Acasă Actualitate Un arhitect din Capitală, denunțător în dosarul în care este cercetat primarul...

Un arhitect din Capitală, denunțător în dosarul în care este cercetat primarul din Vâlcea

DISTRIBUIȚI

Tribunalul București a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 29 de zile a primarului din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, în dosarul în care este cercetat pentru luare de mită, decizia putând fi contestată la Curtea de Apel.
Un arhitect din București ar fi denunțător în dosarul în care primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, a fost reținut pentru luare de mită după ce a fost prins în flagrant când primea 50.000 de lei de la administratorul unei firme căreia îi încredințase un contract, afirmă surse judiciare.
Conform surselor citate, în dosarul în care este vizat Emilian Frâncu ar exista o înregistrare ambientală între primar și un arhitect din Capitală, denunțător în acest caz. În înregistrarea aflată la dosar, primarul îi indică arhitectului locul în care să fie lăsați banii conveniți, respectiv la secretariatul unei televiziuni locale care aparține familiei edilului.
De altfel, joi dimineață a fost realizat flagrantul de către procurorii DNA la sediul televiziunii, cei 20.000 de euro fiind găsiți în secretariat.
Contractul vizat în acest dosar, încheiat de Primăria Râmnicu Vâlcea, are o valoare de 200.000 de euro, pentru lucrări de amenajare a unor spații publice.

În februarie, Primăria, în colaborarea cu Ordinul Arhitecților din România, în parteneriat cu filiala teritorială Sibiu – Vâlcea, a lansat un concurs cu premii pentru cele mai bune soluții de "Reorganizare și amenajare a spațiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea". Din cele 19 proiecte depuse, 17 au fost acceptate să intre în concurs. Câștigătorul premiul întâi, în valoare de 4.500 de euro, a fost desemnat proiectul "Simbol de identitate" al arhitectului Sorin Dragoș Popescu, din București.
În acest caz a fost vehiculat și numele omului de afaceri Georgică Cornu ca fiind denunțător al primarului Frâncu.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, vineri dimineață, Georgică Cornu a declarat că firma sa are cu Primăria Râmnicu Vâlcea un contract de construire a unui pasaj, în valoare de aproximativ 17 milioane de lei, însă nu el este cel care l-a denunțat pe primarul Emilian Frâncu pentru luare de mită și că denunțătorul ar fi un arhitect din București.
"Am un contract cu Primăria din Vâlcea, avem o lucrare acolo, un pasaj la care se lucrează în acest moment mai bine decât se plătește pentru că avem o restanță de două luni cu plata. Acum am o disperare că nu știu cine o să plătească lucrarea. Nu am eu nicio treabă cu denunțul, eu sunt plecat din țară acum. Am auzit și eu că aș fi denunțătorul, dar am înțeles că s-a elucidat misterul cu denunțătorul. Am primit un sms de la cineva care mă anunța azi-noapte că este vorba despre un arhitect din București care i-a întins o cursă primarului din Vâlcea", a declarat Cornu pentru corespondentul MEDIAFAX.
Surse judiciare declarau, joi, pentru MEDIAFAX că primarul Emilian Frâncu este suspectat de luare de mită pentru atribuirea lucrărilor la pasarela-pasaj "Tudor Vladimirescu" de la intrarea în Râmnicu Vâlcea, iar firma implicată este din județul Timiș.
Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, a fost reținut, joi noapte, pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant când primea 50.000 de lei de la administratorul unei firme căreia îi încredințase un contract de 200.000 de euro pentru lucrări de amenajare a unor spații publice.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție fac acte de urmărire penală în cazul lui Emilian Valentin Frâncu, primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, pentru luare de mită, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Potrivit procurorilor, la începutul anului 2013, Primăria Râmnicu Vâlcea a încredințat unei firme un contract de prestări de servicii în valoare de 200.000 de euro pentru lucrări de amenajare a unor spații publice din municipiul Râmnicu Vâlcea.
În luna ianuarie, primarul Emilian Frâncu i-ar fi cerut administratorului firmei, denunțător în cauză, un procent de 10 la sută din valoarea contractului.
După finalizarea lucrărilor menționate în contractul de prestări de servicii și plata unei prime tranșe din banii datorați de Primărie, la 22 aprilie, Emilian Frâncu i-ar fi pretins administratorului firmei, printr-un intermediar, suma de 50.000 de lei. În schimbul banilor ceruți, Frâncu trebuia să semneze documentele care condiționau efectuarea plății celei de-a doua tranșe către firma denunțătorului, în contul prestării de servicii al căror beneficiar era Primăria Râmnicu Vâlcea, susțin procurorii DNA.
Primarul Emilian Frâncu i-ar mai fi cerut administratorului firmei suma de 40.000 de lei, "disimulată într-un contract de sponsorizare", după plata ultimei tranșe pentru prestarea serviciilor.
Joi, conform înțelegerii, administratorul firmei i-a remis lui Emilian Frâncu, prin intermediar, suma de 50.000 de lei, primarul fiind prins în flagrant.
Procurorii i-au adus la cunoștință lui Emilian Frâncu acuzațiile și au dispus reținerea lui pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA au făcut, joi dimineață, percheziții la sediul Primăriei Râmnicu Vâlcea, dar și la locuința primarului Emilian Frâncu. Procurorii au solicitat acte privind achizițiile făcute de primar din momentul preluării funcției, inclusiv documente care vizează proiectul și documentațiile de execuție a pasarelei-pasaj Tudor Vladimirescu, de la intrarea în oraș.
Emilian Frâncu a fost dus la audieri la DNA București, după ce timp de aproximativ cinci ore a fost interogat de către anchetatori în sediul Primăriei, alături de un angajat al instituției și de directoarea unei televiziuni locale, în al cărei sediu ar fi fost organizat flagrantul, au precizat sursele citate.
La sediul DNA București ar fi fost aduși și directorul televiziunii respective, Aura Constantinov, precum și șeful Corpului de control din Primăria Râmnicu Vâlcea,Vasile Avram.
Emilian Frâncu este cel de-al doilea primar din Râmnicu Vâlcea acuzat de fapte de corupție.
Fostul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău și fostul său adjunct Nicolae Dicu au fost condamnați definitiv, în 27 ianuarie 2010, de instanța supremă, la câte trei ani și jumătate de închisoare cu executare, perioadă din care le-a fost scăzut intervalul de timp în care au fost ținuți în arest preventiv.
Gutău și Dicu au fost acuzați de procurorii anticorupție că, în perioada aprilie – iulie 2006, ar fi pretins 50.000 de euro, de la denunțătorul Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism.
Nicolae Dicu a fost prins în flagrant delict de procurorii DNA în 6 iulie 2006, când Popescu îi dădea 25.000 de euro, iar Mircia Gutău a fost arestat cinci zile mai târziu. Cei doi au fost eliberați, în 10 noiembrie 2006, de magistrații Curții de Apel din Alba Iulia.
În 14 septembrie 2011, Tribunalul Mehedinți a decis eliberarea condiționată a lui Gutău, după ce acesta a executat două treimi din pedeapsă, astfel că fostul primar a fost pus în libertate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.