Acasă Actualitate Tiganii vor fi educati cu Internetul si caravana

Tiganii vor fi educati cu Internetul si caravana

DISTRIBUIȚI

-Subsidiaritate si dependenta in politicile pentru rromi- si -Dezbateri in vederea diseminarii informatiilor- sunt doar doua proiecte frumos ambalate ale Comisiei Ministeriale pentru Rromi.

Comisia Ministeriala pentru Rromi, din cadrul Ministerului Culturii, a lansat -Programul de constituire si dezvoltare a unei retele de educatie interculturala si (re)valorizare a patrimoniului cultural rrom-. Pana aici, nimic in neregula. Iata insa prin ce fel de actiuni urmareste comisia amintita sa rezolve problemele minoritarilor, dar si problemele majoritarilor cu acestia: aplicarea de chestionare, caravana pentru educatie interculturala (unor neamuri de nomazi nu le poti face educatie decat cu caravana), tabere de cercetare a subgrupurilor de rromi si revalorizarea meseriilor traditionale, cursuri de formare de mediatori comunitari, seminarii si targuri de meserii.

-In vederea diseminarii informatiilor- vor fi initiate pe retele electronice o serie de dezbateri, printre care cele numite -polemica dintre combaterea discriminarii si combaterea saraciei-, -subsidiaritate si dependenta in politicile pentru rromi- (!!!!). Alte actiuni ca mese rotunde (de exemplu -DAIE – Dialog/Alteritate/Identitate/Egalitate-) vizeaza acelasi lucru.

Dupa cum vedeti, nu vom duce lipsa de discutii aprinse pe Internet sau in jurul unor mese mai mult sau mai putin rotunde, facute de oameni care stiu sa scrie si sa citeasca, dar, dupa cum se vede, nimeni nu s-a gandit sa-i intrebe pe tiganii care traiesc impreuna cu o droaie de puradei in cutii de carton sau in baraci din lemn ce le trebuie pentru a li se imbunatati situatia si pentru a nu mai iesi -la ciordeala- pentru a trai. Nimeni nu s-a gandit sa-i invete meseriile pe care ei le-ar putea face. Proiectul mai urmareste sa faca un -studiu prospectiv- (sic!) al artei populare si al meseriilor traditionale rrome, -cercetarea preliminara a limbajelor cutumiare de familie-, culegerea de folclor si achizitionarea de obiecte pentru Muzeul Rromilor.

In cadrul unor tabere de cercetare la care vor participa si artisti plastici consacrati, -mesterii rromi isi vor insusi diverse tehnici menite sa puna in valoare pe piata moderna meseria traditionala-. Toate aceste -actiuni-, in care vor intra ceva bani de la Ministerul Culturii, au ca scop final organizarea, in perioada 20 mai – 13 octombrie a acestui an, a unui targ de meserii itinerant, precum si elaborarea si publicarea unei monografii – -Rromii din Romania: optiuni, prioritati, oportunitati- in anul 2003. Dupa ce toate acestea vor fi terminate, cele 20 de neamuri de rromi (printre care argintarii, florarii, caldararii, caramidarii, ciubotarii, ciurarii, cocalarii, gaborii, lautarii, lingurarii, rudarii, spoitorii, ursarii) pot respira usurate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.