Acasă Actualitate Tupeu de ASF: salariile de zeci de mii de euro, n-ar trebui...

Tupeu de ASF: salariile de zeci de mii de euro, n-ar trebui să fie o surpriză pentru guvernanți și parlamentari !

DISTRIBUIȚI

Chiar în ziua în care procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva șefului ASF, Dan Radu Rușanu, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și pentru complicitate la abuz în serviciu, ASF a dat un comunicat de presă în care încearcă să ne ofere imaginea unei victime a presiunii publice.  Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF) afirma că salariile conducerii Autorității de Supraveghere Financiară nu trebuie să reprezinte o surpriză nici pentru președintele României, nici pentru primul ministru și nici pentru orice membru al Parlamentului pentru că ei sunt beneficiari legali ai acestor informații și ar fi trebuit să le dețină inclusiv înainte de relevarea lor în presă  . Mai mult, ASF acuza presa ca ar crea "o presiune fără precedent" la adresa Autorității, pentru a servi interese private ale unor actori din piața de asigurări.

"Consideram ca transmiterea către presa a salariilor din ASF face parte din presiunea publica pe care au dorit-o cei care ar fi preferat ca ASF sa nu constate neregulile din piața asigurărilor", se arata într-un comunicat publicat de ASF.Cu alte cuvinte, ziariștii care au dezvăluit că doar în două luni de zile șeful  ASF a încasat peste 70 000 de euro, sunt principalii vinovați , întrucât opinia publică, pe bună dreptate, s-a revoltat împotriva acestei situații. ?ê?£i desigur tot presa e de vină pentru că oamenii politici li-au angajat în această instituție , pe salarii de mii de euro, neveste, copii și concubine.

Presați probabil atât de ancheta procurorilor cât și de scandalul salariilor uriașe, conducerea ASF se contrazice în propriul comunicat de presă, susținând că "ASF a făcut public încă din 30 mai 2013 nivelul salariilor conducerii ASF".

De fapt, acest paragraf nu este intru totul real, in condițiile in care la acel moment ASF a publicat doar salariile conducerii, nu însă si primele si bonusurile care au dus la veniturile de zeci de mii de euro, după cum a arătat HotNews.ro.

Referitor la decizia DNA de a extinde urmărirea penală față de Dan Radu Rușanu, președinte ASF, în comunicat se arată că instituția va coopera în continuare cu Direcția Națională Anticorupție și încurajează DNA să își îndeplinească integral atribuțiile legale. ASF menționează, totodată, că va pune la dispoziția DNA toate documentele solicitate”. Comunicatul nu suflă nicio vorbă despre o eventuală suspendare din funcție a lui Rușanu, în condițiile în care Laura Chițoiu, anchetată în același dosar, s-a suspendat din funcția ocupată în ASF.
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Chișinău, că la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie făcute "schimbări majore" și la nivelul conducerii, dar și în modul de organizare.
"Cred că la ASF trebuie făcute schimbări majore atât în ce privește conducerea, cât și în ce privește modul de organizare, pentru că ceea ce noi am trecut în ordonanța de urgență, și anume plafonarea tuturor salariilor la salariile Băncii Naționale a României, a fost evident eludată", a spus Ponta.
Președintele Traian Băsescu a solicitat Parlamentului, în 19 februarie, revocarea imediată a întregii conduceri a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), unde, în opinia sa, este "o cloacă".

Președintele ASF, chestionat de procurori în dosarul ”Carpatica”

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, liberalul Dan Radu Rușanu, s-a prezentat, vineri, la DNA, fiind citat în dosarul "Carpatica", în care sunt urmăriți penal omul de afaceri Ilie Carabulea, Laura Chițoiu, MarianMârzac și Radu Mustățea. Dan Radu Rușanu a declarat, la ieșirea de la DNA, că, în opinia lui, motivul pentru care a fost chemat de procurori are legătură mai mare cu Astra decât cu ordonanța ASF, precizând că marțea viitoare va avea răspunsul privind urmărirea sa penală.  Dan-Radu Rușanu a spus că Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care a fost modificat numărul de membri din Consiliul ASF de la 11 la nouă, respectând cu strictețe criteriile din lege privind experiența, vechimea și, în special, incompatibilitatea cu membrii Parlamentului, a fost solicitată de Comisia Europeană și de Fondul Monetar Internațional.
 Întrebat dacă a fost pus sub învinuire, Rușanu a spus că, cel mai probabil, marțea viitoare va avea acest raspuns.
 "Eu cred că are legătură mai mult cu Astr decât cu ordonanța, pentru că ați văzut și dumneavoastră o declarație a domnului președinte Băsescu, în care spune că pentru acțiunea nejustificată la Astra ar trebui să răspundă conducerea incompetentă a ASF-ului. Vom vedea peste două, trei, patru săptămâni dacă acțiunea incompetenților de la ASF a fost nejustificată vizavi de Astra sau domnul președinte Băsescu probabil că a conchis că această acțiune este nejustificată ca să-și apere pe prietenul dânsului, domnul Dan Adamescu", a mai spus Dan Radu Rușanu.  Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Rușanu, a fost citat la DNA în dosarul "Carpatica", în care sunt urmăriți penal omul de afaceri Ilie Carabulea, Laura Chițoiu, Marian Mârzac și Radu Mustățea.
 În dosarul "Carpatica", omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica,și Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzați că, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, au reușit să tergiverseze și să influențeze rezultatele unor controale dispuse de ASF față de societatea de asigurări.  În aceeași cauză, Laura Chițoiu, soția fostului ministru de Finanțe Daniel Chițoiu, este urmărită penal din 28 ianuarie, pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Direcției Avizări din cadrul Autorității pentru Supraveghere Financiară.  Dan Radu Rușanu a anunțat marți că Laura Chițoiu s-a autosuspendat din funcția de director al Direcției Avizări din cadrul ASF.  Laura Chițoiu a fost în 14 februarie la DNA, procurorii aducându-i la cunoștință calitatea de suspect în dosarul "Carpatica", încadrare schimbată din cea de învinuit, în baza prevederilor din noile coduri penale.
 
"În intervalul 10-16.06.2013, Mârzac Marian a intervenit pe lângă Chițoiu Laura Elena, director al Direcției Avizări din cadrul ASF, în vederea devansării interviului pentru ocuparea funcției de director general al SC Carpatica Asig SA de către numita Crudu Ina-Ana", conform documentelor procurorilor Direcției Naționale Anticorupție.  În dosarul "Carpatica" mai sunt urmăriți penal Radu Mustățea, membru în CA al Carpatica Asig și președintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, și Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcționar la Autoritatea de Supraveghere Financiară.
 Ilie Carabulea și Marian Mîrzac au fost arestați preventiv în 29 ianuarie, de Tribunalul București. În cazul lui Radu Mustățea, instanța a dispus măsura interdicției de a părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile.
 În 12 februarie, Marian Mîrzac a demisionat din funcția de membru neexecutiv în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară.
Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunță că procurorii au extins urmărirea penală în dosarul Carpatica – ASF și față de președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Dan Radu Rușanu, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la abuz în serviciu. 
 
El este acuzat că a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență de către Guvern, care să dea caracter normativ și obligatoriu intereselor sale personale și de grup.
 
?ê?£efului ASF i s-au prezentat acuzațiile și calitatea procesuală, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod procedură penală, în dosarul penal privind suspiciuni de fapte de corupție în legătură cu activitatea unei societăți de asigurări.
Potrivit unui comunicat al DNA, din ordonanța de extindere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada mai — iunie 2013, inculpații Ilie Carabulea, Marian Mîrzac, Radu Mustățea, împreună cu alte persoane, au constituit un grup infracțional organizat în vederea săvârșirii de infracțiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica SA.
În urma cercetărilor efectuate până în prezent au rezultat date cu privire și la participarea altor persoane la activitatea infracțională care face obiectul cercetărilor prezentei cauze penale.
"Astfel, din aceeași ordonanță de extindere rezultă că există date și indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Rușanu a exercitat presiuni, în calitate de președinte al ASF, asupra mai multor societăți de asigurări, urmărind și reușind impunerea inculpatului Mustățea Radu la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), (asociație profesională formată din toate societățile de asigurări din România autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii și mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde)", susține DNA.
Cunoscând că Mîrzac proteja interesele financiare ale Carpatica Asig, precizează sursa citată, șeful ASF a întreprins demersuri în vederea înlăturării din cadrul Consiliului ASF a suspectului Daniel Tudor, care deținea funcția de vicepreședinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor și în vederea înlocuirii acestuia cu Marian Mîrzac.
"În felul acesta, președintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor Carpatica Asig. În acest context, suspectul Rușanu a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență de către Guvernul României, care să dea caracter normativ și obligatoriu intereselor sale personale și de grup.
 Astfel, acesta a întocmit, în fapt, proiectul ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea OUG 93/2013, privind înființarea, organizarea și funcționarea ASF, precum și pentru modificarea Legii 136/1995, privind asigurările și reasigurările în România și a avizat, în calitate de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în ședința de guvern din 16.10.2013 și publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013", se mai spune în comunicat.
 

Procurorii DNA au cerut Parlamentului și Guvernului să le pună la dispoziție, în dosarul "Carpatica", mai multe documente legate de OUG despre care există suspiciunea că ar fi fost emisă pentru a proteja interesele firmei de asigurări Carpatica.
 În 16 octombrie 2013, Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de urgență, reducerea componenței Consiliului ASF de la 11 la 9 membri, deși prevederea fusese inclusă și într-un proiect de lege aprobat de Camera Deputaților și trimis la Senat. Concomitent, Ministerul Finanțelor Publice a publicat la secțiunea transparență decizională a paginii web a instituției proiectul de ordonanță de urgență.  Documentul stabilea, printre altele, că membrii Consiliului ASF trebuie să îndeplinească și condiția de a avea o experiență profesională în domeniul financiar, al instituțiilor de credit și/sau al instituțiilor financiare nebancare de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență.  Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară Daniel Tudor anunța atunci că nu va mai candida pentru această funcție din motive personale și ca urmare a unei posibile incompatibilități cu statutul de senator al soției, Doina Tudor.
 Președintele Băsescu a declarat, miercuri, că cere Parlamentului revocarea "imediată" a întregii conduceri a ASF, susținând, referitor la această instituție, că este "o cloacă, unde și-au găsit loc de parcare toți clienții politici, altfel profund incompetenți și nepregătiți pentru această muncă".
 "ASF este o cloacă, în care și-au găsit loc de parcare toți clienții politici, altfel, profund incompetenți și nepregătiți pentru această muncă, fie că vorbim de Dan Radu Rușanu, fie că vorbim de Daniel Dăianu, fie că vorbim de Ursache, fie că vorbim de soția domnului Chițoiu, de Dan-Mircea Popescu – ce legătură o avea Dan Mircea Popescu cu ASF, când el a fost minsitru pe la Muncă – fie că vorbim de doamna Zgonea, de consilierii primului-ministru. Toată această cloacă trebuie curățată de la ASF și făcut din ASF o instituție cu autoritate profesională și morală", a declarat președintele.
 Președintele a mai spus că Dan Radu Rușanu nu are nicio legătură cu piața de capital, și a adăugat că taxele impuse, pentru a-și putea susține salariile pe care și le-au dat, sunt nepermise și fac viața grea firmelor de pe această piață.
 "Dacă priviți cu atenție la clientela din ASF, și la incompetența din ASF, parcă ar fi arborele genealogic al USL-ului acest ASF. Îi găsești cu rude, cu nășii, cu cumetrii, cu toată lista de clientelă. Arborele genealogic al USL-ului, asta este ASF-ul, și el este reprezentativ și pentru clientelism și pentru incompetență", a mai spus Băsescu.
 
Președintele a anunțat că cere Parlamentului, cel care controlează ASF, să își ia rolul în serios și să curețe imediat această instituție, organizând un sistem de desemnare a conducerii Autorității și a personalului care să elimine clientelismul și incompetența. "Nu ne putem juca cu o piață de 10 miliarde de euro", a mai declarat Traian Băsescu.
 "Se pare că domnul Rușanu, domnul Dăianu și domnul Ursache sunt cel mai bine plătiți din lume pentru incompetența lor. Luând veniturile primite de instituții echivalente din SUA și din toată Europa, nu găsim alții mai bine plătiți decât ei. și ei sunt plătiți pentru incompetență, nicinul nu are competențe pe piața de capital. Se puteau selecta oameni care lucrau efectiv pe piața de capital", a mai spus șeful statului.
 Premierul Victor Ponta a afirmat că președintele Traian Băsescu a cerut revocarea conducerii ASF deoarece patronul societății Astra Asigurări, unul dintre sponsorii săi, are probleme.
 Ponta a spus că atacul președintelui Traian Băsescu este cauzat de faptul că ASF investighează situația de la Astra Asigurări.
 "Consider că atacul domnului președinte Băsescu este legat că una din companiile față de care domnia sa este foarte apropiat, cea a domnului Adamescu, a fost, este investigată de către ASF și de către instituțiile statului", a spus Ponta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.