Home Actualitate Un expert in afaceri oneroase lupta pentru sefia vamilor din Banat

Un expert in afaceri oneroase lupta pentru sefia vamilor din Banat

DISTRIBUIŢI

– Gheorghe Ciobanu, actualul sef al Directiei Regionale Vamale Timis, nu vrea sa piarda postul care l-a facut celebru si bogat. -Grozaviile- comise nu-l ajuta insa la examenul care se apropie

– Vamesii din subordinea sa nu mai suporta jaful pe care il orchestreaza Ciobanu. Ei au apelat inclusiv la ajutorul presedintelui, pentru a scapa de -teroarea spagilor-

– Cei care sunt impotriva -legilor lui Ciobanu- primesc acelasi raspuns: -La cine ne veti reclama? Ce credeti, ca furam numai pentru noi? Grosul il dam lui Ciobanu, care cotizeaza si el mai sus!-.

Nu cu mult timp in urma, am primit la redactie o scrisoare incendiara, in care un grup de vamesi dezvaluia afacerile oneroase ale sefului Directiei Regionale Vamale Timisoara. Se pare ca scrisoarea a fost trimisa si presedintelui Romaniei, primului-ministru, Camerei Deputatilor si ministerelor implicate.

Va redam, in continuare, fragmente din aceasta scrisoare (intertitlurile apartin redactiei).

Cum detinem informatii ca Gheorghe Ciobanu este -foarte atasat- de scaunul de director al Regionalei timisorene si se poate considera -deja- admis la examenul de pe 21 aprilie, am rasfoit presa locala sa vedem cu ce-i putem imbogati CV-ul. Nu ca ar fi unul -subtirel-, dar, la un examen asa de dificil, pentru un post atat de important, e nevoie de un CV pe masura. Ii uram bafta!

-Povestea- lui Ciobanu vazuta de subordonatii sai

Fost sef al Vamii Stamora – Moravita pe vremea embargoului, Gheorghe Ciobanu a demisionat la timp din PD, sarind in barca liberalilor inaintea alegerilor din 1996. Gestul lui si oarece fonduri in valuta, stranse la Vama Moravita, l-au cocotat in fruntea DRV Timis, unde, o data instalat, a inceput -reorganizarea-. Specialistii sau vamesii cu vechime au fost dati afara sau marginalizati, fiind promovati -lupii tineri-, capabili de orice. Singura lor misiune era aceea de a jefui turistii si agentii economici care treceau prin Vama pentru a strange bani pentru Ciobanu. Vi se pare exagerat termenul -jefuire-? Atunci, cum putem califica tarifele neoficiale practicate de vamesi? 50 DM pentru aprobarea vamuirii dupa-amiaza (pe care o dau numai vamesii fideli lui Ciobanu), intre 5 si 10% din valoarea facturii de import ca spaga pentru a nu bloca tirurile in Vama (desi acestea sunt in regula). Pentru cele cu probleme se mai adauga taxa de 100 pana la 500 DM de tir, pentru a li se trece cu vederea neregulile. Pentru ca jaful sa fie bine organizat si nimeni sa nu scape nedijmuit, vamesii lui Ciobanu, numiti in punctele-cheie, fac vamuirea fiecare la cate o firma anume, acelasi vames la aceeasi firma.

Unii dintre agentii economici care protestau primeau urmatorul raspuns: -La cine ne veti reclama? … Ce credeti, ca furam numai pentru noi? Grosul il dam lui Ciobanu, care cotizeaza si el mai sus!-

Chiar, la cine sa reclami? Politia, sesizata de unii agenti economici, s-a declarat neputincioasa. Un ofiter superior din Politia Timis ne-a informat ca se cunoaste activitatea lui Ciobanu, dar ca acesta are prea multi bani, cumpara pe oricine si e mai bine sa te supui decat sa incerci sa-l infrunti.

Realizarile lui Ciobanu

In cei patru ani de guvernare liberala, ca orice functionar, si-a facut doua vile impunatoare pe strada Eneas din Timisoara si una la Ghiroda si si-a construit o casa de vacanta la Poiana Marului, judetul Caras-Severin. In afara de izvorul nesecat de bani care il constituie mosia vamii personale, Ciobanu s-a apucat sa infiinteze o puzderie de firme de comisionari vamali, de unde isi trage partea leului. Iata cateva exemple dintre ele: Tristar – care face vamuirea la marea firma americana Selectron, Teravam Zone, Delphi-Packard. Toate firmele puternice din zona isi fac treaba prin intermediul acestor firme ale lui Ciobanu, unde lasa miliarde de lei pe luna. Postul domnului Ciobanu e grozav! Profitand de el, santajeaza aceste firme, care sunt puse in fata dilemei: fie lucreaza prin comisionarii lui Ciobanu, fie li se fac o multime de sicane.

Dilema

… Daca furam pentru domnul Ciobanu, riscam ca intr-o buna zi sa fim prinsi si sa ni se sparga in cap toate oalele. Daca nu furam, nu avem cu ce cotiza, si, mai devreme sau mai tarziu, vom fi dati afara, lasandu-ne familiile fara sprijin material. Si mai este ceva. Pentru firmele domnului Ciobanu, fie ca sunt in regula, fie ca nu, suntem obligati sa le dam -liber de vama-, interventia la sefii de compartimente facand-o, de multe ori, chiar domnul Ciobanu.

Ciobanu este etern

Am inghitit toate acestea in speranta ca, dupa venirea PDSR la putere, va fi schimbat. Dar se pare ca domnul Ciobanu este etern. Tot mai multe voci afirma ca Ciobanu si-a asigurat din timp postul, platind in stanga si in dreapta.

O informatie de ultim moment confirma o supozitie a multora: unii PDSR-isti nu au rezistat tentatiei banilor lui Ciobanu si e probabila mentinerea ca sef al DRV Timis a acestuia, si – lovitura de teatru – seful Vamii Timisoara va fi numit cumnatul lui Ciobanu (fratele sotiei acestuia), Leo Baltaretu.

Daca se confirma aceasta, inseamna ca Gheorghe Ciobanu a reusit! Amanuntele picante despre cariera lui Ciobanu, descrise in scrisoarea sus-metionata, se regasesc si in presa locala.

Ascensiune fulminanta, ajutata de soarta

Cariera ascendenta a vamesului Gheorghe Ciobanu a inceput in momentul in care a fost numit sef al Vamii Moravita. Cum nimic nu este intamplator, destinul a facut ca tocmai in acea perioada sa se instituie embargoul asupra Iugoslaviei. Tot datorita sortii, Vama Moravita a inceput sa fie asaltata de un numar impresionant de -oameni de afaceri- care tranzactionau produse petroliere. Ce viata! Curgeau benzina si motorina prin vama lui Ciobanu ca si cum n-ar fi fost nici un -dulau- la stana, iar -ciobanii- adormisera. De fapt, -turistii- invatasera cum sa le abata atentia, pentru a da o tura in tara vecina si a se intoarce cu o prada frumoasa. Bineinteles, totul avea un pret… Iar domnul Ciobanu a fost rasplatit, in primavara lui 1999, cu cea mai inalta functie din cadrul Directiei Regionale a Vamilor Timisoara.

Mecanismul -afacerilor- lui Ciobanu

Comisionarii vamali au fost infiintati tocmai perntru a veni in sprijinul agentilor economici, care nu cunosc foarte bine legislatia vamala. Firmele care colaboreaza cu Vama apeleaza la astfel de comisionari si le platesc o anumita suma pentru serviciile prestate. Normal, ca in orice economie de piata, comisionarul, care reuseste sa atraga cat mai multi clienti, castiga cel mai bine. Aici intra in joc rolul vamesilor. Ei, pentru a da o mana de ajutor, dirijeaza clientii -cu greutate- catre anumiti comisionari. Iar daca lucrezi prin -firmele lui Ciobanu-, primesti pe loc liberul in Vama. Daca nu, ti se fac tot felul de sicane sau chiar ti se spune in fata ca trebuie sa intocmesti formalitatile vamale la comisionarul X. Concurenta neloiala ii defavorizeaza categoric pe cei care lucreaza cinstit, insa acestia sunt practic legati la gura, fiindu-le teama sa ia pozitie fata de aceasta situatie cu totul anormala.

Interesant este ca cel putin trei comisionari vamali cu activitate puternica beneficiaza sau au beneficiat de sprijinul sefului DRV Timisoara. Societatile -Tristar- si -Teravam Zone- au in comun faptul ca efectueaza vamuirea la domiciliu pentru doi agenti economici de anvergura: -Selectron- si -Continental Automotive-. Cele doua mai au ceva in comun: expertul vamal care efectueaza operatiunile, Nini Ciobanu – nepotul sefului DRV Timis.

Dar familia domnului Ciobanu este numeroasa, iar Vama le-a intrat in sange. Pentru ca nici sotia domnului Ciobanu nu este straina de sistemul vamal. Olimpia Ciobanu a fost directoare la o firma de comisionari vamali, -Star Entropy-, unde a lucrat pana in toamna anului trecut. Ironia sortii, doamna Ciobanu are un frate, Leo Baltaretu, care este, bineinteles, tot vames. Sa ne intrebam oare catre ce comisionari ii indreapta -clanul- Ciobanu pe agentii economici care trec prin DRV Timis?

La asa functie, ditamai averea…

Averea directorului Gheorghe Ciobanu nu pare nicidecum agonisita dintr-un salariu de bugetar. Poate doar -niste- bani -trasi- de la buget au completat salariul sefului DRV Timis pentru a-si putea construi proprietatile de pe strada Eneas din Timisoara – doua case intr-o curte – sau vila de la Poiana Marului. -Agoniseala- domnului Ciobanu nu se opreste insa aici! El vrea sa fie uns, din nou, sef al Directiei Regionale Vamale Timis.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.