Acasă Actualitate Ultimul hoț urmărit în cazul ”Jaful Secolului” a fost extrădat la București

Ultimul hoț urmărit în cazul ”Jaful Secolului” a fost extrădat la București

DISTRIBUIȚI

 

Adrian Procop, unul dintre bărbații suspectați că ar fi participat la furtul de tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, a fost adus în România, joi după-amiază, după ce a fost extrădat de autoritățile britanice.

 

Adrian Procop a fost adus joi după-amiază de la Londra, cu o cursă de linie, care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă. Procop a fost cazat în arestul Poliției Capitalei, iar vineri dimineață este prezentat instanței Curții de Apel București pentru confirmarea mandatului de arestare.

 

Adrian Procop, acuzat că a furat cele șapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, a fost prins în Marea Britanie, anul trecut, în luna decembrie.

 

Acesta fusese prins de Interpol Manchester, în urma unor informații primite de la Interpol București.

 

Adrian Procop era dat în urmărire internațională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare, în dosarul privind furtul celor șapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012.

 

În 15 iulie, procurorii DIICOT l-au trimis în judecată, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor șapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

 

De la muzeul din Rotterdam au fost furate, în octombrie 2012, tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” și „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan și „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

 

Alături de Procop au fost trimiși în judecată Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru și Petre Condrat.

 

Adrian Procop și Radu Dogaru sunt acuzați că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracție în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat șapte picturi în ulei și acuarele.

 

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracțional și i-a ajutat pe Dogaru, Darie și Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum și că a intermediat comercializarea operelor de artă. Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaților Dogaru și Darie valorificarea a două dintre operele de artă, „cunoscând că acestea provin din săvârșirea unei infracțiuni”, au precizat procurorii.

 

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat și ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

 

Pe 26 noiembrie, Judecătoria Sectorului 3 i-a condamnat pe Radu Dogaru și Eugen Darie la șase ani și opt luni de închisoare cu executare. Instanța a mai dispus ca Dogaru și Darie să rămână în arest. Decizia nu este definitivă, avocații celor doi declarând recurs.

 

Dogaru și Darie au fost judecați prin procedură simplificată, pe baza recunoașterii vinovăției, într-un dosar desprins din cel trimis instanței în iulie.

 

Procurorii DIICOT au arătat, în rechizitoriul trimis instanței Judecătoriei Sectorului 3, că mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, că a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, în soba locuinței sale din comuna Carcaliu, județul Tulcea.

 

Ulterior aceasta și-a schimbat declarația, arătând în fața instanței că ea nu a ars tablourile, așa cum a susținut anterior, în timpul cercetării penale.

 

Procurorii au disjuns cercetările în cazul Olgăi Dogaru, pentru infracțiunea de distrugere calificată cu consecințe deosebit de grave, pedepsită cu închisoare de la 10 la 20 de ani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.