Acasă Actualitate Vanghelie pune la cale un tun imobiliar de o sută milioane de...

Vanghelie pune la cale un tun imobiliar de o sută milioane de euro

DISTRIBUIȚI

Un teren de 5 hectare în buricul Bucureștiului este vizat de hienele de partid și de stat din haita PSD – în fruntea haiticului aflându-se cel care este, combinatorul Vanghelie. În combinația imobiliară de 100 milioane de euro converg nume grele ce gravitează în jurul unor lideri PSD, un partid care – în statutul adoptat în 2005 – se autoproclama al celor mulți și săraci deși este compus din mega milionari în euro creați, desigur, tocmai datorită „toleranței zero față de corupți și corupție“ – potrivit statutului PSD. Miza celor celor două terenuri de cinci hectare din mijlocul Capitalei, vizate de Vanghelie, este estimată la valoarea de o sută de milioane de euro. Cele două suprafețe de teren sunt situate pe Splaiul Unirii, la numerele 162-255, și cumulează 54.000 de metri pătrați. Terenurile se află în administrarea SC Prelucrarea Cărnii Splai, fiind disputate în instanță de această societate și Primăria Generală a Municipiului București.
Pentru ca acest cerc să se închidă și privatizarea să devină cu adevărat un tun imobiliar, mai este nevoie doar ca Primăria generală să piardă în instanță dreptul de a intra în posesia activelor de 5 hectare aflate acum în administrarea Splai SA. Încercarea de preluare a Consiliului General a oamenilor lui Vanghelie în scopul obținerii controlului, din această primăvară, avea ca miză ascunsă și degajarea unor astfel de afaceri imobiliare cu profit spectaculos. De exemplu, în cazul afacerii Splai, beneficiarii privatizării Splai SA au investit mai puțin de 800.000 de euro și ar avea de câștigat de peste o sută de ori mai mult.
30 Iulie 2007: Liderul PSD București, Marian Vanghelie, convoacă o conferință de presă în care dezvăluie mecanismul prin care primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, ar încerca să pună måna pe acțiunile Splai SA. Potrivit liderului PSD București, o societate controlată de Videanu va participa la licitația cu strigare organizată de AVAS pentru vânzarea acțiunilor firmei Splai SA. Această societate (Splai SA) nu avea însă titlul de proprietate pe terenurile de 5 hectare, pe care ar fi trebuit să îl obțină de la PMB, iar societatea care va câștiga licitația va prelua în fapt un drept litigios asupra terenurilor. Pentru terenurile cu pricina, Splai SA se judecă însă cu Primăria Capitalei, adică tot cu Videanu, mai spunea atunci Marian Vanghelie, care oferea și varianta proprie a finalului acestei privatizări: primăria nu va obține dreptul de proprietate asupra terenurilor, iar Videanu devenea astfel proprietar pe activele Splai SA. Tot Vanghelie a fost cel care a avansat și o cifră legată de valoarea pe care ar avea-o terenurile în cauză: 100 de milioane de euro.

Combinația cu AVAS

21 februarie 2009: Bogdan Georgescu, șeful TSD București și omul de casă al liderului PSD București, este numit la AVAS în funcția de vicepreședinte. Bogdan Georgescu l-a urmat îndeaproape pe Vanghelie în cariera sa, avansând treptat de la simplu om de campanie la PSD la cea de personaj de încredere al „primarului care este“. Vanghelie, de altfel, i-a și pus în mână afacerea „Economat sector 5“, cea pentru care, prin 2004, primarul celui mai sărac sector al Capitalei a dat cu subsemnatul în fața anchetatorilor. După un scurt periplu pe la o firmă privată, în 2007 Bogdan Georgescu apare din nou în anturajul atotputernicului șef al PSD București, care îl impune pe postul de șef al corpului de control al Primăriei de la 5, iar din 2008 și pe lista de consilieri generali ai Primăriei Capitalei.
27 martie 2009: AVAS anunța că a finalizat privatizarea S.C. PC Splai SA București prin transferul dreptului de proprietate asupra acțiunilor societății către cumpărătorul S.C. Eurowest Imob Consulting SRL, ca urmare a plății integrale a sumei de 2.898.561 de lei. Privatizarea S.C. PC Splai SA s-a realizat prin metoda licitației cu strigare, la care s-au înscris doi ofertanți: S.C. Manor Center SRL și S.C. Eurowest Imob Consulting SRL. Adjudecatar a fost declarat ofertantul S.C. Eurowest Imob Consulting SRL. Reprezentanții celor două părți – AVAS și Eurowest – au semnat contractul de vânzare-cumpărare pentru pachetul de 206.054 de acțiuni, reprezentând 70,21% din capitalul social.
În comunicatul AVAS se mai preciza că S.C. PC Splai SA București nu deține titluri de proprietate asupra celor două terenuri pe care le are în folosință în Capitală (terenurile în suprafață de cca. 54.000 mp aflate în litigiu cu Primăria Municipiului București).
Dar, se mai precizează în comunicatul AVAS, în conformitate cu art. 12 din Legea 137/2002, cu modificările și completările ulterioare, după obținerea titlurilor de proprietate asupra terenurilor, societatea va majora capitalul social cu valoarea acestora în favoarea AVAS, care va redeveni acționar cu o cotă corespunzătoare cu valoarea de piață a terenurilor. Potrivit comunicatului, AVAS va putea înstrăina ulterior acțiunile rezultate în urma majorării de capital, S.C. Eurowest Imob Consulting SRL având un drept de preferință la cumpărare (preempțiune), conform legii.
Acestea sunt faptele, în urma cărora o firmă, Eurowest Imob Consulting SRL, și-a însușit acțiunile S.C. PC Splai SA, societatea care dispune de o adevărată månă de aur în buricul Bucureștiului.

Eurowest, firma administrată de omul lui Vanghelie, vizează 100 de milioane de euro

Cine sunt cei care se află în spatele firmei și care trag sforile acestei privatizări este ușor de imaginat, mai ales dacă ne gândim la vechea vorbă românească care spune că, de regulă, chiar hoțul este cel care strigă „hoții!“..  
S.C. Eurowest Imob Consulting SRL, firma care a plătit 2.898.561 de lei pentru 70 la sută din acțiunile S.C. PC Splai SA (societatea care are în administrare 54.000 de metri pătrați pe Splaiul Unirii), este o agenție imobiliară din sectorul 5, înființată în 2006 de un elvețian (Jenewein Hermann Josef Klaus) și doi nemți (Muller Friedrich și Dirkskotter Frank Friedhelm), firmă ce a avut o activitate economică nesemnificativă în 2006 și respectiv 2007. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în 2006 cifra de afaceri a fost 0, iar firma a înregistrat pierderi de 11.396 de lei, iar în 2007 a avut cifră de afaceri de 1.638 de lei și pierderi de 35.867 de lei noi. Aceste rezultate financiare au fost obținute de Eurowest Imob Consulting cu un singur angajat.
Atrage atenția faptul că administratorul firmei S.C. Eurowest Imob Consulting SRL este nimeni altul decât Dumitru Marin, unul dintre puținii oameni de afaceri ce obțin contracte pe bandă rulantă de la instituția publică numită Primăria Sectorului 5. Dumitru Marin este administrator la încă 3 firme și acționar tot la 3. Cireașa de pe tortul averii lui Dumitru Marin este S.C. Dioma Internațional Exim SRL, o societate care la început vindea cutii de ciuperci Economatului lui Vanghelie, apoi s-a reorientat spre comerțul angro de carne și apoi s-a reprofilat din nou în fabricarea de construcții metalice.
Mai nou, Dioma Internațional Exim se ocupă și cu reabilitarea infrastructurii stradale și amenajarea de parcări, ajungând să controleze afaceri de zeci de milioane de euro, evident încheiate tot cu Primăria Sectorului 5. Ne rezumăm să prezentăm doar câteva (acestea sunt însă mult mai multe) dintre contractele obținute de firma lui Dumitru Marin de la instituția condusă de șeful PSD București.  

Omul lui Vanghelie, părtaș la contracte cu sectorul 5

Pe 18.12. 2007, Dioma Internațional Exim vinde Primăriei lui Vanghelie garduri metalice, coșuri de gunoi, bănci și containere în valoare de 26.864.950 RON, adică circa 7 milioane de euro la valoarea de atunci a monedei europene. În 2008, aceeași firmă a câștigat un contract de 97,23 milioane de lei noi (peste 25 milioane de euro) pentru reabilitarea infrastructurii stradale. La începutul acestui an, Dioma Internațional Exim a câștigat trei contracte pentru reabilitarea infrastructurii și amenajarea de parcări, în valoare totală de 38,9 milioane de lei (10 milioane de euro). Două dintre contracte vizează lucrări de infrastructură și au valoarea cumulată de 29,2 milioane de lei, iar cel de-al treilea, în valoare de 9,7 milioane de lei, se referă la construcția a 6.000 de parcări de reședință. Toate acestea arată în mod clar că între primăria păstorită de Marian Vanghelie și societatea Dioma Internațional Exim, condusă de Dumitru Marin, există o puternică și consolidată legătură. De afaceri!
Revenind la vânzarea acțiunilor S.C. PC Splai SA către Eurowest Imob Consulting SRL, trebuie să menționăm că societatea aflată în portofoliul AVAS s-a aflat la cea de-a treia încercare de privatizare de acest fel, după ce contractele semnate anterior au fost desființate, ca urmare a neplății prețului de către cumpărători (precedentul contract de privatizare fusese încheiat de AVAS cu persoana fizică Aharon Azulav, care, la licitația din iulie 2007, fusese declarată adjudecatar la prețul de 39.263.589 RON, adică peste 10 milioane de euro; ulterior, israelianul s-a retras din combinație, pierzând doar garanția de participare). De această dată însă, S.C. Eurowest Imob Consulting SRL, care, vă reamintim, a plătit aproximativ 800.000 de euro pentru pachetul majoritar de la Splai SA, are în mână un atu formidabil, și anume faptul că în persoana administratorului se află un apropiat al conducerii PSD, respectiv al lui Marean Vanghelie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.