Home Dezvăluiri DNA va institui sechestru pe averile celor implicați în dosarul Microsoft

DNA va institui sechestru pe averile celor implicați în dosarul Microsoft

DISTRIBUIŢI

Sechestrele asiguratorii se vor aplica în baza legislației internaționale și celei interne. În special, este vorba de recomandările făcute de Grupul de Acţiune Financiară (FATF). Din 1999, România este stat membru al Comitetului de experți Moneyval din cadrul Consiliului Europei, care monitorizează şi evaluează măsurile adoptate de statele membre în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului. Recomandarea 30 FATF obligă țările și autoritățile desemnate de aplicare a legii, cu responsabilităţi în ceea ce priveşte investigațiile privind cazurile de spălare a banilor şi finanţarea terorismului, să dezvolte o investigație financiară paralelă, proactivă, când cercetează spălarea banilor și infracțiunile predicat conexe.
Totodată legislația internă prevede că în cazul infracțiunilor prevăzute în Legea 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie – „luarea măsurilor asiguratorii este obligatorie”. Sumele traficate pentru cumpărarea influenței miniștrilor și apoi spălate se ridică la 100 milioane de EURO.

Dispunerea măsurii de siguranţă a confiscării, standardele internaționale în materie pretind existența unui probatoriu care se analizează potrivit balanței probabilităților. Cu privire la instituirea unor măsuri asigurătorii, standardul internaţional unanim recunoscut este acela de presupunere rezonabilă. Ori, rezonabilitatea presupunerii este deja evidentă având în vedere că DNA a solicitat avize de începere a urmăririi penale de la Președinție, Parlament și Parlamentul European

Chiar dacă cei implicați vor înstrăina bunurile orice eventual cumpărător nu va mai fi unul de bună credință și banii sau bunurile se vor confisca inclusiv de la acesta, având în vedere că deja s-a făcut public conținutul dosarului.

Sechestrul se va aplica în momentul obținerii avizului de către DNA de la Parlament, Președinție și PE.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.