Home Actualitate Spargerea depozitului MApN, un scenariu diversionist

Spargerea depozitului MApN, un scenariu diversionist

DISTRIBUIŢI

La inceputul saptamanii, dintr-un depozit al MApN s-a constatat disparitia unei importante cantitati de armament. Din pacate, nu este nici prima data cand acest lucru se intampla si, din nefericire, nici nu exista premise ca ar fi ultima. Noutatea consta in aceea ca furtul a avut loc dupa ce conducerea Armatei luase -masuri ferme- pentru a impiedica producerea unor asemenea evenimente. Astfel, dupa ce in urma cu cateva luni doi miltari in termen desemnati sa efectueze serviciul de garda la un depozit de materiale si munitii au fugit din unitate, omorand doi oameni, MApN a promis ca va lua masuri la depozitele considerate ca fiind de importanta. Demagogie? Incompetenta? Oricum, ceva se intampla…

Depozitul spart era pazit de militari… -de elita-

Unitatea din care au disparut 170 de cartuse, sapte grenade de mana si 10 focoase este una dintre unitatile de elita ale MApN. Militarii angajati pe baza de contract, care fac parte din UM 01348, au participat la misiunile de mentinere a pacii din Angola si Albania, prestatia lor fiind apreciata de toata lumea. Dupa incidentul de la Francesti, mai-marii MApN au decis ca paza depozitelor de munitii si armanent din unitatile importante sa fie efectuata de catre militari -de elita-, angajati pe baza de contract, si nu de catre militarii in termen. In baza acestui ordin, la UM 01348 paza depozitelor a fost incredintata militarilor din unitate.

In general, militarii din posturile de paza se schimba o data la trei ore, iar tura sefului garzii dureaza 24 de ore. Perimetrul in care se afla depozitele sunt imprejmuite, existand alte posturi de santinela la intrari. Lipsa banilor face ca sistemele electronice de supraveghere sa lipseasca aproape cu desavarsire. Disciplina si normele sunt respectate doar de ochii lumii, lipsa personalului fiind una dintre cele mai mari probleme ale MApN. Cazuri de disparitii de armament s-au mai constatat si in trecut, dar de obicei acestea erau sustrase din depozite de mai mica importanta, unde verificarile se fac mai rar.

Furt sau inscenare


Munitia furata din depozitul Armatei poate fi folosita la crearea unor bombe artizanale sau in scop de razbunare. Comisia care ancheteaza cazul a intocmit o lista de suspecti, in capul careia par sa fie persoane din cadrul unitatii militare, care ar fi dorit sa se razbune sau sa-si discrediteze concurentii pentru anumite functii. Nu este exclus insa nici ca suspectii sa provina din afara acestei unitati, drept pentru care comisia a solicitat Ministerului de Interne sa ceara tuturor unitatilor de Politie, inclusiv Politiei de Frontiera, realizarea de filtre si controale, care ar putea contribui la retinerea suspectilor. In acelasi timp, autoritatile resping posibilitatea ca munitiile sa fi fost furate de catre anumite persoane care fac parte din grupuri teroriste, activitatea acestora pe teritoriul Romaniei fiind total nesemnificativa. De asemenea, exista temeri in a furniza informatii presei pentru a nu se crea panica in randul populatiei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.