Acasă Actualitate Gheorghe Nichita și Tiberiu Urdăreanu, denunțătorul lui Orban și al lui Ghiță,...

Gheorghe Nichita și Tiberiu Urdăreanu, denunțătorul lui Orban și al lui Ghiță, își vor afla sentința pe 23 octombrie în dosarul privind corupția de la Primăria Iași

DISTRIBUIȚI

Pe 18 Decembrie 2015, Tiberiu Urdăreanu, patronul UTI, a fost trimis în judecată de DNA pentru corupție. Abonat la contracte cu statul, fiind concurent cu Sebastian Ghiță în competiția „cine ia mai mult?” infractorul de la UTI este, desigur, fiul tatălui său, fostul general Tiberiu Urdăreanu, fost șef al Comandamentului Trupelor de Tancuri și Auto în vremea regimului comunist și personaj controversat al evenimentelor din 1989 când tancurile sale au trecut în 21 decembrie peste baricada de la Universitate, ucigând revoluționarii din stradă. Primul termen de judecată a avut loc exact în ziua de 21 Decembrie 2015 (mulțumim DNA pentru perfecta sincronizare!). Dl. GOE (aka Tiberiu Urdăreanu) a reușit să-și treacă în CV studii superioare, absolvind două facultăți la 44 și 45 de ani, ceea ce nu l-a împiedicat însă să ruleze prin firmele sale o mare parte din banii statului român. Doar era și băiatul lui tata și știa și să dea șpăgi.
Trimis în judecată, Urdăreanu l-a denunțat pe Ludovic Orban ducându-se cablat la întâlnirea cu acesta pentru a beneficia de „un 19”, articolul ce reduce limitele de pedeapsă la jumătate dacă inculpatul face un denunț. Orban a fost achitat de judecătorii ÎCCJ dar Urdăreanu poate beneficia în continuare de o pedeapsă mai mică deoarece l-a denunțat și pe fugarul Sebastian Ghiță pentru fapte de corupție.
În 18 decembrie 2015, DNA îi trimitea în judecată pe NICHITA GHEORGHE, primar al municipiului Iași, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, URDĂREANU TIBERIU, președinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită, MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită și pe TĂNĂSESCU MIHAIL, vicepreședinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.
Judecătorii au anunțat că vor pronunța sentința pe 23 octombrie.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
„În vara anului 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași” care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iași, cu intenție, a pretins, în mod direct, inculpatului Mardarasevici Iulius Gabriel, și în mod indirect, inculpatului Tiberiu Urdăreanu, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții.
Acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între inculpații Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) și Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail și a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dați cu titlu de mită).
De asemenea, demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași.
Concret, în perioada august 2013 – începutul anului 2015, inculpatul Nichita Gheorghe a primit următoarele foloase materiale constând în:
– o parte din suma totală promisă, de 10% din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectată prin depunere în contul firmei IBC)
– beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice, în valoare de 20.000 lei,
– plata, în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de către Nichita Gheorghe și alți angajați ai primăriei, împreună cu oameni de afaceri, între care și inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel, în China- Beijing și Hong Kong, în valoare de 28.364 lei,
– beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București.

Totalul sumelor și al beneficiilor primite cu titlu de mită de către inculpatul Nichita Gheorghe este de 3.693.710 lei.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Urdăreanu Tiberiu și Nichita Gheorghe.

De asemenea, a fost dispusă indisponibilizarea, prin sechestru asigurator, în forma popririi, asupra contului deținut la o unitate bancară de către inculpatul Mardarasevici Iulius.”

CITEȘTE ȘI Urdăreanu mai tare ca Sebastian Ghiță la contracte cu statul pe IT?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.