Acasă Actualitate Tragedie la Santierul Naval Constanta

Tragedie la Santierul Naval Constanta

DISTRIBUIȚI

Noua muncitori de la Santierul Naval Constanta au murit, intr-o explozie produsa, marti la pranz, intr-un tanc de combustibil al navei -Anopolis-, sub pavilion maltez. Incendiul s-a produs in timp ce muncitorii efectuau lucrari de reparatii in tancul petrolier al navei, din cauza scanteilor provenite de la aparatul de sudura, care au intrat in contact cu reziduurile petroliere de pe peretii tancului si cu emisiile de gaze. In momentul izbucnirii incendiului, muncitorii taiau, cu ajutorul aparatelor de sudura, portiunile corodate ale peretilor tancului, in vederea inlocuirii lor cu alte bucati de tabla. Focul s-a extins si in tancurile doi si trei ale navei. Potrivit declaratiei directorului Nicolae Voinoiu, din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Protectia Muncii (ISPM), dupa producerea incendiului, un singur muncitor a reusit sa iasa din interiorul tancului, insa a murit la scurt timp. La bordul navei se aflau cel mult 11 persoane.

Muncitorii din Santierul Naval, impreuna cu pompierii incearca sa taie, dinspre exterior, peretii tancului, pentru a putea scoate din interior cadavrele sau eventualii supravietuitori. Unii dintre muncitori sustin ca tancul nu ar fi fost aerisit corespunzator inainte de inceperea lucrarilor, motiv pentru care, in cursul diminetii, au refuzat sa intre la lucru. Ei au fost amenintati ca vor fi concediati, astfel incat au fost nevoiti sa intre in tancul petrolier. Conducerea Santierului Naval Constanta a negat faptul ca nava prezenta vreun pericol, afirmand ca aceasta a obtinut toate avizele pentru a intra in reparatii. In urma cu aproape doua saptamani, la bordul aceleiasi nave s-a produs o explozie in urma careia au fost raniti patru muncitori care efectuau reparatii in tancul vasului.

Seful Serviciului Protectia Muncii si Mediului din SNC, Vasile Mangiurea, presupune ca a fost vorba de scapari de gaze tehnice (oxigen si propan) care s-au acumulat, in timp, in tanc, din cauza neetanseitatii aparatelor de sudura cu care lucrau muncitorii. Gazele s-au autoaprins si au declansat explozia. Echipele de salvare reusisera aseara sa scoata din tancul incendiat cadavrele a noua muncitori. Ancheta va continua si in urmatoarele zile, pentru a se stabili cine se face vinovat de moartea celor noua muncitori si pentru pagubele materiale produse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.