Așa cum ziarul Curentul a anunțat în exclusivitate, fostul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu-Piedone, actual președinte al ANPC, a început controalele în spitale, primele călcate fiind Elias și Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB). Arogant așa cum ne-a obișnuit, managerul SUUB, Cătălin Cîrstoiu, a anunțat pe pagina sa de Facebook că „ANPC controleaza operatori economici, ori spitalul e unitate sanitara, nu e operator economic. Mai mult cred ca e o limita legala de competenta, asa cum spun legile si MS”., a scris Cîrstoiu.
Nu știm dacă managerul Cîrstoiu a citit personal și nu a înțeles legea privind protecția consumatorilor sau l-a dezinformat vreun avocat preocupat mai nou de purtarea de cuvinte suveraniste. Sursele noastre care s-au dovedit bine informate ne-au declarat că Piedone nu e impresionat de declarațiile belicoase ale managerului Cîrstoiu și va merge mai departe cu controalele în spitale, legea dându-i voie să verifice orice, inclusiv aplicarea protocoalelor medicale la pacienți.
În urma postării lui Cîrstoiu, ANPC a anunțat că „din dispoziția Președintelui ANPC, Cristian Popescu – Piedone, în data de 22.02.2025 a fost inițiat un control operativ cu privire la respectarea legislației în vigoare pentru protectia consumatorilor de servicii medicale, în blocurile alimentare a 2 spitale din municipiul București.”
Cîrstoiu crede că nu există competențe dar ANPC e cea mai cea autoritate de control
Conform OG 21/1992 actualizată în 2025, prin operator economic se înțelege orice „persoană fizică sau juridică, autorizată, care în cadrul activității sale profesionale fabrică, importă, transportă sau comercializează produse ori părți din acestea sau prestează servicii”;
Conform Codului Civil, Titlul IV, Articolul 188, Calitatea de persoană juridică, „Sunt persoane juridice entitățile prevăzute de lege, precum și orice alte organizații legal înființate care, deși nu sunt declarate de lege persoane juridice, îndeplinesc toate condițiile prevăzute la art. 187”, respectiv „Orice persoană juridică trebuie să aibă o organizare de sine stătătoare și un patrimoniu propriu, afectat realizării unui anumit scop licit și moral, în acord cu interesul general.”
Conform Codului fiscal, ART. 271 aliniatul „(1) Se consideră prestare de servicii orice operațiune care nu constituie livrare de bunuri”.
Așadar orice spital public sau privat este o persoană juridică care prestează servicii adică, în accepțiunea OG 21/1992, operator economic și deci poate fi controlat de ANPC pentru orice serviciu medical prestează.
”Atribuțiile și activitatea ANPC sunt reglementate prin HG 700/2012, iar instituția condusă de Piedone, chiar dacă managerului Cîrstoiu nu-i convine, „coordonează și realizează strategia și politica Guvernului în domeniul protecției consumatorilor, acționează pentru prevenirea și combaterea practicilor care dăunează vieții, sănătății, securității și intereselor economice ale consumatorilor”. Consumatorul este potrivit legii, „orice persoană fizică”.
ANPC controlează orice prestator de serviciu, singurele excepții fiind condițiile produselor alimentare la producători
Conform legii, ANPC „colaborează cu ministerele” și „controlează respectarea dispozițiilor legale privind protecția consumatorilor, referitoare la securitatea produselor și serviciilor, precum și la apărarea drepturilor legitime ale consumatorilor, prin efectuarea de controale pe piață la producători, importatori, distribuitori, vânzători, prestatori de servicii, inclusiv servicii financiare, și în unitățile vamale, punctele de trecere a frontierei, având acces la locurile în care se produc, se depozitează ori se comercializează produsele sau în care se prestează serviciile, precum și la documentele referitoare la acestea, excepție făcând controalele igienicosanitare și sanitar-veterinare la producători, în cazul produselor alimentare”.