DISTRIBUIȚI
the economist

Jurnaliștii străini nu se lasă păcăliți de strategia PSD pusă în practică de Tudorel Toader de a opri accederea Laurei Codruța Kovesi în fruntea Parchetului European. The Economist publică un articol fără autor, deci însușit de întreaga redacție, cu titlul „Intimidarea procurorului. României pare să-i fie atât de frică de Kovesi încât a inculpat-o” iar la Repubblica face radiografia inculpării lui Kovesi sub titlul: „Turnură represivă în România: procuror anti-corupție inculpat”.

The Economist explică: „Politica românească este, în general, sordidă și coruptă. Baronii partidelor distribuie locurile de muncă și contractele publice. Oligarhii care dețin posturi de televiziune le folosesc ca mașini de propagandă pentru a distruge reputația oponenților sau pentru a-și alege trepădușii. În cadrul Uniunii Europene, numai Ungaria, Grecia și Bulgaria se situează mai joasă decât România pe indicele de percepție a corupției al Transparency International.

O excepție strălucitoare față de deplorabilul stat din România a fost Direcția Națională Anticorupție sau DNA care a și-a obținut puterea din condițiile anticorupție impuse la aderarea țării la UE în 2007. DNA a fost condusă în perioada 2013-2018 de către Laura Codruta Kovesi, un procuror vertical, care a supravegheat inculpările a mii de politicieni, oficiali și oameni de afaceri. Hotărârea și eficiența doamnei Kovesi au câștigat respectul Uniunii Europene. Ea este acum unul dintre cei doi candidați în cursa pentru șefia noului Parchet European iar scopul acestei proceduri judiciare declanșate împotriva sa pare să fie împiedicarea lui Kovesi de ajunge în funcție.

La Repubblica este și mai tranșantă: Laura Codruta Kovesi este ținta partidului social-democrat, condus de condamnatul Liviu Dragnea, dar rămâne un candidat puternic pentru rolul de procuror general al Uniunii Europene. Turnura brutală represivă din România condusă de partidul corupt social-democrat (dar de facto naționalist și eurosceptic) este dirijată de Liviu Dragnea și astfel în timpul președinției române a Uniunii Europene, fostul super-magistrat și erou de vârf al protestelor societății civile, curajoasa de 45 de ani, Laura Codruta Kovesi, a fost acuzată de corupție.
Este o acuzație care pare a fi construită pe nimic. Decizia a fost comunicată după o procedură flash de șase ore, care reamintește în manieră procesele staliniste din Imperiul Sovietic. Laura Codruta Kovesi, care anul trecut a fost concediată din funcția de șef al Direcției Naționale Anticorupție, procuratura specială anticorupție, trebuie să se prezinte în fiecare zi la postul de poliție al districtului și îi este interzis să părăsească țara sau să vorbească mass-media. Comisia Europeană de la Bruxelles și-a exprimat imediat îngrijorarea și regretul în legătură cu lovitura împotriva superprocuroarei, cerând în mod oficial autorităților române să își revizuiască pașii.

Laura Codruta Kovesi este considerată cel mai puternic candidat la viitoarea Comisie Europeană pentru noul rol de procuror general al Uniunii. Liviu Dragnea – care a fost condamnat pentru fraudă electorală și a fost cercetat pentru delapidarea fondurilor UE – nu poate avea niciodată funcții guvernamentale, dar deține majoritatea ca naș – el a condus un război fără scrupule împotriva superprocuroarei. Este de așteptat ca în următoarele ore, odată cu sfârșitul săptămânii, societatea civilă să meargă pe străzi. În solidaritate cu Laura și împotriva diferitelor legi guvernamentale care, pas cu pas, anulează autonomia sistemului judiciar și extind în mare măsură șansele fiecărui politician corupt investigat de a se salva sau de a se bucura de amnistiere sau grațiere.

România după căderea sângeroasă a tiranului stalinist „Conducător” Nicolae Ceaușescu s-a reîntors la democrație și se mândrește cu una dintre cele mai mari rate ale creșterii economice din Uniunea Europeană, dar este de asemenea la vârful indicelui corupției și suferă de o emigrare enormă a tineretului care este, de asemenea, o reacție la guvernul rău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.