DISTRIBUIȚI
radu florescu

Ofițerii de Securitate care lucrau la Brigada antiemigrație și a căror misiune era „combaterea propagandei ostile“, „introducerea de explozivi sau efectuarea unor modificări tehnice“ la autoturismele angajaților Europei Libere sau urmărirea Regelui Mihai sunt mai puțin cunoscuți. Păcat. Mai ales că unii dintre ei au activat și după 1990 ca procurori, avocați sau chiar în SIE ca adjuncți ai lui Ioan Talpeș, scrie Mădălin Hodor în Revista 22 unde publică o notă cu unele surse și persoane de influență din rândul emigrației originare din România aflate în SUA și Canada, întocmită la 18 martie 1982, pentru uzul UM 0225 (unitatea antiemigrație a CIE), cea a cărei primă listă a stârnit atâtea controverse. Pe ea găsim nume celebre, de la Anghel Rugină și George Palade la Nicholas Bucur și Dean Milhovan.
Pe aceeași listă apare și numele lui Radu Florescu, istoric și profesor universitar, directorul Centrului de cercetări est-europene din Boston, care „este angrenat în acțiuni de contracarare a activităților iredentiste”.
Născut la București în 1925, Florescu al treilea a studiat la Oxford și nu s-a mai întors în România comunistă. Acesta a decedat in Franța în 2014.
Fiul său, Radu Florescu the Fourth cum se prezenta în anii 90, Radu Francis Florescu, este unul dintre cei mai cunoscuţi şi puternici antreprenori din industria locală de publicitate, are o avere de câteva milioane de euro, potrivit declaraţiei de avere depusă ca membru în consiliul de administraţie al companiei de stat Tarom.

Radu Francis Florescu a venit în România alături de fraţii săi Nick şi John la începutul anilor ’90 şi au înfiinţat împreună o firmă cu activităţi în industria publicităţii. Fostul colaborator al Securității a devenit celebru fiind istoricul care în 1972 l-a identificat pe Dracula ca fiind domnitorul român Vlad Țepeș. Autoritățile române n-au dezmințit.

Citește lista integrală a colaboratorilor Securității din exil în Revista 22.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.