Home Actualitate Tehnocratul care a condus CFR Marfă implicat într-o fraudă cu vagoane și...

Tehnocratul care a condus CFR Marfă implicat într-o fraudă cu vagoane și fier vechi de peste 6 milioane de euro

DISTRIBUIŢI

Procurorii D.I.I.C.O.T și polițiștii de combatere a criminalității organizate efectuează în această dimineață 63 de percheziții în București și în 9 județe, pentru destructurarea unei grupări infracționale care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 6.000.000 de euro la CFR Marfă, prin delapidare.

În această dimineață, polițiștii structurilor de combatere a criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara efectuează 63 de percheziții domiciliare în București și în județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinți, Călărași, Arad, Teleorman, Dâmboviţa, CFR Marfă. Vizat este și tehnocratul Mihuţ Crăciun, fost director general CFR Marfă. Acesta a făcut parte din echipa de management a Coca Cola România încă de la intrarea pe piaţa locală (în perioada ianuarie 1992 – octombrie 1996) şi şi-a continuat cariera ca Director naţional de Vânzări la Efes România (în perioada1999- 2001), Director Naţional de Vânzări la Japan Tabacco Internaţional (ianuarie 2003 –  iunie 2004), General Manager Red Bull România, Bulgaria, Albania  şi Moldova  (iulie 2004 -iunie 2010) şi General Manager la  Kandia România (ianuarie 2011 – aprilie 2013).

Din anul 2013 până în anul 2015 a deţinut funcţia de General Manager la Selena România, Bulgaria şi Regiunea Balcanică, iar din decembrie 2015 a ocupat funcţia de Consilier la Cancelaria Primului Ministru pe probleme de economie şi transport, fiind numit în aprilie 2016 director general la CFR Marfă.

Perchezițiile sunt efectuate în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări față de 40 de persoane sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și uz de fals.

În fapt, din cercetări a reieșit că,  în cursul anului 2016, la nivelul unei societăți de transporturi feroviare, s-a constituit un grup infracțional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central și teritorial al societății de transport.

Membrii grupării sunt bănuiți că ar fi subevaluat bunurile din patrimoniul societății, cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul unei firme de colectare a deșeurilor feroase din Călărași a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate.

Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri București, în baza unei proceduri de licitație deschisă a 2.450 de vagoane pe roți, la preț de fier vechi, deși, în conformitate cu standardele în materie, deșeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria “deșeu fier vechi greu” și “deșeu fier vechi special” (oțel), categorii de deșeuri cu o valoare de piață net superioară.

Prețul de achiziție a fost de 120 de euro per tona de fier vechi, în condițiile în care prețul mediu practicat pentru “deșeu fier vechi greu” era de 175,88 euro per tonă, iar pentru “deșeu fier vechi special” (oțel) era de 218,90 euro per tonă.

 

Astfel, cei în cauză ar fi realizat practic o subevaluare a bunurilor cu 82,42% în cazul “deșeurilor fier vechi special” (oțel) și cu 46,56% în cazul “deșeurilor fier vechi greu”.

Prejudiciul cauzat societății de transport prin activitatea infracțională este de 6.313.748 de euro.

Perchezițiile sunt efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul I.P.J. Timiș, S.R.P.T. Timișoara, B.C.C.O. Alba, specialiștilor din cadrul D.G.A şi al jandarmilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.