Acasă Actualitate Specialist oncolog: Poate fi cancerul prevenit?

Specialist oncolog: Poate fi cancerul prevenit?

DISTRIBUIȚI

Poate fi cancerul prevenit? „Uneori da, alteori nu. Numim „cancer” o colecţie variată de boli, care diferă mult în ce priveşte cauzele, prognosticul şi tratamentul. Multe din mutaţiile genetice care duc la apariţia cancerului (până la două treimi din ele, după unii autori ) apar întâmplător, aşadar nu pot fi prevenite. Totuşi, rămâne un procent mare de „cancere evitabile” (cam 40% ). E vorba de acele cancere asociate cu factori de risc cunoscuţi.

Cel mai frecvent factor de risc este fumatul. Oprirea fumatului (activ şi pasiv) este de departe cea mai importantă măsură de prevenţie a cancerului pe care o puteţi lua. 90% din cancerele pulmonare sunt cauzate de fumat, multe alte cancere sunt asociate cu fumatul. Renunţarea la fumat duce la scăderea treptată a riscului de a face cancer şi are numeroase alte efecte pozitive asupra stării de sănătate (www.stopfumat.eu).

Alte măsuri pentru scăderea riscului de apariţie a cancerului sunt, în ordinea importanţei: menţinerea unei greutăţi corporale normale, evitarea expunerii la radiaţii ultraviolete (soare, saloane de bronzare), reducerea consumului de alcool, vaccinare anti HPV.

Foarte importante sunt şi măsurile de depistare precoce a cancerului (eng: screening). Participarea la screening nu previne apariţia bolii, dar oferă şansa depistării ei într-un stadiu mai puţin avansat, deci mai uşor de tratat şi cu şanse mai mari de vindecare. Măsurile de depistare precoce recomandate în prezent sunt: pentru femei – examen ginecologic cu testare Babeş – Papanicolau (începând de la 24 de ani) şi mamografie (începând de la 50 de ani); iar pentru persoane ambele sexe – colonoscopie (de la 50 de ani).

La Spitalul Judeţean Sibiu se pot realiza proceduri de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, prin programare la nr. de tel.0269215050, interior 334 sau online. Consultaţiile sunt gratuite în baza trimiterii de la medicul de familie sau medicul de specialitate”, explică Dr. Victor Nimirceag, Medic specialist oncolog, Secţia clinică de oncologie medicală SCJU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.