Home Actualitate Ultimii dinozauri din afacerea agronomilor calca cu tractoarele Legea Fondului Funciar

Ultimii dinozauri din afacerea agronomilor calca cu tractoarele Legea Fondului Funciar

DISTRIBUIŢI

Directorul Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola Iasi si un subaltern de-al sau ara terenuri care nu le mai apartin, spre disperarea actualilor proprietari. Agronomii sustin ca n-au stiut ca le-au fost anulate titlurile de proprietate. -Nu este admisibil ce se intampla acolo-, spune prefectul

-Agronomii- s-au transformat, peste noapte, in tractoristi. Directorul Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola Iasi (SCPP), Eugen Rominger, a trimis tractoarele statiunii sa are o suprafata de teren pentru care au fost eliberate titluri de proprietate in regula. Desi cele 13 hectare arate nu mai apartin SCPP de 10 ani, sefii statiunii se comporta ca si cum terenul ar fi inca in ograda lor.

In 1991, SCPP ceda comisiei locale de fond funciar din Iasi o suprafata de 12,5 hectare in vederea reconstituirii dreptului de proprietate. Beneficiarii terenului nu au fost insa fostii proprietari ai pamantului, ci 25 de -specialisti- ai SCPP si ai Statiunii de Cercetare Viti-Vinicole Iasi. Legea 18/1991 permitea acordarea in proprietate a 0,5 hectare celor care au lucrat in ultimii trei ani intr-un CAP si nu detin alte suprafete de teren. Desi nici unul dintre cei 25 nu a lucrat in CAP, ei au fost improprietariti cu o jumatate de hectar la marginea orasului.

Dupa izbucnirea scandalului -agronomilor-, Prefectura a initiat, in 1994, procedura de constatare a nulitatii absolute a titlurilor celor 25 de specialisti. Titlurile au fost anulate in 1997, iar fostii proprietari si-au putut primi inapoi pamantul.

In cursul anilor 2000 si 2001, Prefectura a reconstituit dreptul de proprietate pentru 12 persoane, in apropierea Cimitirului -Buna Vestire-. Cea mai mare parte a terenului se suprapunea pe fostele loturi ale specialistilor. Desi titlurile de proprietate au fost eliberate conform legii, cei 12 proprietari nu si-au putut lua inca terenul in posesie. -Am primit titluri de proprietate semnate atat de fostul prefect, cat si de cel actual. Pana acum nu am putut insa sa intram pe pamantul nostru pentru ca directorul SCPP a trimis tractoarele sa-l are. Am facut memorii peste memorii, dar nu s-a rezolvat inca nimic-, a spus Laurentiu Rusov, unul dintre cei 12 proprietari.

Conducerea SCPP a recunoscut ca a incalcat dreptul de proprietate al oamenilor arandu-le terenul. Motivatia acestui gest a fost insa de-a dreptul stupefianta. -Nu am stiut ca titlurile de proprietate ale specialistilor au fost anulate. Nu am primit nici o instiintare oficiala in aceasta privinta si nu puteam lasa terenul in paragina-, a spus Dumitru Dutcovici, seful serviciului -Tehnic- din cadrul SCPP.

Alexandru Zanoaga

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.