Acasă Actualitate Valuta si metalele pretioase au detronat contrabanda cu tigari

Valuta si metalele pretioase au detronat contrabanda cu tigari

DISTRIBUIȚI


Daca pana mai ieri, contrabanda cu tigari conducea detasat in topul micului trafic de la frontiera, acum locul acesteia a fost luat de valuta si bijuterii. De la inceputul anului si pana in prezent, politistii de frontiera au depistat 832.933 de dolari si 10.995 de euro – valuta nedeclarata, 855 de dolari si 5.800 de euro – valuta falsa, peste 26 kg aur, 20,5 kg argint si 4,6 kg mercur, pe care diverse persoane, cetateni romani sau straini, incercau sa le tranziteze ilegal frontiera in vederea obtinerii de profituri ilicite in tara sau strainatate. Cazurile de trafic de metale pretioase si valuta au fost inregistrate la nivelul intregii frontiere a Romaniei, in top fiind granita cu Bulgaria (catre Turcia) si cea cu R. Moldova.


Aur in tubul cu pasta de dinti

Politistii de frontiera spun ca traficantii dau dovada de o imaginatie debordanta, ascunzand marfurile in locurile cele mai neasteptate. Politistii au descoperit metale pretioase in cutiile de biscuiti, in tuburile de pasta de dinti, in lenjeria intima, sau lipite pe corp, in podeaua autocarelor cu care calatoresc si in barele autoturismelor. Un asemnea caz a fost depistat de catre politistii de frontiera din cadrul Directiei Giurgiu. Intr-un autoturism marca VW au fost descoperiti peste 374.000 de dolari, 500 de euro si 19 kg metal galben, presupus a fi aur, sub forma de bijuterii si bare turnate, care erau ascunse intr-un locas special amenajat, in bara de protectie din spatele autoturismului.

Un alt fenomen depistat de politistii de frontiera este traficul cu bijuterii uzate sau defecte. Acestea sunt colectate din Romania pentru a fi schimbate si revandute in Turcia. De aceste afaceri se ocupa de regula anumiti -carausi-, clienti vechi ai politistilor de frontiera.

Turcii repatriaza valuta prin -comisionari-

In ceea ce priveste traficul cu valuta, politistii au remaracat existenta unor -comisionari-, carora diversi patroni straini din Romania le predau o parte din profitul obtinut prin practicarea unor activitati comerciale, pentru a fi transportat ilegal in tara de origine, incercandu-se astfel evitarea achitarii taxelor/impozitelor legale, inclusiv ale transferurilor bancare. Cea mai mare captura de valuta s-a facut nu cu mult timp in urma la PTF Giurgiu. Intr-un autocar Mercedes, condus de un cetatean turc, cu care calatoreau 33 de cetateni romani avand ca destinatie Turcia, s-au descoperit ascunse in lada de scule si in capitonajul de deasupra patului soferului 1,025 kg bijuterii din metal galben, 103.757 de dolari si 8.620 de euro. In acelasi autocar s-au mai gasit si 45 de obiecte (candelabre, tablouri, sticlute cristal, vaze, veioze, masute si scaune din lemn) susceptibile ca fac parte din Patrimoniul Cultural National. Conducatorul auto a declarat ca bijuteriile, valuta si bunurile apartin unor cetateni turci aflati in Romania si urma sa le transporte in Turcia in schimbul unui comision.

Taxa de frontiera, platita cu valuta falsa

Si romanii care fac bani in strainatate incearca sa introduca ilegal in tara valuta, folosind cam aceleasi procedee. Ultimul caz de acest gen a fost descoperit sambata dimineata pe Aeroportului International Otopeni. Z. Dan, care venea din Germania, a declarat la intrarea in tara ca are asupra sa doar 975 de euro, 80 de franci elvetieni si 20 de dolari. Existand informatii ca barbatul transporta valuta, politistii de frontiera si lucratorii vamali au facut un supracontrol, in urma caruia au descoperit, in geanta de mana a acestuia, un plic alb in care se aflau 140.000 de dolari.

In ceea ce priveste tentativele de introducere de valuta falsa, traficantii sunt extrem de prudenti si ascund bancnotele contrafacute in locasuri special amenajate, pentru a nu fi depistate de catre autoritati. Politistii au intalnit insa si situatii hilare. In urma cu aproximativ o luna, doi contrabandisti moldoveni au incercat sa achite chiar si taxele de frontiera cu valuta falsa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.