Acasă Actualitate Sub -guvernarea- lui Seuleanu, la Radio Romania s-a reintrodus cenzura

Sub -guvernarea- lui Seuleanu, la Radio Romania s-a reintrodus cenzura

DISTRIBUIȚI


Dupa decembrie 1989, una dintre institutiile de presa care dadea cel mai graitor exemplu de independenta politica si, implicit, echidistanta era Radio Romania. Din nefericire, azi trebuie sa spunem -era-, pentru ca aceasta calitate a fost afectata serios, coincidenta sau nu, de cand la carma acestei institutii a fost adus Dragos Seuleanu. Se poate spune ca o data cu instalarea acestuia in fotoliul de presedinte al Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune, scandalurile s-au tinut lant. Fie ele de factura politica sau financiara, acestea nu au facut decat sa stirbeasca imaginea construita in cei 12 ani. Dupa ce a trebuit sa-si motiveze public salariul de 70 milioane de lei, pe care si l-a dat -din neglijenta-, si dupa ce a fost acuzat de politizarea acestei institutii, Radio Romania revine in centrul atentiei tot printr-un scandal, fiind acuzat de cenzura. O metoda comunista abjecta, care zeci de ani a fost folosita, in Romania, de un regim la fel de abject.

Dupa 12 ani, din nou se -taie- microfonul

Marti, la Sala Radio, a avut loc un concert de muzica noua al ansamblului Hyperion, un ansamblu binecunoscut in lume si avandu-l ca solist pe interpretul si compozitorul englez Tim Hodginson, o personalitate renumita a muzicii noi. La un moment dat, transmisia in direct a concertului a fost intrerupta fara nici o explicatie si intrerupta a ramas. Atat membrii ansamblului, cat si invitatul lor au protestat, considerand ca au fost victimele unui act de cenzura.

Compozitorul Iancu Dumitrescu, fondatorul ansamblului Hyperion, tocmai prezenta urmatoarea piesa muzicala din program, cand si-a exprimat si parerea de rau ca este atat de putin public in sala, dand vina pe lipsa de publicitate, moment in care transmisia in direct la Radio Romania Muzical a fost intrerupta brusc.

Recent, postul de radio Europa Libera a primit la redactie doua scrisori de protest. Prima scrisoare este semnata de dirijorul Iancu Dumitrescu si de Ana Maria Avram, iar cea de-a doua de muzicianul englez Tim Hodginson. Reporterii postului Europa Libera au dat curs celor doua scrisori si au discutat cu Ana Maria Avram despre aceasta masura fara precedent din 1989 incoace, incercand sa afle si din ce motive a recurs postul de radio citat la masura intreruperii transmisiei in mijlocul concertului. Ana Maria Avram le-a povestit cum s-a intamplat: -Noi, va dati seama, eram pe scena. Ni s-a spus ca imediat dupa discursul sotului au mai lasat cateva minute, trei minute… Discursul a fost o explicatie, a fost un contact direct cu publicul, ceea ce este normal in orice concert sa spui: iata, urmeaza din nou o paralela cu muzica bizantina dupa aceasta piesa contemporana, asta este una din constantele ansamblului nostru si ne pare rau ca sunteti atat de putini pentru ca nu s-a facut publicitate. Nu s-a facut publicitate pentru ca muzica nu este pretuita si un ansamblu de asemenea valoare nu e suficient de cunoscut in Romania. Ce pacat! Si, de altfel, nimeni nu-i profet in tara lui, nu trebuie sa uitam ca Enescu e inmormantat la Paris, nu trebuie sa uitam ca Brancusi e tot acolo s.a.m.d., deci lucruri de genul acesta s-au spus, nu s-a spus nimic, un atac la cineva… Atat. Asta a fost. A fost… Cum sa zic? O interventie catre public de trei minute, dupa care transmisia a incetat-, declara indignata Ana Maria Avram.

Neoficial se invoca faptul ca muzicienii ar fi fost… beti

Tot reporterii Europa Libera spuneau ca au incercat sa discute si cu directoarea Radio Romania Muzical, Mihaela Dobos, care a luat decizia intreruperii transmisiei in direct, dar a fost de negasit. Insa directorul adjunct al Radiodifuziunii Romane, Gheorghe Verman, le-a declarat ca abia a aflat de incident, drept urmare nu a putut da o declaratie oficiala. Explicatia pe care o primise de la directoarea Dobos si pe care le-a oferit-o reporterilor Europa Libera, neoficial, a fost ca interpretii erau beti si ca decizia de a intrerupe transmisia a fost luata de redactorul de la fata locului. -Se pare ca lucrurile au stat prost din punctul de vedere al formatiei si, in conditiile in care se punea in pericol emisia si ajungeam in alta parte, sigur ca realizatorii au hotarat intr-un anume fel. O sa vad despre ce este vorba, dar va repet, eu am aflat acum cinci minute-, declara Gheorghe Verman.

Celebrul sculptor Constantin Lucaci, martor in sala

Prezent in sala la concertul cu pricina, sculptorul Constantin Lucaci considera ca ideea ca asemenea artisti s-ar putea imbata inainte ori in timp ce interpreteaza in fata publicului este de neconceput si ca initiativa Radio Muzical de a intrerupe transmisia poate sa fi fost o cenzura artistica, din pricina dificultatii ascultatorului obisnuit de a percepe muzica experimentala. -Dupa concert, eu m-am dus acolo pe scena si am felicitat orchestra, am stat de vorba cu ei mai mult. Sunt, cum sa spun, majoritatea interpreti din Filarmonica, de la Radio, sunt oameni seriosi care nu se imbata ei cand au un concert de facut. Nu sunt fitecine. Englezul ala, saxofonistul, nu va mai spun ca era un om foarte serios. Nu se poate spune ca… nu ca era, nici prin cap nu mi-ar fi trecut ca ar fi putut sa bea ceva. Afirmatia ca ar fi fost beti mi se pare foarte grava si… Cei care au condus emisiunea asta la radio nu au priceput sau nu le-a placut… Este drept ca la radio este si mai greu de inteles, fiindca d-aia se si numeste experimentala, nu-i melodioasa, este dodecafonica, este de la Femberg, de la Alban Bergde. In fine, marii muzicieni ai modernismului si trebuie sa ai o anumita pregatire ca s-o asculti.-

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.