Acasă Actualitate Un procuror acuză: Gheorghe Oancea afirmă că scandalul în care este implicat...

Un procuror acuză: Gheorghe Oancea afirmă că scandalul în care este implicat Mircea Băsescu a fost „lucrat” de „Doi și un sfert”

DISTRIBUIȚI

Aflat actualmente în rezervă, colonelul magistrat Gheorghe Oancea a fost, până acum câțiva ani, unul dintre cei mai experimentați procurori ai Parchetului Militar. Chemat din viața civilă încă din primele luni ale anului 1990, Oancea a instrumentat, de-a lungul vremii, o serie de dosare extrem de complicate, care s-au încheiat cu trimiterea în judecată și condamnarea unor militari de rang înalt, proveniți atât din rândurile MApN cât și a Ministerului de Interne. Astfel se face că, invitat la emisiunea „Jocuri de putere”, procurorul Oancea a făcut o serie de dezvăluiri privitoare la „culisele” scandalului care-l vizează pe fratele președintelui Traian Băsescu, dezvăluiri pe care le-a făcut fără a intra în detaliile anchetei, ci le-a privit doar din punctul de vedere al unui om al legii care, de-a lungul carierei sale s-a lovit atât de reprezentanții lumii interlope țigănești cât și de „mașinațiile” puse la cale de serviciile secrete. Și în mod special de fostul „Doi și un sfert” serviciul secret al Ministerului de Interne. Cu toate că Gheorghe Oancea nu s-a referit în mod special la acest aspect, reamintim că este vorba despre acel serviciu secret pe care Premierul Victor Ponta s-a dat peste cap să-l aducă în directa subordonare a Guvernului.

Încă de la început, fostul procuror Oancea a precizat că modul în care au acționat rudele lui Bercea Mondialu nu intră în tiparele obișnuite ale comportamentului țiganilor infractori: „Infractorul țigan nu dă niciodată bani înainte de a obține un rezultat concret. Este vorba despre o sumă imensă, pe care nu ar da-o din mână așa, de bunăvoie, în schimbul unei promisiuni despre care nu este sigur că se va împlini”. Iar plecând de la această realitate a lumii infracționale, Oancea a oferit o explicație care, deși pare a fi extrasă dintr-un roman polițist, are șanse mari să fie adevărată: „În opinia mea, ceea ce s-a întâmplat și ceea ce se întâmplă e un scenariu extrem de bine concentrat și pus la punct, o activitate foarte laborioasă făcută de câțiva ani, cu o țintă foarte precisă, dar care a găsit substanță, motivație. Părerea mea e că toată această activitate a fost desfășurată de serviciul secret al MAI care controlează, este notorie chestiunea, mediile infracționale, în special cele țigănești, nu mai vorbim de mediul penitenciar, unde mama lui Bercea Mondial spune tot ce trebuie să spună.” Întrebat dacă acești oameni au fost antrenați de profesioniști, Oancea a răspuns: „Mircea Băsescu e autorul unei prostii, generată probabil și de niște chestiuni de lăcomie. (…) Mediile infracționale sunt penetrate de serviciul secret al MAI, mediile țigănești. În penitenciare nu prea pătrunde SRI-ul…”

Când se ciocnesc asemenea instituții, ies scântei”

Pornind de la această realitate, Gheorghe Oancea a ridicat un colț al „cortinei” care acoperă activitatea serviciilor secrete în general și a fostului „Doi și un sfert” în special: „Puterea are nevoie de informație. Informația înseamnă cunoaștere, cunoașterea înseamnă putere. Când se ciocnesc asemenea instituții, ies scântei! Se duce o luptă cruntă, acerbă, pe viață și pe moarte!”. Venite dinspre un specialist al luptei cu crima organizată, opiniile lui Oancea sunt confirmate de istoria recentă. Poate că acum am uitat dar, cu numai câțiva ani în urmă, PSD-istul Marian Vanghelie a adus la cunoștința opiniei publice tot felul de informații privitoare la adversarii lui politici, adversari care în câteva ocazii au fost chiar și unii dintre colegii lui de partid. Atunci el s-a lăudat că informațiile respective i-au fost oferite ba de „Moș Crăciun” ba de o „păsărică fermecată” care i le-a ciripit la ureche. De fapt, până la urmă, chiar el însuși a lăsat să se înțeleagă că atât „Moș Crăciun” cât și „păsărica fermecată” veneau direct de la „Doi și un sfert”. În acest context a explicat opinia lui asupra modului în care a fost „instrumentat” scandalul declanșat de Bercea Mondialu despre care a afirmat că a fost „lucrat”, după toate regulile meseriei, de către specialiștii serviciului secret: „Întotdeauna, în situațiile astea, se caută slăbiciunea. Eu cunosc psihologia țigănească.

Am lucrat cu ei… E o etnie aparte, cu o psihologie deosebită, e un loc unde nu pătrunzi foarte uşor. Abraham e doctor! Ceea ce mi se pare ciudat e că țiganii din această cauză au avut niște avocați până la Abraham. Au renunțat la ei. Timp de trei ani de zile crede cineva când se plănuia, se insista la fratele președintelui cu mita, lăsând la o parte personalitatea lui Mircea Băsescu… Țiganii niciodată nu dau banii înainte! E o chestiune care ține de lege la ei. Dintr-o dată, o sumă de 600.000 de euro pe care o dau când e arestat unul din ei… Serviciul care avea atribuții în materia asta – nu am nimic cu Serviciul Special al MAI – până acum să nu fi identificat asemenea țesătură?” În plus, Oancea a mai atras atenția și asupra altui amănunt extrem de important: discursul interlopilor, care pare „citit de pe prompter”: „Le-a trebuit ore să-i pregătească! Ăștia parcă aveau prompter ceva la momentul înregistrărilor!” În ceea ce privește banii pe care Bercea i-ar fi dat fratelui președintelui, procurorul susține că există posibilitatea ca aceștia să fi provenit din altă sursă: „Eu sunt convins că, în perspectivă, această cauză va fi finalizată, iar procurorii vor pătrunde în toate amănuntele și dedesubturile și vom avea mari surprize. Sunt cunoscător al psihologiei țigănești. Vor întoarce armele! Personal, nu cred că țiganii au dat 600.000 de euro. Nu cred că ei ar fi dat acești bani. E posibil ca banii să aibă o altă proveniență. Ancheta e foarte grea, foarte stufoasă, însă trebuie făcută o verificare foarte serioasă a activității deținutului aflat în penitenciar. El spune că e persecutat, că i se fac rapoarte în fiecare zi.”

Mircea Băsescu a fost lucrat”

În contextul acestei „afaceri” deosebit de stufoase și încâlcite, procurorul Oancea a mai arătat, încă odată, spre serviciul secret al MI: „Mircea Băsescu a fost lucrat. Și el, și familia. Cum vă imaginați că Bercea Mondial, de trei ani, dă telefoane pe la familie din penitenciar… Chestiuni ca astea credeți că au fost trecute cu vederea de organele specializate ale MAI, că nu s-a știut? E o naivitate să credem asta! Nu se poate ca un personaj ca acest Bercea Mondial, cu relații în mediul familiei prezidențiale, este obiectiv numărul zero pentru toată lumea. E bătaie pe el! Cine are primul acces? Serviciul secret!”. Până aici lucrurile par a fi clare.

Dar tot Oancea a mai afirmat un lucru care ar cam trebui să le aducă fiori reci pe șira spinării celor care au orchestrat acest scandal: „infractorul țigan, oricât de bine l-ai lucra și l-ai prelucra, dacă se simte încolțit, începe să vorbească, să spună absolut tot. Nu ar fi exclus că peste un timp să aflăm lucruri cu totul ieșite din comun, despre cei care l-au aruncat în această afacere. S-ar putea ca lunile viitoare <<să curgă sânge>>. Nu, nu sânge din cel adevărat ci <<sângele>> metaforic care decurge din aplicarea legii”. Iar asta sub acuzația de șantaj. Astfel că, puși în fața unor posibile condamnări la ani grei de pușcărie, nu este exclus ca interlopii să „întoarcă armele” și să-i târască după ei și pe toți cei care au pus la cale tot acest scandal imens.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.