Acasă Economic-Financiar De ochii finantistilor, Roman Brasov este amenintata cu inchiderea

De ochii finantistilor, Roman Brasov este amenintata cu inchiderea

DISTRIBUIȚI

-Speram sa traim suficient pentru a nu-i lasa sa omoare Roman SA-

-FMI vrea sa inchida tot ce a mai ramas industrie in Romania. Sa transforme tara in piata de desfacere si consum, nicidecum sa ne ajute-, sustine Gheorghe Marmalichi, viceliderul Uniunii Sindicatelor Libere Independente din Roman SA.

Reactia sindicalistului este provocata de discutiile pe care reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) le-au avut cu oficialii Ministerului de Finante. Sindicalistii de la Roman spun insa ca patronul fabricii este APAPS, cu care au negociat cu totul altceva. In urma cu aproape o luna, reprezentantii sindicalistilor si cei ai APAPS au ajuns la o intelegere cu privire la modul de privatizare a uzinei. S-a decis atunci ca primele societati privatizate sa fie Motoare AB SA si Semifabricate SA si numai societatile care nu pot fi privatizate sa intre in structura viitorului parc industrial. Cu toate acestea, APAPS n-a respectat intelegerea si a lansat anuntul de privatizare a uzinei. Roman SA a fost lansata la privatizare in 24 iulie a.c., urmand ca potentialii investitori sa depuna ofertele pana la 18 august. Pana acum insa nu s-a grabit nimeni, cel putin la nivel oficial, probabilitatea ca Roman sa se transforme intr-un viitor parc industrial al Brasovului fiind foarte ridicata. Mai greu va fi cu locurile de munca ale salariatilor, pe care majoritatea si le vor pierde.

E drept ca FMI a cerut stoparea pierderilor sau inchiderea societatilor neperformante. O mare parte a datoriilor este consemnata de firmele aflate in portofoliul APAPS. In cazul mai multor societati, APAPS a introdus procedura de administrare speciala pregatitoare privatizarii.

Gheorghe Marmalichi mai declara ca asemenea ipoteze au mai fost lansate de Ministerul Finantelor, dar nu s-au materializat: -Nu cred ca vor inchide fabrica. Sunt niste declaratii pentru urechile FMI, pentru a le face pe plac oficialilor de-acolo. Noi avem un contract cu APAPS. Nu ne sperie o asemenea declaratie-, spune Marmalichi.

Liderul sindical nu se lasa insa intimidat: -Noi am avut discutii si negocieri cu APAPS, nu cu Ministerul Finantelor. Daca vor razboi, razboi o sa fie. Speram sa traim suficient pentru a nu-i lasa sa omoare Roman SA-.

La ARO Campulung si Tractorul, intarzierile salariale intretin nelinistea

Daca situatia de la Roman ramane inca pe muchie de cutit, si ARO Campulung se pare ca -tine aproape- de cei din Brasov la capitolul -surprize viitoare-.

Daca pentru pachetul majoritar de actiuni detinut de stat la ARO Campulung, APAPS desfasoara deja negocieri cu firma Cross Lander, in privinta situatiei economice a fabricii aceasta este -redusa la tacere-. In acest moment nu se mai lucreaza la ARO, muncitorii nu si-au primit restantele salariale din aprilie; mai mult, au fost trimisi acasa pana pe 18 august, aceasta luna fiind luata in calcul pentru finalizarea contractului de privatizare cu distribuitorul de pe continentul nord-american al automobilelor 4×4 produse la Campulung. Cross Lander reprezinta, din pacate, singura solutie pentru ARO, nefinalizarea negocierilor ducand, automat, la lichidarea voluntara si judiciara.

La uzina Tractorul, lucrurile se vor lamuri pana la 1 septembrie. Chiar daca in ultimele zile printre muncitori s-au iscat tensiuni din cauza intarzierii salariilor, oamenii s-au linistit cand au fost asigurati ca, dupa privatizarea cu firma Landini, nu se vor mai produce asemenea sincope. Angajatii au primit abia saptamana trecuta avansul pe luna iulie, dupa ce uzina a obtinut un imprumut bancar. Intre timp, Ministerul Agriculturii a trimis banii datorati uzinei in contul subventiei pe anul 2002. Cu aceste sume se va rambursa imprumutul.

-Chiar daca le intarzie salariile, oamenii au inteles ca suntem intr-un moment foarte important pentru uzina. Suntem convinsi ca, dupa privatizare, nu vom mai avea astfel de probleme-, spune Gheorghe Apostu, liderul sindicatului de pe platforma Tractorul.

Conform strategiei de privatizare aprobata de guvern pentru Tractorul Brasov, se duc tratative cu firma Landini din Italia. Toate rundele de negocieri se desfasoara conform unui program accelerat, urmarindu-se ca semnarea contractelor de vanzare-cumparare de actiuni sa se perfecteze in cel mai scurt timp posibil. Firma Landini a fost singura dorita si aleasa in vederea privatizarii constructorului brasovean de tractoare, urmand sa beneficieze de anumite facilitati fiscale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.