Un român s-ar afla printre miile de occidentali care au îmbrăţişat doctrina grupării teroriste Statul Islamic şi ar fi plecat să se alăture militanţilor, a declarat fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu, pentru Europa FM. Fostul şef al spionajului românesc spune că nu este clar unde se află acum romanul islamist.
Nu a fost foarte clar, dacă s-a dus, nu s-a dus, a ajuns până la urmă. A plecat din România cu intenția să ajungă. Nimeni nu poate să urmărească foarte bine orice mişcare a oricărui cetăţean român. Adevăratul pericol este că foarte mulţi sunt din ţările balcanice. Sunt destul de mulţi din Uniunea Europeană”.
România face parte din coaliţia celor peste 40 de ţări aliate în lupta împotriva mişcării teroriste Statul Islamic. Consiliul Suprem de apărare a Ţării a discutat la ultima şedinţă despre contribuţia ţării noastre la această campanie.Conform unei rezoluţii ONU, toate statele membre vor introduce sancţiuni penale dure împotriva jihadiştilor străini şi a celor responsabili de recrutarea şi finanţarea lor.Potrivit datelor, peste 12 mii de străini din 70 de state s-au alăturat organizaţiilor extremiste din Siria şi Irak.
Statul Islamic este o organizație teroristă rezultată în aprilie 2013 sub conducerea lui Abu Bakr al-Bagdadi, din Statul Islamic în Irak (ISI, organizația Al-Qaida din Irak) și Frontul al-Nusra (grupare jihadistă activă în Siria) care au fuzionat pentru a forma Statul Islamic în Irak și Levant.Frontul al-Nusra a refuzat să adere la noua entitate și cele două grupări au acționat separat, iar din ianuarie 2014 se află în conflict armat.
SIIL a contestat autoritatea conducătorului Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, respingând solicitarea lui al-Zawahiri de a se concentra doar asupra Irakului și de a lăsa Siria Frontului Al-Nusra.
Charles Lister, cercetător la Brookings Doha Centre, estimează că organizația are cca. 5-6.000 de combatanți în Irak și cca. 6-7.000 de combatanți în Siria, cifre care nu pot fi coroborate cu alte surse.
La 15 iunie 2014, SIIL controla nordul Irakului și se afla la 100 de km de Bagdad,după ce anterior au capturat orașe ca Mosul, Raqqa, Deir al Zawr, Ramadi sau Fallujah. SUA pregătesc o nouă intervenție militară în Irak ca urmare a escaladării evenimentelor. La 16 iunie 2014, ultimul oraș căzut în mâinile SIIL era Tal Afar. Pe 29 iunie, SIIL a anunțat restabilirea Califatului islamic, primul după abolirea, în 1922, a celui rezultat din Imperiul Otoman. În iulie 2014, creștinii irakieni au început să părăsească în masă orașul Mosul, după ce în ultima perioadă militanții SIIL i-au amenințat că îi vor omorî dacă nu se convertesc la Islam sau dacă nu plătesc o taxă de protecție. Tot în iulie 2014, Al-Qaeda s-a dezis de SIIL, spunând că noul stat islamic din Irak încalcă legile sharia și este deviant. Pe 24 iulie 2014, SIIL a emis un decret prin care impune mutilarea organelor genitale, la femeile cu vârste cuprinse între 11 și 46 de ani.
În august 2014, un britanic fanatic -militant jihadist SIIL- a executat prin decapitare pe James Foley, un jurnalist american. Anterior, SUA au trimis trupe speciale în Siria pentru a-l salva pe Foley, dar misiunea acestora a eșuat.
La sfârșitul lunii august 2014, SIIL a fuzionat orașele Bukamal (Siria) și Al-Qaim (Irak) cu satele învecinate, într-o „walaya” pe care au denumit-o provincia Al-Furat (Eufrat)[24] pentru a anula efectele Acordului Sykes-Picot care a împărțit Orientul Mijlociu după Primul Război Mondial.