DISTRIBUIȚI
cnatdcu

Ministrul Educației, agramatul Valentin Popa, supranumit și ministrul Ceolofan, acesta stâlcind cuvintele ca cealalantă, furton, voi înșiși, a pus în dezbatere publică un ordin prin care Mircea Beuran intră în conducerea CNATDCU și preia președinția comisiei de specialitate Medicină cu rolul de a analiza plagiatele. Prevederea face parte dintr-un ordin pus în dezbatere publică de ministrul Educației, Valentin Popa. Ceolofan scoate experții străini din conducerea CNATDCU și realizează modificări importante în comisiile care stabilesc ce criterii trebuie să respecte tinerii pentru a ajunge profesori universitari, validează sau nu o teză de doctorat și dau verdictele de plagiat.

Mircea Beuran a fost implicat în primul mare scandal de plagiat din România pe când era ministru al Sănătății. În perioada 2003-2004, Beuran a fost găsit vinovat de plagiat de către o comisie Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila“ din București, detalii AICI. Comisia de anchetă a stabilit în 2003 că Beuran a plagiat o lucrare publicată în Statele Unite și a propus desfacerea contractului de muncă. După acuzații, Beuran a demisionat din funcția de ministru al Sănătății la cererea lui Ion Iliescu, președinte în funcție atunci, dar nu înainte de a da vina de grupurile de interese din jurul furnizorilor de medicamente, un fel de „agenturili străine”.

Vă prezentăm în exclusivitate (foto stânga)nota transmisă Ministerului Sănătății pe 2 septembrie 2003 de către dr. Gerald Popa, cel de-al doilea coordonator al ghidurilor medicale, prin care acesta a clarificat în mare măsură situația. În această adresă scrisă de mână, Popa Gerald Scarlat, absolvent al UMF București promoția 1986, declară următoarele:

-„După terminarea stagiaturii, între anii 1992-1993, am efectuat stagii voluntare de pregătire într-un spital din Marea Britanie. La întoarcerea în țară am adus cu mine diferite materiale xerografiate și litografiate care circulau printre stagiarii prezenți în spitalul respectiv, materiale ce reprezentau indicații de conduită practică în rezolvarea problemelor cu care stagiarii se confruntau zilnic în activitatea profesională. Începând cu anul 1994 am continuat efectuarea secundariatului de chirurgie generală în Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, în echipă conf. dr. Beuran. Plecând de la problemele ridicate de activitatea de zi cu zi atât de pe secție, cât și din cameră de gardă, precum și în urmă discuțiilor avute cu conf. dr. Beuran, a apărut ideea scrierii unui ghid practic de elemente de bază elementare, structurate din perspectivă medicului de gardă-.

Beuran s-a ocupat de coordonarea științific-medicală

-Conf. dr. Beuran s-a ocupat, în cadrul acestei lucrări, de coordonarea științific-medicală, precum și de grupul de specialiști din diferite domenii care au participat la această lucrare. Personal, am coordonat partea de corectura și tehnoredactare. În conținutul lucrării am introdus și o parte din materialele sub formă de fascicule xerografiate și/sau litografiate aduse din Marea Britanie și care circulau printre stagiarii de acolo. Menționez că nu am avut cartea <On call>, menționată în articolele din presă, dar este posibil că în fasciculele aduse să fi fost prezente fragmente din cartea respectivă-, a mai menționat Gerald Popa.

Beuran declara în 2003 presei: „Am greșit, fără îndoială, că, pe volumele în care prevalează nu creația originală, ci traducerile <mot a mot>, n-a fost trecută mențiunea de copyright, dar, la acea data, în România nu era prea clar acest termen și nu există nici legea care să reglementeze acest domeniu. Însă, dacă e să vorbim foarte tehnic, trebuie spus că legea română a drepturilor de autor admite că <ideile, teoriile, conceptele… conținute într-o operă> nu se înscriu sub incidență copyrightului-, susținea Beuran, adăugând că nu este vorba despre un furt sau un plagiat. „Prezentarea acestui caz este explicabilă numai prin zvârcolirea pe care o trăiesc în prezent multe grupuri de interese din sistemul sanitar și din cel al furnizării și achiziționării de medicamente, care simț adierea că noile măsuri nu le vor mai îngădui să aibă privilegiile imense pe care le-au avut până în prezent”., mai spunea în 2003 Beuran.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.