Acasă Actualitate Vîntu se pregătește să-l bage în pușcărie și pe primarul Bacăului, Romeo...

Vîntu se pregătește să-l bage în pușcărie și pe primarul Bacăului, Romeo Stavarache

DISTRIBUIȚI

Scăpat la mustață, deocamdată, de arestul „primitor“ de la Rahova, Vîntu se pregătește să-l bage în pușcărie pe primarul Bacăului, liberalul Romeo Stavarache, după aceeași rețetă după care a fost condamnat la doi ani și jumătate cu executare edilul orașului Baia Mare, Cristian Anghel.
În urmă cu mai bine de o lună, ziarul „Curentul“ relata cum primarul Stavarache a fost mandatat printr-o hotăråre a Consiliului Local să negocieze cu Vîntu cumpărarea vilei pe care acesta o deține în Bacău contra sumei de 600.000 de euro plus TVA, în vederea transformării clădirii în Casa Căsătoriilor. Decizia edilului băcăuan și a Consiliului Local, dominat de alianța PSD-PNL, a stårnit numeroase critici, avånd în vedere că prețul cu TVA cu tot ajungea la 744.000 de euro, o sumă fantastică în vremuri de austeritate bugetară. Vestea achiziției a fost anunțată oficial pe 7 martie 2011, chiar de către primarul Romeo Stavarache, care a citit, în fața presei, decizia prin care a fost împuternicit să negocieze preluarea imobilului lui Vîntu, care a aparținut pe vremuri fruntașului comunist  Lucrețiu Pătrășcanu. S-a decis, așadar, conform primarului municipiului Bacău, „aprobarea exercitării, de către Consiliul Local Bacău, a dreptului de preempțiune în vederea achiziționării din municipiul Bacău a imobilului din strada Vasile Alecsandri 7“- a citit primarul din documentul elaborat de Consiliul Local. „Este vorba despre casa de pe Vasile Alecsandri, colț cu Războieni, în care, dacă Consiliul Local va hotărî, intenția este să facem acolo Casa Căsătoriilor“- a mai explicat el. Deși era måndru tare la vremea aceea de decizia Consiliului Local și explica ziariștilor că este o achiziție foarte bună pentru Primărie, în ciuda prețului extrem de ridicat, Stavarache ar trebui să consulte acum un avocat dacă nu vrea să o ia pe urmele colegului său de partid de la Baia Mare, Cristian Anghel.
Întrucåt decizia Consiliului Local de cumpărare a casei lui SOV nu a însemnat automat că i-au și intrat banii în cont și cum nevoia de lichidități a devenit extrem de presantă odată cu apropierea venirii lui Popa în țară, Vîntu, pe långă șantajarea lui Ghiță, a încercat să facă bani rapid și din vånzarea casei din Bacău.
Astfel, pe 6 aprilie, Vîntu, disperat că nu mai are bani, a actualizat anunțul privind vånzarea casei din Bacău pe imobiliare.ro pentru suma de 610.000 EUR cu TVA inclus!

Pentru prostime, o simplă joacă din TVA, la care nu se pricep muritorii de rånd. Doar el, geniul Vîntu, cum îl numea fostul purtător de vorbe al lui Măgureanu, Nicolae Ulieru, se pricepe la månărit banii din condei. Cu alte cuvinte, la o lună după ce Vîntu începuse discuțiile pentru a vinde casa din Bacău Primăriei pentru 744.000 de euro cu TVA cu tot, o scoate la vånzare pe piață pentru o sumă de doar 610.000 de euro, TVA inclus. O manevră numai bună să-l bage în pușcărie pe primarul Stavarache pentru abuz în serviciu, întrucåt acesta, alături de consilierii locali, au fost mult mai generoși fiind dispuși să-i plătească lui SOV o sumă cu peste 100.000 de euro mai mult decåt cere acesta pe piața liberă.

Precedentul Anghel

Pentru o decizie asemănătoare cu cea luată de Stavarache și Consiliul Local Bacău, primarul municipiului Baia Mare, Cristian Anghel (PNL), a fost condamnat, în martie 2010, la doi ani și șase luni de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.
Cristian Anghel a fost acuzat că în perioada
2004 – iulie 2006, în calitate de primar, ar fi determinat achiziționarea de către Primăria Baia Mare, la un preț supraevaluat, a unui imobil situat pe strada Horea 46 A, avånd ca destinație locuințele sociale, prejudiciind bugetul municipiului Baia Mare cu suma de 394.500 de euro.
Procurorii anticorupție au susținut atunci că, deși avea posibilitatea să achiziționeze imobilul cu suma de 150.000 de euro, primarul l-ar fi cumpărat cu 544.500 de euro, diferența reprezentånd paguba produsă în dauna bugetului municipiului Baia Mare.
Dacă schimbăm actorii și cifrele, avem exact schema de la Primăria Bacău derulată pentru achiziționarea casei lui Vîntu.

Pentru Stavarache & comp., comuniștii sunt mai prețioși decât Alecsandri

Pentru cei care cunosc modul de operare al lui Vîntu, mai ales în relația cu instituții ale statului, este destul de limpede că avem de-a face cu un șmen bine pus la cale, prin care mogulul scăpătat, aflat în criză de lichidități, a reușit să convingă pe cine trebuie din Consiliul Local sau de la vårful partidului care controlează acest consiliu să cumpere vila scoasă de el la vånzare, invocåndu-se nevoia urgentă a unei noi Case a Căsătoriilor, de parcă Bacău a fi un soi de Las Vegas de Romånia în materie de căsătorii. Atragerea municipalității în vederea achiziționării unui monument istoric este o acoperire pentru o afacere în stilul SOV. Acest lucru este dovedit de  existența multor monumente istorice în Bacău lăsate în paragină de edili, deși valoarea lor culturală este cu mult mai mare decåt cea a casei fruntașului comunist Pătrășcanu, locuită de-a lungul timpului de prim-secretari precum Alexandrina Găinușă, Ioan Bogdan Băluță sau Gheorghe Tănase. Spre exemplu, presa locală din Bacău a dezvăluit în mai multe rånduri că municipalitatea a refuzat categoric cumpărarea și recondiționarea „Casei Vasile Alecsandri“, aflată acum în proprietatea unui cetățean italian, deși prețul acesteia este aproximativ egal cu al TVA-ului plătit pentru casa lui Vîntu. Cånd s-a pus problema achiziționării acelui imobil, edilii locali au afirmat că nu mai poate fi salvat de la demolare și că ar trebui reconstruit în întregime, deci că investiția n-ar merita. Reacția președintelui executiv al Asociației Culturale Vasile Alecsandri, conferențiarul universitar Ioan Dănilă, la aflarea veștii a fost pe măsură. „Mă așteptam să existe o minimă luciditate vizånd acest subiect sensibil. Nu acea casă era prioritatea numărul 1 a Bacăului, ci Casa Alecsandri, care are o încărcătură culturală și istorică. Consider că e un moment de rătăcire această cumpărare a casei Pătrășcanu. Nu spun că nu este un imobil istoric, dar nu era prioritatea numărul 1 (…)“, a afirmat el în presa locală din Bacău. Mai mult, a spus Ioan Dănilă, deși proprietarul italian al Casei Alecsandri a lăsat din prețul cerut inițial, edilii locali nu s-au arătat interesați de cumpărarea Casei Memoriale a lui Vasile Alecsandri. „Italianul a lăsat din preț pe la 190.000 de euro sau chiar un schimb de teren. Văd că, din păcate, nu există interes pentru cumpărarea acestei case. Primesc numeroase semnale, inclusiv pe Internet, de la oameni din toată țara care se arată stupefiați că totul durează de atåta timp. A lăsa să se distrugă un monument cu valoare culturală și istorică este o crimă“.
Crimă sau nu, edilii s-au arătat extrem de deschiși cånd a venit vorba să cumpere cu 750.000 de euro o casă cu parfum de comuniști, refuzånd să dea de cinci ori mai puțin pentru o casă construită în secolul XVIII și în care s-a născut poetul național Vasile Alecsandri, semn că la Bacău  sistemul de valori este direct proporțional cu gaura dată bugetului public pentru a umple buzunarele unui infractor aflat în lipsă acută de lichidități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.