Home Actualitate Un nou eșec marca ARAFAT: căutarea planoristului a fost sistată

Un nou eșec marca ARAFAT: căutarea planoristului a fost sistată

DISTRIBUIŢI

După ce sub coordonarea marelui, unicului și irepetabilului Raed Arafat, planoristul a fost căutat pe raza a opt județe fără succes, MAI a decis sistarea operațiunii, după ce piloul Dan Petrescu adeclarat în presă că planorul nu este căutat cum trebuie și că nu s-ar fi putut depărta mai mult de 10 km.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat duminică, după zece zile de încercări nereuşite de găsire a pilotului Mircea Crăciun, dispărut cu planorul după o decolare din zona masivului Postăvarul, că va restrânge aria de căutare.
 
Căutarea lui Mircea Crăciun, pilotul dispărut cu planorul, a fost cea mai amplă de acest fel din istoria României

MAI anunţă că în cursul zilei de duminică 16 august au fost finalizate căutările extinse pe traseele şi zonele montane din judeţele Braşov, Prahova, Argeş, Buzău, Dâmboviţa, Sibiu, Bacău, Covasna şi Harghita, stabilite împreună cu reprezentanţii tuturor forţelor implicate în misiune şi piloţii civili ai aerodromului.

Duminică seară va avea loc o şedinţa operativă privind misiunile desfăşurate până în prezent, iar începând de luni, căutările pilotului aeroplanului dispărut pe dată de 6 august a.c. vor trece în faza de misiune permanentă asigurată de către structurile de jandarmerie montană şi salvamont, în colaborare cu vânătorii de munte şi lucrătorii Ocoalelor Silvice.

Totodată, coordonarea misiunilor de căutare va fi preluată de la Centrul mobil înaintat din Predeal la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, prin Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției. 

Toate informațiile și indiciile, referitoare la dispariția acestui planor, vor fi verificate în continuare.

Pentru căutarea pilotului aeroplanului dispărut, în ultimele 10 zile au fost mobilizate, zilnic, aproximativ 900 de forţe, ajungând în unele perioade la peste 1.350 de pompieri, jandarmi, salvamontiști, poliţişti, militari și voluntari, care au avut la dispoziție peste 180 de mijloace de căutare terestre – autospeciale de teren, ATV-uri şi şenilate, dar și mijloace aeriene asigurate de elicoptere ale MAI și MApN, avioane aparținând Aeroclubului României și drone performante puse la dispoziţie de către voluntari din sectorul privat.

Au fost parcurse peste 300 de trasee şi zone montane, iar aria de căutare aeriană a cuprins aproximativ 46.100 de kilometri pătrați, incluzând şi căutările punctuale în diferite alte zone, pe baza datelor primite, arealul de căutare fiind unul foarte mare din cauza lipsei unor informații relevante privind traseul de deplasare al planorului, timpul de zbor sau existența vreunui sistem de localizare a respectivului aparat de zbor.

Căutările s-au concentrat inclusiv în zona de acoperire a celulei GSM care a înregistrat ultimul semnal al telefonului pilotului, în ziua de joi, 6 august a.c., în jurul orei 13.06, dar şi în zonele indicate de către cei care au oferit informaţii Poliţiei sau care au sunat la 112, peste 50 de apeluri telefonice fiind primite, analizate şi verificate.

În toată această perioadă s-a ţinut permanent legătura cu membrii familiei pilotului, care au participat inclusiv la misiunile de căutare.

În situaţia în care condiţiile meteorologice vor pune în pericol continuarea acţiunilor de căutare, acestea vor fi sistate temporar şi reluate ulterior, când vremea o va permite, având în vedere relieful zonei, gradul de dificultate al acesteia şi riscul pentru echipele de salvatori.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.