarele și revistele Trustului Realitatea Cațavencu, ce vor fi obligate de la 1 ianuarie fie să tragă obloanele, fie să-și găsească alți sponsori.
Conform informațiilor noastre, Vîntu nu a achitat nici pånă acum contravaloarea acțiunilor de la Cațavencu SA și Poligraf SRL (editorul „Cotidianul“) și, avånd în vedere totalul pierderilor la cele două firme, nu mai e nicio șansă să le achite, mai ales că deja a anunțat că nu mai susține trustul. Potrivit datelor oficiale de la Ministerul de Finanțe, Cațavencu SA a avut în perioada 2006-2008 pierderi cumulate de 12.530.000 euro, iar Poligraf SRL (editorul „Cotidianul“, „B24Fun“) pierderi cumulate, în aceeași perioadă, de 3.700.000 euro. În total 16.230.000 euro, bani pe care mogulul a acceptat să-i piardă în speranța unor câștiguri viitoare care, din păcate pentru el, n-au mai venit. Realitatea Media a preluat grupul Cațavencu în mai 2006, creând o afacere de peste 30 milioane de euro cum anunțau, la vremea aceea, protagoniștii afacerii care susțineau că „sinergiile de business și viteza de dezvoltare vor permite probabil cea mai spectaculoasă creștere în următorii doi-trei ani“. Deh, s-au înșelat, pentru că afacerea s-a transformat, după cum arată cifrele, într-un mare eșec.

Sorin Ovidiu Freciu (SOF) – „un tip valoros“

Sorin Ovidiu Freciu (SOF) este unul dintre „minunații prieteni“ ai mogulului Sorin Ovidiu Vîntu (SOV), strâns legat de afacerile necurate ale acestuia. A dat cu subsemnatul la Parchet în mai multe rânduri pe vremea când procurorii se făceau că elucidează tunul FNI și alte țepe conexe – BRS, BID etc.
Sorin Ovidiu Freciu administrează firma The Money Channel Consulting SRL, înființată în iunie 2008, cu un capital social de 25.000 RON, firmă la care deține și 20% din acțiuni, restul de 80 de procente aflåndu-se sub controlul SC Realitatea Media SA.
A făcut-o pe vedeta-prezentator, se prezintă ba jurnalist, ba consultant pe bussines, dă interviuri, sfaturi, este recomandat de Vîntu, la rândul său, în interviurile pe care le acordă, drept „un profesionist desăvârșit, un tip valoros“. Tipu e valoros, nu-i vorbă, fiind unul dintre cei mai de seamă interpuși din categoria „minunaților prieteni“ de genul Nicolae Popa, tipul care va executa 15 ani de pușcărie în locul lui Vîntu.
Freciu face parte dintre fidelii lui Vîntu din epoca de aur a marilor tunuri, vremea de glorie a Gelsor. Sorin Ovidiu Freciu se află în vitrina cu trofee a lui Vîntu alături de un Vlad Soare, și el fost președinte al grupului Gelsor pånă la prăbușirea FNI, Ioan „Niki“ Andrei, primul președinte al SOV Invest, Gheorghe Rațiu, fost colonel de Securitate, cel care l-a ajutat pe SOV să creeze rețeaua Gelsor și, nu în ultimul rând, alături de Teodor Nicolaescu, fostul președinte al Băncii Romåne de Scont.
Freciu a lucrat în perioada 1996 – noiembrie 2001 la SC Gelsor SA, după care, la sfårșitul aceluiași an, a preluat funcția de președinte al SC Group Gelsor SA. Conform declarațiilor înregistrate de procurori, din această funcție de șef, Frenciu a coordonat activitățile agenților din teritoriu ale societății. De asemenea, în aceste declarații, Sorin Ovidiu Freciu a mai adăugat că în iunie 2000 a fost împuternicit și rugat de Sorin Ovidiu Vîntu să retragă dintr-un cont al Băncii Romåne de Scont (BRS), sucursala din municipiul București, o sumă uriașă de bani.
Banca Romånă de Scont (BRS), fosta Bancă ASTRA din Brașov preluată de Gelsor SA în 1998, era rezervă de cash a lui SOV. Printre acționarii băncii se aflau un Gheorghe Fulga – șeful SIE, Alexandru Ionaș – șeful SECI Romånia, Constantin Teculescu – președintele CEC, Mihai Fercala – președintele SIF Transilvania. Ciordeala din BRS-ul lui SOV se execută prin plimbarea creditelor fictive prin firme „bidon“ de la o companie la alta. Schema suveicii era simplă: președintele BRS, Teodor Nicolaescu, și SOV umblau ilegal în conturile clienților introducând sume mari de bani, iar după ce creditau conturile, tot ei scoteau banii, creditele acordate de BRS ducându-se în firme fictive. Găurile negre din BRS erau mutate dintr-un loc în altul.
Caruselul învârtirii banilor prin aghiotanții lui Vîntu, pe rețeta contabilă imaginată de Vîntu, a oferit Gelsorului unde a lucrat „profesionistul Freciu“ ocazia de a reuși deturnarea de la FNI a mai bine de o sută de milioane de dolari.
Freciu mai este acționar în continuare în diferite firme paravan create de Vîntu, după spargerea Gelsor, alături de personaje de încredere ale mogulului, celebrii cetățeni moldovenii Octavian Turcan și Ghenadie Nipomici, acționari în Imobiliar Network 2002 SA, fosta Gelsor Network SA, societate membră a grupului Gelsor prin care s-au deturnat de la FNI cele peste 100 de milioane de dolari.
Freciu s-a mai aflat și între acționarii minoritari ai Delta Asigurări SA, o altă combinație marca SOV-Luca în care Asociația Salariaților din SNP Petrom SA deținea un procent de 48,99% din acțiuni, înființată în octombrie 2003. Societatea vinde polițe de viață și de sănătate și funcționează într-un sediu aflat în proprietatea Imobiliar Network 2002 SRL, fost sediu central al Băncii Romåne de Scont. Acționarul majoritar al Delta Asigurări era off-shorul britanic Tabor Project Limited, în spatele căruia a fost plasat moldoveanul Octavian Turcan, folosit de Sorin Vîntu și în CA de la Banca Romånă de Scont, dar și la cealaltă firmă a lui SOV, Imobiliar Network.
Așadar, „tipul valoros“ Sorin Freciu, pare a fi o măslină de preț în salata cu moldoveni prin care și-a mascat Vîntu combinațiile financiare, nu știm sigur dacă la fel de valoros ca minunatul prieten Nicolae Popa, cel care își va sacrifica generos următorii 15 ani din viață pentru bunul său prieten Sorin Ovidiu Vîntu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.